Міністр: Україна має нерівність в доступі до якісної освіти

Міністр: Україна має нерівність в доступі до якісної освіти

В Україні існує надзвичайно велика і глибока нерівність в доступі до якісної освіти. Про це, в ефірі програми «Сніданок з 1+1», сказала міністр освіти і науки Ганна Новосад, коментуючи результати української системи освіти у дослідженні PISA.

«Це в першу чергу про сільські школи, а таких шкіл у нас з 15 400 близько 9 тисяч. В них навчається приблизно 1,2 млн дітей. Це надзвичайно велика кількість дітей і ми не маємо права не давати їм шанс на доступ до якісної освіти. У першу чергу ми будемо розвивати мережу опорних шкіл. На це ми заклали на наступний рік 3,5 млрд грн для того, щоб або побудувати або реконструювати великі школи, до яких можна довозити дітей з сільської території», – сказала міністр.

Разом з тим, вона зауважила, що закриття шкіл є питанням місцевої влади.

«Наше завдання дати батькам і дітям можливість побачити, що є краща альтернатива», – сказала міністр.

Також, за її словами, дослідження PISA показало, що є багато дітей, які відстають у своїх навчальних досягненнях.

«На нашу думку необхідно надати можливість тим дітям, які не зрозуміли якусь тему, відстали або пропустили урок, мати індивідуальні заняття з вчителем у школі після занять. Такий підхід є у багатьох країнах», – наголосила Ганна Новосад.

За її словами, ці додаткові індивідуальні години мають бути оплачуваними для вчителя.

«І третє, з чим ми гарантовано будемо працювати, це підвищення кваліфікації і професійний розвиток вчителів саме сільської місцевості. Зараз протягом останніх двох років міністерство багато працювало над підвищенням кваліфікації вчителів загалом, але маючи ці дані ми розуміємо, що окрема категорія вчителів, які викладають у сільській місцевості, це те когорта, на яку ми маємо звернути особливу увагу», – резюмувала міністр освіти і науки.

Источник: osvita.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *