Поки жінка була за кордоном – шахраї підробили її підпис і продали квартиру: фахівці КНДІСЕ про випадки з практики почеркознавчих експертиз

Шукаєш правду?

Долучайся до нашого Telegram-каналу!

Поки жінка була за кордоном – шахраї підробили її підпис і продали квартиру: фахівці КНДІСЕ про випадки з практики почеркознавчих експертиз

Квартиру літньої киянки шахрайським шляхом продали незнайомці, поки вона перебувала за кордоном під час повномасштабного російського вторгнення, але експерти-почеркознавці Київського науково-дослідного інституту судових експертиз допомогли повернути майно законній власниці.

На початку повномасштабного вторгнення літня киянка виїхала за кордон. Коли діти навідалися до її квартири, то виявили там сторонніх людей з усіма документами на помешкання. Вивести на чисту воду шахраїв, які продали людям цю квартиру, допомогли експерти Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, які розповіли УНН про особливості почеркознавчих досліджень.

Як зазначають експерти, навіть у період війни цей напрям залишається актуальним, адже з початку повномасштабного вторгнення експерти КНДІСЕ отримали в роботу 4,5 тис. почеркознавчих досліджень. У переважній більшості випадків на вирішення експертам виносяться ідентифікаційні завдання, тобто питання щодо того, чи дійсно конкретна особа виконала рукописний текст, запис чи підпис. Дуже часто це питання пов’язані фінансовими операціями, купівлею та продажом об’єктів рухомого та нерухомого майна тощо.

“Був випадок, коли людина старшого віку, яка мешкала в Києві, з початку повномасштабного вторгнення виїхала за кордон. Коли через певний час діти цієї громадянки прийшли на квартиру – перевірити чи все в порядку в помешканні – виявилося, що там вже знаходяться незнайомі їм люди з усіма документами на квартиру на руках. Звісно в людей був шок, вони не могли зрозуміти, як так сталося. Потім вже мали здогадки, хто з їхніх знайомих мав тимчасовий доступ до документів і міг зробити копії, підробити ідентифікаційні документи, видати себе за власницю квартири та успішно її продати, завіривши все у нотаріуса. Досить складна та заплутана ситуація була. Нашим завданням, як експертів-почеркознавців, у цій ситуації було відповісти на питання, чи дійсно підпис у документах належав справжній власниці квартири. На дослідження було надано договір купівлі-продажу, зразки підпису та всі інші необхідні супровідні документи. Зрештою квартиру повернули законним власникам, а шахраїв притягнули до відповідальності”, – розповідають експерти.

Шахраї намагаються, але їм не вдається – експерти КНДІСЕ про “якість” підробок нотаріальних документів14 липня 2023, 05:51 • 565925 переглядiв

За їх словами, трапляються й протилежні випадки, коли люди продають свою власність, беруть кошти, а потім намагаються все спростувати та підставити покупців.

Фахівці КНДІСЕ нагадують, що почерк кожної людини має унікальні характеристики. Розмір літер, нахил, натиск та швидкість письма, можуть відображати певні аспекти особистості, а в процесі експертизи використовуються максимально деталізовані характеристики й ознаки. Навіть якщо людина спробує скопіювати почерк іншої або навмисно змінити свій і для пересічних громадян це виглядатиме правдиво, експерти доволі легко виявляють підробки і до того ж можуть вказати під впливом яких збиваючих факторів виконувалися тексти, розписки, записки, підписи в документах та ін. Велике значення при проведенні дослідження мають зразки підписів, важливі їх достатність, якість і достовірність.

Експерти зазначають, що часто разом з почеркознавчою призначаються і супутні експертизи.

“Досліджуються дуже багато розписок про позику грошей, а також документів, пов’язаних із договорами оренди землі та всіма похідними аспектами. Трапляється, що людина давала в оренду землю на 5 років і цей термін вказаний на одній сторінці договору, а підпис на іншій. Першу сторінку змінюють і коригують термін з 5 на 50 років, а друга сторінка з оригінальним підписом залишається. У такому випадку, окрім почеркознавчої, необхідне проведення технічної експертизи документів під час якої експерти визначають, чи всі аркуші були зроблені в один або різний час і на одному або різних друкарських пристроях”, – розповідають в КНДІСЕ.

При цьому, додають, що майже 90% всіх почеркознавчих досліджень – це, власне, підписи на документах.

“Зараз громадяни менше використовують рукописні тексти. Документи створюються за допомогою комп’ютерної техніки, тому з реквізитів залишається лише підпис. Наша маленька порада для всіх – подумати над елементами ускладнення підпису, адже якщо він простий, то відповідно його легше підробити”, – підсумовують експерти.

Источник: www.unn.com.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *