Яка зарплата у міністрів у Києві? Новини Києва

Міністр Кабінету Міністрів Дмитро Дубілет вважає, що українським міністрам і їхнім заступникам треба підвищити зарплату. Адже нинішньої їм не вистачає на те, щоб утримувати свої сім’ї.

В інтерв’ю телеканалу «Наш» Дубілет так обґрунтував свою позицію:

«Зараз серед міністрів і заступників міністрів багато розмов йде про те, що вони просять велику зарплату. Тому що в дійсності багато з них прийшли з приватного сектора. Вони бачать, що в приватному секторі вони могли б отримувати в 10, в 20 разів більше, ніж зараз. І їм дійсно складно утримувати свої сім’ї».

Тож на яку зарплату скаржаться «слуги народу» та чи дійсно її збільшення приверне справжніх професіоналів і допоможе позбутися корупції?

Хочеш розуміти, що дійсно відбувається навколо? Підписуйся на телеграм-канал t.me/stolychnyiregion

Кому з міністрів мало зарплати?

Першою про невелику зарплату заговорила міністерка освіти та науки України Ганна Новосад (її зарплата за вересень склала 78,9 тис. грн.). Вона наголосила про те, що отримує вдвічі менше, ніж тракторист улітку. Правда, таким чином вона не жалілася, а мотивувала молодь здобувати робочі професії.

А ось міністр юстиції Денис Малюська (отримав за вересень 20,7 тис. грн.) прямим текстом заявив: якщо його зарплата не збільшиться хоча б до 80 тисяч гривень на місяць, йому доведеться звільнятися. Проте на календарі вже січень 2020–го, а Малюська й досі при посаді. 

Скаржився на нестачу грошей і міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов. Розмір своєї середньої зарплатні він оприлюднив у Facebook – це приблизно 31 тисяча гривень за місяць. Була інформація про те, що Милованову мали нарахувати премію у розмірі 1630% окладу – 236 тисяч гривень. Але чиновник її заперечив.

Сам собі наколядував!

До речі, одним з тих, хто рік за роком говорить про те, що «слуги народу» отримують маленькі зарплати, є екснардеп, нині заступник гендиректора Укроборонпрому Мустафа Найєм. На своїй нинішній посаді він має оклад 43 тис. грн. в місяць. Але в грудні топ-чиновник отримав аж 310,5 тис. грн. Тож 267,5 тис. грн. Найєм сам собі наколядував у вигляді надбавок та премій.

Мустафа Найєм

Скільки отримують українські урядовці?

Станом на вересень 2019–го року найбільшу зарплату отримав прем’єр-міністр України Олексій Гончарук – майже 62 тис. грн. Для порівняння – ексголова уряду Володимир Гройсман мав середню зарплату близько 38 тис. грн. Міністр інфраструктури Владислав Криклій заробив 55,4 тис. грн, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров – 52,6 тис. грн, віцепрем’єр-міністр Дмитро Кулеба – 48,5 тис. грн. 

Міністр Кабінету Міністрів Дубілет у вересні отримав 48 тис. грн. До речі, нещодавно він заявив, що відмовляється від усіх надбавок і премій. Таким чином, його заробітна плата тепер має становити близько 15 тис. грн.

Зарплата міністра оборони Андрія Загороднюка склала 19,5 тис. грн., міністерки соціальної політики Юлій Соколовської – 24,4 тис. грн., міністерки фінансів України Оксани Маркарової – 36,4 тис. грн., міністра енергетики та захисту довкілля Олексія Оржеля – 18,5 тис. грн.

Щодо заступників, найвищі зарплати у вересні отримали:

  • ексзаступниця міністра енергетики Юлія Підкоморна – 113,3 тис. грн.;
  • ексзаступник міністра розвитку громад Тарас Токарський – 98,4 тис. грн.; 
  • заступник міністра оборони Іван Руснак – 95,4 тис. грн.;
  • заступник міністра фінансів Василь Шкураков – 65,5 тис. грн.; 
  • заступниця міністра освіти Світлана Даниленко – 78,9 тис. грн. (за даними «Слово і Діло»).

Для порівняння – середня заробітна плата в Україні за листопад склала 10679 грн.

Велика зарплата проти корупції: хто кого?

За словами Дмитра Дубілета, підвищення зарплат топ-чиновникам допоможе залучити в урядову команду професіоналів високого класу. Бо зараз вони на зарплату, яку пропонує держсектор, просто не підуть. З іншого боку, міністр вважає, що підвищення зарплати урядовцям на тлі рівня мінімальної (та й середньої по Україні) заробітної плати теж виглядає погано. Тож для Дубілета, який звик обмірковувати всі аспекти проблеми, ситуація досить складна.

Проте інші реформатори більш категоричні у висновках. Вони впевнені, що висока зарплата конче необхідна, якщо ми хочемо подолати корупцію. Але лише одним збільшенням тут не впоратися. Чиновник може заробляти 2 тис. доларів і не відмовитися від 200 тис. в конверті. А може й 10 тис. доларів, але від 200 тис. в конверті також не відмовиться. Бо 10 тисяч і щось – це ж краще ніж просто 10 тисяч? 

На жаль, в Україні місце високопосадовця традиційно розглядається як шанс покращити матеріальне становище. Так думає досить велика кількість українців, тому чиновників-корупціонерів не дуже й засуджує. Мовляв, а хто б таким шансом не скористався? Тож на додачу до високих зарплат не завадило б ввести й найсуворіші покарання для корупціонерів, а заодно прибрати кругову поруку у владних колах.

Фото: 24tv.ua, svatove.city, ua.news, radiosvoboda.org

Раніше «Столичний регіон» повідомляв про те, наскільки збільшиться мінімальна зарплата в Україні в 2020-му році.

Новини Києва та Київщини в твоєму телефоні. Підписуйся на телеграм-канал t.me/stolychnyiregion

Источник: www.stolychno.news

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *