Однозначно віхова подія, хоча і зі своїми мінусами: експерт про легалізацію медичного канабісу

Однозначно віхова подія, хоча і зі своїми мінусами: експерт про легалізацію медичного канабісу

Тарас Ратушний прокоментував ухвалення парламентом закону про легалізацію медичного канабісу в Україні, але вказав і на недоліки

Легалізація медичного канабісу є віховою подією, але і зі своїми мінусами та вадами, які можуть проявитися вже дуже скоро. Таку думку висловив у коментарі УНН громадський діяч і співзасновник Маршу Свободи за реформи державної політики щодо наркотиків Тарас Ратушний.

Деталі

Як повідомив Ратушний, ухвалення закону про легалізацію медичного канабісу є “однозначно віховою подією, адже підсумовується цілий етап суспільної, політичної та експертної дискусії, який у нас добряче затягнувся”.

“Дискусія була непростою, але саме завдяки її накалу текст вдалося суттєво поліпшити, хоча і ціною суттєвих мінусів, які просувалися взамін. Головним з мінусів є рішення залишити медичні коноплі в Таблиці І, це невиправдана і надмірна пересторога, що суперечить європейській практиці”, – сказав Ратушний.

Також, за його словами, спроба гармонізувати цю концепцію з вимогами до закону Президента України (це повноцінні наукові дослідження, вітчизняне виробництво ліків та доступ до них всі, хто потребує) спричинили в законопроекті №7457 юридичні колізії та “прогалини”.

“Ці вади проявляться дуже скоро, під час виконання закону урядом, і вони вимагатимуть нових законодавчих рішень”, – додав Ратушний.

Окрім того, відповідаючи на запитання, чи варто боятися українцям, які будуть вважати, що тепер в Україні всюди будуть продавати канабіс, Ратушний відповів: “Канабіс сьогодні продавався в Україні широко, у незаконному обігу – це найбільш представлена ринкова пропозиція. Його купують не лише для задоволення, але і ті, хто змушений займатися самолікуванням, поки держава не врегулювала законний доступ до ліків з канабісу”.

“Якщо закон працюватиме – люди отримуватимуть ліки в аптеках, і це вдарить по кримінальному ринку. Тому боятися варто, що закон про медичний канабіс не працюватиме”, – зазначив діяч.

Ратушний також додав, що кількість осіб, які потребували препаратів на основі медичного канабісу, була відображена на сайті Президента України – понад 2 млн осіб, вона базувалась на цифрах МОЗ, які озвучувалися в 2019 році.

“Зараз моніторинг ускладнено з об’єктивних причин. Але потреба зросла. Через війну збільшилася кількість пацієнтів, а через науково-технічний прогрес – кількість ліків і, відповідно, хвороб, де компоненти канабісу мають позитивний терапевтичний ефект”, – резюмував Ратушний.

Про мінуси

Ратушний зазначає, що головним з мінусів є рішення залишити медичні коноплі в національному “Переліку наркотичних речовин і прекурсорів” у Таблиці І (особливо небезпечні наркотичні засоби, обіг яких заборонено). Планувалося, що канабіс та його похідні мали вилучити з Таблиці І та внести до Таблиці ІІ (обіг обмежений, але можуть використовуватися в медицині).

Але парламентарі цього не зробили, і медичні коноплі не перестають бути “особливо небезпечними наркотиками, обіг якого заборонено”.

Нагадаємо

Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроект про медичний канабіс (№7457). Міністерство охорони здоров’я відмітило, що дозвіл на використання в медицині ліків на основі канабісу – це історичне рішення, яке принесе користь чималій кількості пацієнтів.

Источник: www.unn.com.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *