Блокуванням податкових накладних Гетманцев працює на ворога, вбиваючи економіку України – експерт

Шукаєш правду?

Долучайся до нашого Telegram-каналу!

Блокуванням податкових накладних Гетманцев працює на ворога, вбиваючи економіку України – експерт

Сергій Гайдай, політтехнолог, звинуватив Данила Гетманцева, голову Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики, у створенні корупційної схеми блокування податкових накладних, яка вбиває економіку України та працює на ворога під час війни.

Завдяки схемі блокування податкових накладних, яку створив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, він працює на російського ворога і вбиває економіку України. Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН висловив політтехнолог Сергій Гайдай.

“Блокування податкових накладних – це величезна корупційні схема, яку створив пан Гетманцев і, завдяки якій, він працює на російського ворога, вбиваючи українську економіку, яка нам дуже потрібна. Бо нам потрібні гроші на озброєння. Взагалі – щоб країна жила і працювала – потрібна економіка, а він її вбиває. Тому що каста з декількох десятків тисяч податківців повинна з чогось жити й існувати”, – сказав Гайдай.

За його словами, податківців може замінити алгоритм, за допомогою якого з рахунків ФОПів податок збиратиметься щоразу автоматично. 

Гайдай додав, що в Україні необхідно максимально відсторонити владні інституції від перевірок бізнесу під час війни. Крім того, за його словами, варто максимально скоротити штат податківців та митників, і доручити податкову діяльність, наприклад, банківській сфері. Експерт додав, що таке оподаткування могло б здійснюватися за допомогою алгоритмів штучного інтелекту, які діють зокрема в мобільних застосунках. 

“Нам не треба тут питати ніяких порад ні в яких бізнес-асоціацій Європи, нам треба самим вирішити, як довго ми будемо терпіти силовиків, податківців, митників, які знищують нашу економіку і наші підприємства”, – зазначив Гайдай.

Додамо

Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) відзначає загострення ситуації з блокуванням податкових накладних з кінця лютого. Вона запропонувала Державній податковій службі замість того, щоб заморожувати діяльність бізнесу блокуванням, проводити податкові  перевірки у разі виникнення запитань до діяльності компаній. В ЄБА наголосили, що податкове законодавство країн ЄС не містить норм щодо блокування податкових накладних.

Нагадаємо

Блокування податкових накладних – одна з основних проблем, на яку скаржаться українські підприємці у сфері адміністрування податків. Загалом же, як вказується у статистиці Ради бізнес-омбудсмена, у третьому кварталі 2023 року 57% скарг від представників бізнесу стосувалися податкових питань.

Як зазначив бізнес-омбудсмен Роман Ващук в інтерв’ю, проблема в бізнесу навіть не в рівні податків, а в стилі адміністрування. Окрім того, він додав, що податкова і митниця 90-94% справ програють у судах – або у першій інстанції або в апеляції у Верховному Суді.

На думку експертів, така ситуація з судами свідчить про зловживання податківцями своїми повноваженнями, адже суди розбивають ці рішення. Дехто, як от економічний аналітик Павло Себастьянович, прямо називає це “схемами”.

Серед основних таких схем він називає фіктивний експорт, реєстрацію фіктивного ПДВ від фіктивних компаній, експорт товарів за фіктивними документами з фіктивним ПДВ і повернення вже реального ПДВ, скрутки, блокування податкових накладних, надання статусу ризикового підприємству і організація тіньових схем зі зняття цього статусу.

Член Ради Асоціації платників податків Дмитро Олексієнко вважає, що за такою політикою адміністрування стоїть народний депутат, голова податкового комітету ВР Данило Гетманцев, адже без його відома у ДПС не ухвалюються жодні важливі рішення. І він фактично керує податковою через свого колишнього помічника Євгена Сокура.

Водночас сам Гетманцев назвав свою діяльність щодо податкової – “парламентським контролем”. Він також відкинув звинувачення про те, що перебирає на себе повноваження виконавчої влади, вказавши, що просто допомагає підприємцям.

Источник: www.unn.com.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *