Міносвіти змінило порядок прийому на бакалаврат, магістратуру й докторантуру

Міносвіти змінило порядок прийому на бакалаврат, магістратуру й докторантуру

Міністерство освіти і науки оновило порядок прийому на навчання для здобуття ступенів бакалавра, магістра та доктора філософії/мистецтва у 2024 році.

Про це повідомила пресслужба МОН, передає Укрінформ.

«Зміни повʼязано із наявною воєнно-політичною ситуацією в країні. Також вони враховують основні аспекти щодо іспитів, які необхідні для підтвердження високого рівня знань, компетентностей та навичок вступників», – пояснили в міністерстві.

Відповідно до оновленого порядку, збільшується підтримка закладів вищої освіти, розташованих у прифронтових і прикордонних областях через підвищення регіонального коефіцієнта – показника, на який множиться конкурсний бал, якщо вступник обирає виш у певному регіоні.

Розташовані біля зони бойових дій та постраждалих від російської агресії територій заклади вищої освіти матимуть особливий регіональний коефіцієнт:

1,07 – у Запорізькій, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській та Чернігівській областях;

1,04 – у Дніпропетровській і Полтавській областях, а також у Бучанському районі Київської області;

1,00 – інші.

Нововведення також стосуються вступу на другу вищу освіту. Так, згідно з оновленим порядком, для здобуття ступеня магістра на основі вже здобутого ступеня магістра вступати можна без ЄВІ та ЄФВВ, а лише за іспитами безпосередньо в закладі освіти.

На навчання для здобуття ступеня доктора філософії/мистецтва умовою допуску відтепер є успішне складання ЄВІ в 2024 році з оцінкою за кожен із його компонентів не менше ніж 150 балів.

Альтернативним допуском може бути ЄВІ у 2023 році з оцінкою за тест з іноземної мови не менше ніж 130 балів. Сертифікати, які посвідчують знання іноземної мови, не надають доступу до вступу в аспірантуру у 2024 році.

Студенти, які здобули ступінь бакалавра у 2023 році, можуть скористатися спеціальними умовами для вступу на магістратуру, якщо вони:

  • зареєстровані та проживають на тимчасово окупованій території;
  • проживають у населених пунктах, де станом на 1 липня поточного року відбувалися активні бойові дії;
  • проживають на тимчасово окупованій території або переселилися з таких територій після 1 січня поточного року.

За вказаних умов студенти можуть отримати рекомендацію для зарахування на магістратуру, якщо вступають до того ж закладу вищої освіти, де здобули ступінь бакалавра, за спеціальностями, визначеними у відповідному переліку.

У разі відсутності в закладі вищої освіти магістерської програми за необхідною спеціальністю студенти можуть подати документи до будь-якого переміщеного вишу або вишу в Запорізькій, Київській, Миколаївській, Сумській, Харківській та Чернігівській областях.

Як повідомляв Укрінформ, порядок прийому на навчання для здобуття вищої освіти у 2024 році був затверджений Міносвіти в березні.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *