Кузін пояснив, які питання потрібно врегулювати для реалізації ліків з канабісом

Шукаєш правду?

Долучайся до нашого Telegram-каналу!

Кузін пояснив, які питання потрібно врегулювати для реалізації ліків з канабісом

Для того, щоб продукти на основі медичного канабісу стали доступними, Україні необхідно внести низку законодавчих змін, зокрема, змінити класифікацію канабісу та канабідіолу, встановити перелік затверджених медичних показань та визначити дозволені лікарські форми, а фармацевтичний сектор також має підготуватися до реалізації таких ліків, що може розпочатися вже до кінця цього року, якщо бізнес буде готовий.

Для того, щоб препарати на основі медичного канабісу стали доступними в Україні, потрібно ще декілька основних законодавчих змін. Також до цього має бути готовий фармацевтичний сектор. Про це журналісту УНН повідомив заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, додавши, що якщо бізнес включиться вчасно, то механізм реалізації зможе запрацювати наприкінці цього року.

Деталі

На запитання, які питання потрібно врегулювати для того, щоб запустити механізм реалізації ліків на основі медичного канабісу, Кузін відповів: “Потрібно декілька основних законодавчих змін. Перша законодавча зміна полягає в тому, що канабідіол й сам канабіс має бути перенесений у відповідні градації, чи кваліфікації в переліку наркотичних засобів”.

Кузін нагадав, що зараз він перебуває у так званій першій таблиці.

“Перша таблиця означає, що це психоактивні речовини, які заборонені до застосування. Зараз мова йде про те, що вони повинні бути перенесені в іншу таблицю, які можуть застосовуватися в медичних цілях, по медичних показаннях. Другий ключовий документ, який є, – це перелік медичних показань для використання препаратів медичного канабісу”, – сказав Кузін.

Зеленський підписав закон про легалізацію медичного канабісу15 лютого 2024, 17:19 • 26164 перегляди

Він пояснив, що по суті – це перелік нозологій, при яких МОЗ дозволяє застосовувати препарати медичного канабісу.

“Тому зараз була проведена робота разом з експертами, з міжнародними експертами, з Державним експертним центром, проаналізована доказова база, і на сьогодні вже підготовлений проєкт документів, який зараз поки проходить наукове обговорення в професійних колах, у професійних асоціаціях. На сьогодні це щонайменше біля 12 нозологій. Тобто, це захворювання, при яких показано застосування таких ліків”, – розповів Кузін.

Він зазначив, що третя частина стосується переліку лікарських форм, або типів лікарських форм, які можуть бути застосовані в країні.

“Мова йде про те, що це може бути олійний розчин, або екстракт, або якісь інші. Після того, як всі ці три документи будуть ухвалені, з’явиться можливість по суті використовувати такі препарати”,- пояснив Кузін.

Також він додав, що разом з тим є дотичний документ.

“Ми всі пам’ятаємо, що відпуск таких препаратів має відбуватися по електронному рецепту, тому доопрацювання має бути з боку групи, яка займається цифровими рішеннями. І аптеки повинні пройти процедуру реєстрації активного фармацевтичного інгредієнта, тобто зареєструвати цю активну хімічну речовину для того, щоб можна було з нею готувати вже в аптечних умовах лікарський засіб”, – розповів головний державний санітарний лікар.

Жодної “скриньки Пандори” немає: Кузін про майбутній контроль за обігом ліків з медичним канабісом13 липня 2023, 08:21 • 685220 переглядiв

На запитання, через який час можна буде почати реалізовувати, виписувати ліки на основі медичного канабісу, Кузін відповів: “Після підписання нормативні документи мають бути ухвалені впродовж пів року, тобто ми орієнтуємося на десь липень – це тоді, коли відповідно до закону всі нормативно правові документи мають бути прийняті, але законодавче поле й фактична готовність фармацевтичного сектору – це трохи різні речі”.

Тому він зазначив, що можна створити відповідне законодавче поле, але бізнес може не бути готовим до завезення, виготовлення ліків з медичним канабісом.

Вимоги є достатньо жорсткими, тобто не всі аптеки зможуть пройти, тому що для того, щоб такі ліки з’явилися в аптеках, аптека повинна мати ліцензію не лише на обіг наркотичних засобів, але й ще на виготовлення лікарських засобів в умовах аптеки. Тому вся ця робота відбувається ще з представниками від аптечних асоціацій для того, щоб вони розуміли потенційні зміни й вже зараз готувалися до цих змін. Тому сподіваємося, що якщо бізнес включиться вчасно, то воно зможе запрацювати наприкінці цього року. Якщо будуть затримки з боку бізнесу, то тут ми будемо вирішувати точково

– сказав Кузін.

Источник: www.unn.com.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *