Які послуги будуть надавати консульства чоловікам за кордоном після тимчасового обмеження

Коротка версія новини

  • МЗС України тимчасово заборонило надання консульських послуг чоловікам за кордоном для оновлення процедури після закону про мобілізацію.
  • Після рішення МЗС консульство продовжить надавати лише послуги, пов’язані з оформленням посвідчень особи для повернення в Україну.
  • Міністерство закордонних справ надасть консульську допомогу в разі надзвичайних ситуацій чоловікам громадянам України за кордоном.

Які консульські послуги продовжують надавати за кордоном / Колаж 24 Каналу

МЗС України ухвалило рішення тимчасово заборонити надання консульських послуг чоловікам за кордоном. Це пов’язано з необхідністю оновити процедуру надання послуг після ухвалення закону про мобілізацію.

Однак усе ж після рішення МЗС усе ж лишилися послуги, які консульство продовжить надавати. Які послуги надаватимуть консульства після тимчасового призупинення – читайте у матеріалі 24 Каналу.

Що з послуг від консульств можуть отримати чоловіки за кордоном

Після рішення МЗС чоловіки призовного віку зможуть скористатись лише послугами, пов’язаними з оформленням посвідчень особи на повернення в Україну.

Водночас у роз’ясненні Міністерство закордонних справ наголосило, що закон про зміни до мобілізації, який набуде чинності 18 травня 2024 року, передбачає, що після оновлення даних військового обліку в ТЦК громадянин України чоловічої статі у віці від 18 до 60 років із дійсними військово-обліковими документами матиме доступ до консульських послуг згідно з законодавством у повному обсязі.

Механізм оновлення та перевірки військово-облікових даних для чоловіків 18 – 60 років, які тимчасово перебувають за кордоном, наразі визначається з-поміж доступних варіантів й узгоджується причетними державними органами. Щойно ця міжвідомча робота буде завершена, дипломатичні установи та МЗС оприлюднять додаткові докладні роз’яснення,
– зазначили у МЗС.

Водночас тимчасові обмеження жодним чином не стосуються надання консульської допомоги у разі надзвичайних ситуацій з громадянами України за кордоном. Тому у разі потрапляння будь-якого громадянина України у надзвичайну ситуацію за кордоном (ДТП, затримання, стихійні лиха тощо), співробітники консульської служби надаватимуть в межах законодавства необхідну консульську допомогу в повному обсязі.

А які послуги тимчасово заборонили надавати чоловікам

  • Після рішення МЗС консульствам тимчасово заборонили видавати чоловікам призовного віку за кордонами закордонних паспортів, або є продовжувати їх терміну дії та внесення до них змін. Також консульства не можуть виконувати доручення слідчих чи судових органів.
  • Чоловіки також тимчасово не можуть укладати та розірвати шлюбу, встановлювати батьківство, опіку та піклування, реєстрацію актів цивільного стану. Також не можуть здійснювати нотаріальні дії, які надають консульства.
  • Глава МЗС Дмитро Кулеба 23 квітня зазначив, що перебування за кордоном не звільняє від обов’язків перед Батьківщиною в агресії проти ворога. Тому відповідне рішення, за словами міністра, має відновити справедливість щодо ставлення до чоловіків призовного віку як в Україні, так і за кордоном.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *