Електроенергію та газ за борги не відключатимуть під час карантину

Субсидії на оплату комуналки під час карантину будуть нараховуватися з розрахунку збільшення нормативів використання послуг на 50 відсотків. Про це йдеться в постанові Кабінету міністрів України. Також заборонено припиняти нарахування субсидій. Приводом для цього може бути тільки зміна місця проживання всієї родини або відхід з життя самотньої людини.

Ще раніше була досягнута домовленість про те, що облгази і обленерго не каратимуть неплатників за борги відключенням під час карантину.

Скасування пені за несвоєчасну оплату послуг ЖКГ

Верховна Рада України прийняла постанову, що забороняє нараховувати пеню за прострочені комунальні платежі. Під час дії карантину та протягом 30 днів після його закінчення заборонено:

  • Нарахування пені за несвоєчасну оплату комунальних послуг
  • Відключення мешканців від комунальних послуг за несплату або неповну оплату
  • Виселення і стягнення житла за рішенням суду за комунальні борги

Оплату послуг ЖКГ краще проводити он-лайн

Представники влади (і ми в цьому до них приєднуємося) закликають не відвідувати банки і центри обслуговування клієнтів для оплати комунальних послуг. Зрозуміло, необхідність платити ніхто не скасовує. Використовуйте для цього можливість оплати через інтернет, допоможіть родичам похилого віку створити особистий кабінет і платити за комуналку он-лайн. Намагайтеся уникати черг у відділеннях банків.

Як будуть надавати субсидії в період карантину

Оскільки люди під час карантину набагато більше часу стали проводити вдома, вирішено збільшити нормативи використання комунальних послуг на цей час на 50 відсотків. Відповідно, і розрахунок субсидій буде проводитися з урахуванням цього.

Підвищено норми на:

  • водопровід і каналізацію;
  • гаряче водопостачання;
  • газ;
  • електроенергія (крім опалення).

Також, відкладено введення норми про обов’язковий платіж 20 відсотків сукупного доходу за спожиті послуги до 1 числа наступного місяця. Ця вимога вступає в силу 1 травня.

Звільненим в період карантину та зареєстрованим на біржі праці субсидія повинна бути нарахована повністю.

На наступний період автоматично повинна бути призначена субсидія всім, хто користувався нею в опалювальному сезоні 2019/2020.

Раніше “Столичний регіон” писав про те, як розповсюджується коронавірус

Хочеш дізнаватися новини Києва першим? Підписуйся на телеграм-канал t.me/stolychnyiregion

Источник: www.stolychno.news

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *