У Києві в Інституті раку – корупційний скандал. Новини Києва

У Києві директорку Національного інституту раку Олену Колеснік відсторонили від службових обов’язків через корупційні оборудки в установі. Про це пише видання theБабель.

«12 вересня журналістка Яніна Соколова, яка лікувалась від раку в Національному інституті раку (НІР), публічно заявила про безлад в інституті. Вона звинуватила директорку закладу Олену Колеснік у корупції та війні проти головного лікаря Андрія Безносенка», – говориться в статті.

Соколову запросили на зустріч із очільницею МОЗ Зоряною Скалецькою, та пообіцяла взяти справу під особистий контроль. 

Поліція дійсно виявила, що в головному закладі країни, який діагностує та лікує онкологію, беруть хабарі. За дорученням Міністерства охорони здоров’я тут провели позаплановий аудит. Перевірка виявила цілу низку серйозних проблем: порушення фінансової звітності, наявність прострочених ліків, неефективне використання коштів тощо.

Ще раніше, у серпні 2019 року, під час обшуків в Інституті поліція виявила, що його співробітники отримали хабарі від онкохворих за видачу ліків, які забезпечує держава. Їх також звинуватили в одержанні хабарів від підприємств за перемогу в конкурсних торгах.

17 вересня прокуратура Києва повідомила про підозру завідувачу поліклінічного відділення НІР та лікарю-онкологу. Їх звинувачують у заволодінні коштами онкохворих громадян.

Згідно з повними результатами аудиту, які отримав theБабель, порушень в інституті безліч: неефективна робота тендерного комітету, порушення строків поставок і відвантаження товарів, відсутність видаткових накладних.

«Комп’ютери зникли, тому що їх видають зі складу без жодних документів, а щорічна інвентаризація проводиться формально. Деяка техніка не використовується, тому що немає потрібного програмного забезпечення… бухгалтерський облік та фінансова звітність інституту ведуться з такими порушеннями, що підтвердити достовірність бухобліку та звітності за 2019 рік неможливо», – пишуть журналісти видання.

7 листопада ситуацію в інституті розглянув Комітет Верховної Ради України з питань здоровʼя. На засіданні заступник міністра охорони здоровʼя Андрій Семиволос повідомив, що МОЗ проводить службове розслідування в інституті, його директорку на цей час директорку відсторонено від службових обов’язків.

Скалецька заявила, що інститут «займається ганебними речами», а також в інтерв’ю «BBC Україна» наголосила, вивчає можливість звільнити директорку Олену Колеснік.Чиновниця також хоче реформувати Інститут раку, перетворивши його з бюджетної установи на державне підприємство. Це передбачає новий конкурс на посаду директора. 

Наразі МОЗ проводить в інституті комплексну перевірку, результати якої стануть відомі в грудні. 

Источник: www.stolychno.news

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *