Зеленський підписав закон про криміналізацію контрабанди

Зеленський підписав закон про криміналізацію контрабанди

Президент України Зеленський підписав закон, який передбачає криміналізацію контрабанди, накладення штрафів та позбавлення волі залежно від вартості контрабандних товарів, що набуде чинності в липні 2024 року. Закон є частиною вимог для отримання макрофінансової допомоги від ЄС.

Президент України Володимир Зеленський підписав законопроект №5420 щодо криміналізації контрабанди, повідомляється на сайті парламенту, пише УНН.

Деталі

Законом запроваджується з 1 липня 2024 року кримінальна відповідальність за товарну контрабанду вартістю від 7,57 до 15,14 млн грн у вигляді штрафу від 170 до 425 тис. грн, а вартістю понад 15,14 млн грн – відповідальність від штрафу в 850 тис. грн до позбавлення волі на 11 років з конфіскацією майна. А для підакцизних товарів вартістю від 1,136 до 2,271 млн грн діятиме санкція від 340 тис. грн штрафу до 6 років позбавлення волі, а вартістю понад 2,271 млн грн – від 1,275 млн грн штрафу до 12 років в’язниці з конфіскацією майна, повідомляв нардеп Павло Фролов.

Як зазначив нардеп з податкового комітету Ярослав Железняк, до законопроекту перед голосуванням в цілому було внесено правки, на яких наполягав бізнес:

1) пороги для товарної контрабанди пропонується підняти в 5 разів.

2) пороги для підакцизних підняти у 2 рази.

3) набуття чинності щодо товарної контрабанди відкладається до середини 2024-го року.

4) враховано численні наполягання бізнесу щодо зазначення умисної форми вини, виключно за наявності якої може відбуватися кваліфікація дій як злочину.

5) суттєво обмежено можливі випадки притягнення до відповідальності за “контрабандними” статтями за подання документів із неправдивими відомостями – у зміненій редакції вони мають бути підставою для переміщення товарів, мають підлягати обов’язковому декларуванню відповідно до митного законодавства, а також мати вплив на визначення розміру митних платежів чи дотримання заходів нетарифного регулювання.

Ухвалення законопроекту є вимогою для макрофіну від ЄС на 1,5 млрд євро в цьому році, зазначив нардеп і вказав, що тепер є пів року на перезавантаження БЕБ.

СБУ та правоохоронці ЄС перекрили масштабний канал контрабанди наркотиків з Ірану до Євросоюзу13 жовтень 2023, 12:05 • 333449 переглядiв

Источник: www.unn.com.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *