Баканов звернувся до Шмигаля щодо наглядової ради Укрзалізниці

Служба безпеки України стурбована неефективною діяльністю наглядової ради Укрзалізниці та просить прем’єра Дениса Шмигаля посилити контроль за прийняття нею управлінських рішень.

Про це повідомляє “Інтерфакс-Україна” з посиланням на доповідну записку голови СБУ Івана Баканова від 7 квітня прем’єру-міністру Денису Шмигалю

“За висновками фахівців, з 2015 року триває постійне знецінення активів компанії (орієнтовно 13 млрд грн), що, в першу чергу, стало причиною системного невиконання фінпланів, призводить до суттєвого відставання темпів капітальних інвестицій на оновлення основних фондів у порівнянні з їх зносом.

Так, згідно з консолідованими звітами про виконання фінансових планів УЗ в 2018-2019 рр., не досягнуті планові показники майже за всіма видами діяльності, через що виконання планів капітальних інвестицій у 2018 році склало 67,5%, а за дев’ять місяців 2019 року – 58,6%”.

У записці зазначається, що ефективність діяльності наглядової ради УЗ потребує додаткового аналізу, оскільки встановлений нею порядок контролю і регулювання діяльності правління компанії не привели до належного економічного ефекту.

Крім того, в СБУ повідомляють, що скорочення належного фінансування першочергових потреб УЗ було пов’язане, в тому числі, зі значним збільшенням фонду заробітної плати. Він з 2016 року зріс з 22,3 млрд грн до 44 млрд грн (в першу чергу це стосувалося керівників вищої та середньої ланки – наглядової ради, правління, керівників департаментів, регіональних філій).

Члени наглядової ради УЗ за період 2018-2019 рр. отримали грошові виплати і премії на суму близько 50 млн грн за нібито “поліпшення фінансово-економічних показників товариства”.

Разом з цим, наголошується в записці, в лютому 2020 року УЗ оголосила про публічну закупівлю з очікуваною вартістю понад 85 млн грн консультаційних послуг щодо підвищення операційної ефективності, що дублюється з виконанням безпосередніх функцій і завдань, покладених на главу, членів наглядової ради і членів правління компанії, а також на її профільні департаменти.

Таким чином, підсумували в СБУ, сформована наглядова рада і встановлений нею протягом 2018-2019 рр. порядок контролю за діяльністю правління товариства не сприяли поліпшенню фінансово-економічного становища АТ “Укрзалізниця”.

У зв’язку з цим Баканов вважає за необхідне ініціювати перед Міністерством інфраструктури розгляд питань щодо вдосконалення нормативно-правових актів, які дозволять посилити контроль держави за прийняття управлінських рішень наглядовою радою (в тому числі у кадровій політиці), керівними органами, консультантами та менеджментом УЗ.

Раніше “Столичний регіон” писав про те, що в інноваційному парку UNIT.City 19 червня кіномережа “Оскар” запрацює автокінотеатр.

Хочеш дізнаватися новини Києва першим? Підписуйся на телеграм-канал t.me/stolychnyiregion

Источник: www.stolychno.news

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *