Що їсти, щоб менше хворіти: названо 6 фруктів, які знизять запалення в організмі

Антиоксиданти у складі фруктів борються зі шкідливими вільними радикалами.

 Однією із причин запалення в організмі є оксидативний стрес. Він виникає, коли занадто багато нестабільних молекул, які мають наукову назву "вільні радикали", бомбардують клітини. Організм зазвичай виробляє ці молекули як побічний продукт метаболізму, але їх кількість збільшують також забруднене повітря, сонячне світло, неправильне харчування, шкідливі звички, поганий сон, ліки. Про це пише Eatingwell.

Від надмірної кількості вільних радикалів виникає запалення, що може стати хронічним, а як наслідок виникають хронічні захворювання. Але гарна новина полягає в тому, що на оксидативний стрес можна впливати, забезпечивши у раціоні достатню кількість антиоксидантів. Для цього слід вживати, зокрема, фрукти.

Видання навело шість найкращих фруктів, багатих на антиоксиданти, які можуть допомогти запобігти оксидативному стресу та запаленню.

1. Чорниця
Чорниця посідає перше місце серед фруктів, багатих на антиоксиданти. У ній багато фітохімічних речовин, таких як антоціани, флавоноїди, фенольні кислоти та стильбени, які разом захищають організм.

Велика кількість антиоксидантів у чорниці міститься в її темно-синій шкірці. Йдеться про антоціани – потужні протизапальні сполуки, які допомагають боротися із запаленням та захищають мозок.

Дослідження показали, що люди, які регулярно вживають чорницю, мають нижчий ризик серцево-судинних захворювань та діабету другого типу, вони ефективніше контролюють вагу, у них краще функціонує мозок.

В одній порції чорниці вагою 100 грамів міститься до 9 ммоль антиоксидантів.

2. Гранат
Антиоксиданти, що містяться в соковитих рубіново-червоних зернах граната, знижують рівень певних біомаркерів, пов’язаних із хронічними захворюваннями, такими як ожиріння, серцево-судинні захворювання, діабет.

Ці переваги для здоров’я зумовлені, головним чином, наявністю антиоксиданта пунікалагіну. У лабораторних дослідженнях та дослідженнях на тваринах було показано, що він може впливати на процеси, пов’язані із серцевими захворюваннями, діабетом, запаленням та хворобою Альцгеймера.

У 100 грамах зерен є до 9 ммоль антиоксидантів.

3. Вишня
Дослідження свідчать, що кислі вишні мають легкий протизапальний ефект, який посилюється при їх регулярному вживанні. Через це вони ефективні для запобігання запалення, а не для його лікування. Додаючи до раціону вишні свіжі, заморожені, сушені чи у вигляді соку, ви зможете підтримувати здоровий запальний баланс в організмі.

Ще одна перевага вишні в тому, що вона може покращити якість сну. Під час одного з досліджень літні люди випивали склянку вишневого соку двічі на день протягом двох тижнів. У результаті в них став вищий рівень мелатоніну, зменшилося запалення і покращився сон.

100 г вишні містять до 7 ммоль антиоксидантів.

4. Ожина
У кожній із крихітних кісточок, з яких складається ожина, містяться захисні сполуки, багаті на вітаміни А та С, каротиноїди, стероли, терпеноїди, що забезпечують потужні переваги для здоров’я при низькій калорійності.

Дослідження свідчать, що ожина особливо багата на антиоксиданти, які можуть блокувати вивільнення прозапальних молекул, пов’язаних з певними захворюваннями.

Одна порція ожини вагою 100 грамів містить 6 ммоль антиоксидантів.

5. Ягоди годжі
Ягоди годжі мають характерний солодкий і водночас терпкий смак. Їхній яскравий колір свідчить про наявність каротиноїдів, найпоширенішим з яких є зеаксантин – потужний антиоксидант, важливий для зору.

Дослідження показують, що ягоди годжі можуть допомогти знизити рівень цукру в крові, покращити рівень холестерину, підтримувати імунну функцію та забезпечувати омолоджувальний ефект.

Порція годжі вагою 100 грамів містить близько 4 ммоль антиоксидантів.

6. Малина
Малина насичена захисними антиоксидантами, які можуть боротися з оксидативним стресом і запаленням, запобігаючи розвитку багатьох хронічних захворювань.

Одна порція малини вагою 100 грамів містить 4 ммоль антиоксидантів.

Источник: www.rivne1.tv

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *