75% українських батьків спостерігають зміни в психіці дітей

75% українських батьків говорять, що їхні діти демонструють ті чи інші симптоми травматизації психіки.

Про це свідчать результати опитування Gradus Research, проведеного серед містян 18–60 років, які мають дітей до 18 років.

За словами засновниці і СЕО Gradus Research Євгенії Близнюк, 75% тих, хто спостерігає посттравматичний синдром у дітей, є дуже високим показником.

«Дітей, що реально пережили вплив бойових дій, значно менше. Проте діти є максимально чутливими до стану тих значущих дорослих, що оточують їх. Знервовані батьки чи бабусі з дідусями мають не менший вплив на погіршення психологічного стану дитини, аніж об’єктивні події у країні. Тож, як кажуть у літаках, спочатку треба надіти захисну маску на себе, а потім на дитину», – радить Євгенія Близнюк.

Результати опитування свідчать, що найрозповсюдженішим симптом травматизації у дітей є так звані «емоційні гойдалки», коли настрій швидко і без зовнішніх причин коливається від дуже гарного до надзвичайного поганого і навпаки.

«Також кожна п’ята дитина має порушення сну, кожна десята – зменшення бажання спілкуватися, нічні кошмари та погіршення пам’яті», – йдеться у звіті.

Окрім того, серед топ потреб, які ідентифікують українські батьки, присутній брак психологічної підтримки.

ОЗНАЙОМИТИСЬ З ДОСЛІДЖЕННЯМ

–27 квітня 2022 року було опитано 784 респондентів, що проживають у містах з кількістю мешканців понад 50 тисяч, у віці 18–60 років, які мають дітей до 18 років; загальна кількість дітей, яких охоплює опитування — 1179.

Источник: osvita.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *