Чи розблокує Угорщина допомогу для України: Сіярто прокоментував долю 50 мільярдів євро

Сіярто прокоментував розблокування допомоги для України / Колаж 24 Каналу

29 січня в Ужгороді сталася зустріч глави МЗС України Дмитра Кулеби, його угорського колеги Петера Сіярто, а також глави ОП Андрія Єрмака. Під час неї Сіярто прокоментував розблокування допомоги для України.

Власне, Угорщина вже який місяць блокує питання виділення 50 мільярдів євро на потреби України. Під час зустрічі з Дмитром Кулебою та Андрієм Єрмаком угорський глава МЗС Петер Сіярто це питання прокоментував, але обтічно, передає 24 Канал.

Чіткої відповіді уник

Отже, Петер Сіярто просто вирішив уникнути чіткої відповіді на питання, яке стосується розблокування пакета допомоги для України. Мовиться про 50 мільярдів євро, які Євросоюз досі не зміг виділити через блокування з боку Угорщини.

Під час брифінгу угорський дипломат вирішив не уточнювати, чи готова його держава у цьому питанні змінити свою позицію. Водночас він наголосив, що відповідне питання – не двостороннє між Угорщиною та Україною.

Ми це обговорюватимемо не тут, а в Брюсселі,
– сказав Сіярто.

Угорщина близька до компромісу

Тим часом 29 січня угорський уряд заявив, що готовий до компромісу, який запропонував Євросоюз. Відповідне рішення можуть ухвалити перед екстреним самітом, який відбудеться 1 лютого, пишуть у Reuters.

Так, у понеділок радник Віктора Орбана заявив, що Угорщина відкрита для використання бюджету Євросоюзу для запропонованого пакета.

Також помічник Балаж Орбан підтвердив журналістам, що у суботу Будапешт надіслав Брюсселю пропозицію. Таким чином він демонструє, що відкритий для використання бюджету для пакета допомоги, а також випуску спільного боргу Євросоюзу для його фінансування. За умови, що будуть додані інші “застереження”.

Для чого Кулеба зустрівся з Сіярто

  • Звернімо увагу, що 29 січня Петер Сіярто прибув до Ужгорода, щоб зустрітися з Дмитром Кулебою та Андрієм Єрмаком не просто так. Мета цього візиту – підготувати майбутню зустріч Володимира Зеленського з Віктором Орбаном.
  • Нагадаймо, що у грудні 2023 року на саміті Євросоюзу Віктор Орбан наклав вето на допомогу для нашої держави. Виділення 50 мільярдів євро знову обговорюватимуть на саміті 1 лютого 2024 року. Цього разу намагатимуться таки дійти згоди у важливому для нашої держави питанні.
  • На візит Сіярто до України великі сподівання покладають чиновники Євросоюзу. Вони припускають, що цей крок може допомогти розблокувати виділення коштів для нашої держави.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *