Ахметов надолужує втрачене: спецмито на імпорт з Росії підсадить Україну на голку олігарха

Єдину функцію, яку виконував імпорт з Росії – це бути індикатором, яка має бути справжня ціна, а не “хотєлкі” Ахметова, який вже не знає, який ще палац у Франції придбати. Наслідком стало зниження вартості електроенергії для всієї промисловості. Візьмемо для прикладу Укрзалізницю. У грудні 2019 року ми заплатили на 119 мільйонів гривень менше, аніж у липні. При тому, що споживання було більше на 15%. Тобто економія через нижчий тариф у річному вимірі могла становити мільярд гривень. Лише на Укрзалізниці! Але це, схоже, більше неможливе.

Такий імпорт раніше виконував функцію “рушниці, яка висить на стіні”, тобто мав психологічний ефект – унеможливлював цінові змови та неконтрольоване зростання цін. Фізичного впливу на енергосистему він не мав,
– зазначив керівник енергетичного комітету Ради Андрій Герус, і з ним складно не погодитися.

Про який ризик для України можна вести мову, якщо імпорт електроенергії і за 3 зимових місяці становив 0,2% від нашого споживання. Для порівняння, в деякі місяці 2018 – 2019 років імпорт дизеля з Росії досягав 50 %, а по скрапленому газу для автомобілів пропан-бутан російська складова становила кожен третій літр.

Імпорт вугілля з Росії і виграш олігарха

А тепер подивимося, як вплине ситуація з фактичною забороною імпорту вугілля. Ціна з Росії, за якою воно іде в Україну, не містить політичної складової – вона ринкова. Зате, забороняючи вугілля з Росії марки Г, автоматично під дію обмежень потрапляє і вугілля марки Т – ці дві марки йдуть під одним кодом зовнішьої торгівлі. А значить, його доведеться імпортувати із Південної Африки, що збільшить собівартість для Дарницької ТЕЦ в Києві, Чернігівської ТЕЦ, Сумської ТЕЦ тощо. Також на марці Т працюють декілька блоків Зміївської теплової електростанції, що входить до державної компанії “Центренерго”. Тому вони будуть змушені програти конкурентну боротьбу Ахметову.

​Читайте також Безславний кінець гучної справи: замах на Шокіна виявився фейком

Ще один приклад, про який каже Герус: Черкаська ТЕЦ, яка працює на марці Г, раніше імпортувала вугілля тільки по одній причині – ДТЕК виставляв ціну вище імпорту. А купити це вугілля більше ніде – Ахмтеов контролює 90% видобутку всередині країни. При чому, в своїх апетитах олігарх вже навіть перевищив легендарний “Роттердам+”. На початку березня ціна вугілля у “Роттердамі” становила близько 1100 гривень. ДТЕК же своє вугілля продає на Центренерго по ціні 2000 гривень за тону.

Ну і не варто забувати: обмежуючи імпорт вугілля Г з Росії, прикриваючись гаслами патріотизму, Ахметов возить звідти коксівне вугілля для металургії.

Зрештою, всі ці ігри Ахметова завершаться одним – будуть піднімати ціни на електроенергію для населення. І до цього вже готує парламентське лоббі Ахметова. Зокрема, цю роль на себе приміряє народний депутат від “Батьківщини” Олексій Кучеренко. 


Олексій Кучеренко / Фото kucherenko.info

Він турбується за заробітки Ахметова і, не сильно ховаючись, агітує за підвищення цін на електроенергію на 12%.

Ахметов як найбагатший український олігарх, немов спрут, оплутав усі гілки влади та всі політичні табори. Але сила політичного лідерства якраз і полягає в тому, щоб, попри шантаж та намагання сподобатися, поставити олігарха на місце. 

Великий піст 2020: історія та правила дотримання

сьогодні

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *