Експерт: світовий ринок озброєння – це велика монополія, тому Україні складно купувати боєприпаси

Експерт: світовий ринок озброєння – це велика монополія, тому Україні складно купувати боєприпаси

Україна стикається з труднощами у закупівлі боєприпасів через те, що світовий ринок озброєнь є монополізованим і контролюється великими гравцями, що змушує Україну використовувати країни-посередники.

Світовий ринок зброї та боєприпасів – це велика монополія, де основні гравці знають одного, тому Україна складно напряму закуповувати озброєння, а єдиним виходом є використання країн-посередників. Про це в ексклюзивному коментарі УНН повідомив голова Українського центру безпеки та співпраці Сергій Кузан.

Експерти в коментарях УНН зазначають, що на своєму ринку озброєння діє жорстка конкуренція, а росія досі допомагає впливати на країни, які мають  боєприпаси радянського зразка для того, щоб Україна не отримувала снаряди. Водночас, у Балканських країнах досі є склади з радянським озброєнням, які можна купити дешевше, ніж натівське. Проте, деякі такі країни відмовляються постачати цю зброю і боєприпаси України, хоча тримають їх як свій національний запас для збереження своєї обороноздатності.

“Ринок зброї і боєприпасів – це досить специфічний ринок, там потрібні дозволи, це не так, що хто хоче зайти і що хоче купити, тобто є учасники, є відповідні контракти і є певні процедури… Це досить серйозна монополія, де основні гравці знають одного і без дозволів та погоджень це (купити зброю чи боєприпасів – ред.) неможливо зробити”, – зазначив Сергій Кузан.

Україні складно закуповувати боєприпаси радянського зразка у світі через вплив росії – експерт5 березня 2024, 12:38 • 174081 перегляд

Він пояснив, що Україна не може отримати якусь зброю без дозволу країни-виробника. За його словами, це пов’язано з контролем над обігом зброї. Таким чином країна-виробник отримує гарантії, що її зброя чи боєприпаси не опиниться у ворожій країні і не буде використана проти її ж або союзників.

Крім того, росія вселяко намагається створювати проблеми, щоб Україна не могла закуповувати хідне озброєння та боєприпаси, особливо радянського зразка. Таким чином, вона досі має вплив на Балканські країни.

“Скрізь, де є вплив росії, неймовірно складно закуповувати боєприпаси… Вони (росіяни – ред.) скуповують зброю десь у третіх країнах, перебивають нам наші контракти й окрім того, вони ще й погрожують урядам”, – пояснив Кузан.

Він додав, що цю проблему можна лише використовуючи третю країну як посередників, адже проблема нікуди не дивується і Україна вкрай потребує зброї та боєприпасу як натівського, так і радянського зразків.

Додамо

Абсолютна державна озброєння ЗСУ до початку повномасштабного вторгнення була в тій чи іншій мірі  радянською спадщиною . Тому саме озброєння, запчастини до нього і боєприпаси виробляються більшого на території колишніх державних членів Варшавського договору. Частина держава, де є достатком Україні боєприпаси, є ворожими – рф та білорусь. З інших постсоціалістичних країн, що вступили до ЄС (Польща, Чехія та ін.), Україна отримувала всю посильну допомогу.

Однак, залишається група балканських держав, які, незважаючи на євроінтеграційні процеси у деяких з них та підтримці України, досі перебувають під сильним впливом російської федерації. У цих державах друзі росії досі при владі та суттєво впливають на політику своїх країн. На практиці це проявляється у тому, що при збільшенні підтримки України вони відмовляються напряму постачати нам озброєння та боєприпаси. Тому Україна змушена закуповувати боєприпаси у цих країнах через низку посередників.

Источник: www.unn.com.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *