Міністр закликала освітян провести антикорупційні уроки

Міністр закликала освітян провести антикорупційні уроки

Міністр освіти і науки Ганна Новосад закликала керівників закладів освіти, педагогічних та науково-педагогічних працівників провести з учнями та студентами заходи, присвячені негативному впливу корупції. Відповідне звернення міститься у листі міністра до керівників, вчителів, викладачів, науковців та працівників органів управління у сфері освіти.

Зокрема, міністр освіти просить провести бесіди, дискусії або обговорення із учнями та студентами про сутність явища корупції та її негативних руйнівних наслідків у Міжнародний день боротьби з корупцією, що відзначатиметься 9 грудня, або протягом навчального тижня з 9 до 13 грудня.

За словами Ганни Новосад, Міжнародний день боротьби з корупцією це нагода  згадати про те, що нетерпимість до проявів корупції та хабарництва є однією із засад державної політики у сфері освіти та фундаментальним принципом освітньої діяльності.

«Заклади освіти та наукові установи – це ті осередки, в яких закладаються ціннісні орієнтири молодого покоління. Майбутні міністри, народні депутати України, державні службовці органів державної влади та органів місцевого самоврядування, судді, прокурори є сьогоднішніми вихованцями, учнями чи студентами, їхній світогляд, ціннісні переконання, способи мислення є результатом нашої з вами важливої і напруженої роботи», – наголошує міністр.

Також вона зазначила, що нетерпимість до корупції має бути наскрізним принципом реалізації освітніх і наукових програм, роботи зі студентами та учнями, їхніми батьками, загальної політики закладів освіти, наукових установ та щоденної поведінки їхніх працівників.

«Ми закликаємо керівників, педагогічних, науково-педагогічних і наукових працівників усіх закладів освіти усіх рівнів та наукових установ 9 грудня чи протягом 9-13 грудня провести бесіди, дискусії, обговорення із учнями/студентами про сутність явища корупції, її негативних руйнівних наслідків для роботи демократичних інституцій, верховенства права, ефективного функціонування усіх органів влади на шляху до розбудови демократичного, справедливого та заможного українського суспільства», – йдеться у зверненні.

У зв'язку з чим, Міністерство освіти просить керівників закладів освіти та наукових установ максимально сприяти всім працівникам та органам учнівського/студентського самоврядування в організації та проведенні відповідних заходів.

«Моє звернення має рекомендаційний та мотиваційний характер. МОН не збиратиме жодної звітної інформації про проведені заходи. Керуючись принципом автономії закладів освіти та поважаючи академічну свободу кожного педагогічного, науково-педагогічного чи наукового працівника, ми не пропонуємо чітко визначених матеріалів для проведення освітніх заходів. У вільному доступі є достатньо інформації, яка буде прийнятною для конкретного викладача та для конкретних здобувачів освіти з урахуванням їхнього віку та/або професії чи спеціальності, яку вони здобувають», – підсумувала міністр освіти Ганна Новосад.

Разом з тим, освітяни за бажанням можуть використовувати наступні допоміжні матеріали для проведення заходів:

  • короткий навчальний посібник «Антикорупційний урок»;
  • короткий відеоролик «Він заплатив»;
  • стаття «Як цікаво провести урок про антикорупцію».

Источник: osvita.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *