Мінус Су-34, у боях за Авдіївку знищено ще майже 50 тисяч окупантів: хронологія 725 дня війни

Хронологія 725 дня війни / Колаж 24 Каналу (фото ілюстративні)

Майже два роки триває повномасштабна війна. Росія продовжує терор цивільних і не залишає спроб захопити більше українських територій. Сили оборони дають потужну відсіч ворогу.

Яка ситуація на фронті сьогодні, про нові воєнні злочини окупантів та головні новини 18 лютого пише 24 Канал.

00:04, 19 лютогоУ ЗСУ розповіли про становище військ окупантів на Запорізькому напрямку

У мережі з’явилася інформація, що росіяни активізували свої зусилля на Запорізькому напрямку. Попри заяви пропагандистів, російські війська на цьому напрямку жодних успіхів не мають. Про це в ефірі телемарафону розповів речник оперативно-стратегічного угруповання військ “Таврія” Дмитро Лиховій. Він наголосив, що ситуація на Запорізькому напрямку стабільна. Ворог зазнає там значних втрат, а ЗСУ не допустили втрати позицій.

00:01, 19 лютогоРосія змінила мету атак по енергосистемі України

Віцепрем’єр із відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков зауважив, що цьогоріч ворог не прагне заморозити українців. Однак російські військові продовжують атакувати енергетичну систему нашої держави.

Нещодавні напади на наш енергетичний сектор довели, що росіяни намагаються ставити іншу мету просто зараз. Якщо минулого року вони намагалися заморозити мільйони українців взимку, то цього разу вони намагаються зруйнувати нашу економіку. Вони намагаються відключити від енергосистеми наші ключові промислові регіони,
– зауважив Кубраков.

Однак Україна спільно з партнерами провела “хорошу домашню роботу”. Мовиться про: постачання автотрансформаторів, електрогенераторів та ППО, спорудження захисних споруд, а також імпорт електроенергії.

23:57, 18 лютогоПавлюк розповів про перші 3 дні війни

Новий Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Павлюк в інтерв’ю “Радіо Свобода” зауважив, що на початку повномасштабного вторгнення російська авіація “не давала нашим військам підняти голову”. Однак ЗСУ завдали ударів по аеродромах на території противника, що змусило Росію зробити паузу та перемістити свої літаки на інші летовища.

Для атаки на аеродром “Міллерово” наші воїни підійшли до противника максимально близько, наскільки це було можливо. Ця атака дала більше психологічний ефект. Павлюк заявив, що серед росіян була шалена паніка. Ворожі літаки підіймалися у небо та розліталися по всій Росії. Ця пауза дала можливість Силам оборони розібратися, зосередитися та ефективніше працювати.

23:49, 18 лютогоПісторіус пояснив, коли Росія може напасти на НАТО

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус закликав законодавців США схвалити для України додаткову військову допомогу. На його думку, Європі на НАТО варто готуватися до “найгіршого сценарію”, за якого Росія може напасти і на них. Глава Міноборони ФРН припустив, що це може статися за 5 – 8 років.

Він зауважив, що агресія Кремля, якщо її не зупинити, може негативно вплинути на співробітництво у сфері безпеки. А ще вона може завдати шкоди оборонним підрядникам США. Крім того, це послабить Європу в цілому та порушить торговельні відносини блоку з найбільшою економікою світу.

23:46, 18 лютогоЗеленський прокоментував вихід Сил оборони з Авдіївки

Володимир Зеленський у своєму традиційному зверненні до українців зауважив, що за наших героїв цього тижня переживали всі небайдужі серця. У цьому контексті Зеленський подякував нашим захисникам за героїчну битву за Авдіївку.

Водночас глава держави зауважив, що битва ще триває, і головне – це те, що українське військово-політичне командування робить усе можливе й неможливе, щоб здолати російське зло й захистити якнайбільше українських життів.

21:53, 18 лютогоСтефанішина окреслила три головних підсумки Мюнхенської конференції для України

У Мюнхені пройшла безпекова конференція, яка була важливою для України.

Віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що за результатами Мюнхенської безпекової конференції Україна має ясність щодо подальшого просування перемовин про членство в ЄС.

Крім цього, також розуміють важливість посилення підтримки нашої держави.

21:38, 18 лютого”20 днів у Маріуполі” здобув премію BAFTA як найкращий документальний фільм

Кінострічка “20 днів у Маріуполі” Мстислава Чернова перемогла у номінації “Найкращий документальний фільм” премії BAFTA.

Нагороду на сцені забрав Мстислав Чернов, а також продюсерка Василиса Степаненко. Вона разом із фотокореспондентом Євгеном Малолєткою працювала в оточеному Маріуполі ще у 2022 році.

Зокрема, поруч з ними були кінопродюсерки Мішель Мізнер та Рені Аронсон-Рат.

Українська кінострічка також була номінована як “Найкращий фільм іноземною мовою”. Втім, у цій категорії переміг фільм “Зона інтересу” Джонатана Ґлейзера.

21:30, 18 лютогоУкраїнські дрони знищили Т-90м, – Forbes

Знищення ворожої техніки відбулося у районі Тернів, що на Донеччині. У матеріалі видання наголошується, що Т-90м “вибухали так само легко, як і старі російські танки”.

Як пише видання, штурмова група окупаційної армії Росії, ймовірно, зі складу 3-го армійського корпусу, атакувала український гарнізон в 65 милях на північ від Авдіївки. Група складалася щонайменше з 6 танків Т-80бвм та Т-90м, щонайменше 4 бойових машин, зокрема БМП-2, а також з термобаричної ракетної установки ТОС-1.

У матеріалі зауважується, що на папері це була потужна сила. Однак у реальності штурм зупинився за 2 милі на південний схід від Тернів. Ворожа техніка опинилася під ударами дронів 60-ї та 63-ї механізованих бригад.

21:17, 18 лютого

Протягом дня росіяни здійснили 12 обстрілів прикордонних територій та населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 81 вибух з мінометів, артилерії, РСЗВ та АГС. Обстрілів зазнали Хотінська, Миколаївська сільська, Білопільська, Великописарівська, Середино-Будська громади

21:03, 18 лютогоГлава МЗС Китаю запевнив Кулебу, що його країна не продає зброю Росії

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба зустрівся зі своїм китайським колегою Ван Ї у рамках зустрічі Мюнхенської конференції з питань безпеки. Посадовці обговорили правдивість постачання летальної зброї для Росії з Пекіну.

Глава китайського МЗС підкреслив принципову позицію Китаю в українському питанні, що базується на загальних підходах його країни до розв’язання проблем “гарячих точок”.

Вона полягає у прихильності політичному врегулюванню, сприянні миру й переговорам, а також утриманні від продажу летальної зброї в райони конфлікту або сторонам конфлікту,
– запевнили у відомстві.

20:40, 18 лютогоУ Маріуполі миш’яком отруїли шістьох “важливих гостей з Москви”, – ЗМІ

У Маріуполі партизани отруїли шістьох “гостей із Москви”. Вони мали займатись організацією виборів.

Б знайдені мертвими шестеро людей – четверо чоловіків і дві жінки. Серед них виявились двоє місцевих активістів партії “Єдина Росія” і четверо гостей з Москви.

Двоє із загиблих повинні були працювати в Маріуполі на виборах, а “гості з Москви” приїхали дати їм настанови і провести інспекцію.

20:20, 18 лютогоУкраїнські аналоги “Ланцетів” пройшли перші випробування

Впродовж останніх днів тестування проходили дрони від чотирьох компаній. Успішно пройшли випробування дві.

Федоров наголосив, що відповідне тестування проводять за несприятливих погодних умов. Відомо, що одна модель “не злетіла через небажання втрачати борт”. Натомість інша мала проблеми з камерою.

За словами Федорова, у перспективі кількох місяців можна буде випускати сотні подібних баражувальних боєприпасів.

20:00, 18 лютогоЄ лише один підтверджений випадок, – ВМС про використання “Калібрів” Росією за останні місяці

Російські загарбники мають проблеми із застосуванням ракет типу “Калібр” з акваторії Чорного та Азовського морів. Попри це, був один випадок, коли ворог за останні місяці все ж застосував цей тип ракет.

Зокрема, це сталося під час масованого обстрілу України 15 лютого. Про це розповів речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук.

Втім, підтвердження на 100% інформації, що під час останніх масованих обстрілів України застосовували “Калібри” – немає.

19:47, 18 лютогоРозстріл окупантами полонених в Авдіївці та Веселому: Україна почала розслідування

В Офісі генпрокурора зазначили, що, за даними слідства, 18 лютого 2024 року в одному з телеграм-каналів було опубліковано повідомлення про розстріл 6 полонених оборонців механізованої бригади ЗСУ на одній з позицій в Авдіївці.

Захисники були важкопоранені, не могли пересуватись самостійно та чекали на евакуацію,
– розповіли прокурори.

Правоохоронці також підкреслили, що в ході моніторингу медіа виявлено відеозапис з фрагментом вбивства ще двох українських воїнів поблизу села Веселе Бахмутського району Донецької області.

Наразі щодо можливого вбивства українських полонених триває досудове розслідування. Воно стосується порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством.

19:27, 18 лютогоПольські фермери почали протестувати на залізницях

З 18 лютого фермери розпочали протест проти українських перевізників на залізницях. У мережі почали ширити фото та відео з місця події, на яких видно розлючений натовп та обурливі написи на плакатах.

Валіть додому, невдячні с*чі діти,
– мовиться на плакатах мітингувальників.

На кадрах чітко видно велику кількість розгніваних аграріїв. Вони блокують залізничний рух, подекуди залазять на вагони.

Польські фермери блокують залізничний рух: дивіться відео

19:20, 18 лютогоВ Сенаті США представлять резолюцію з засудженням дій Угорщини, – АР

Американські сенатори представлять у Конгресі двопартійну резолюцію, яка засуджує відступ від демократії в Угорщині та закликає її уряд зняти блокування вступу Швеції до НАТО.

У резолюції сенатори відзначають “важливу роль, яку Угорщина може відігравати в європейській та трансатлантичній безпеці”, але вказують на те, що вона не дотрималася своїх попередніх обіцянок не бути останнім членом НАТО, який ратифікує членство Швеції в Альянсі.

Угорщина не приєдналася до всіх інших країн-членів НАТО у схваленні вступу Швеції до НАТО та поставила під загрозу трансатлантичну безпеку в ключовий момент для миру й стабільності в Європі, – мовиться у документі.

19:00, 18 лютого

Протягом 18 лютого відбулось 56 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 3 ракетних та 33 авіаційних удари, здійснив 64 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені та загиблі серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також об’єкти інфраструктури.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 7 атак противника біля Тернів та південно-східніше Виїмки Донецької області.

На Бахмутському напрямку Силами оборони відбито 4 атаки поблизу Іванівського, Кліщіївки, Андріївки Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 3 атаки ворога в районах Ласточкиного та Первомайського Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога біля Георгіївки, Побєди, Новомихайлівки Донецької області. Тут окупанти 12 разів намагалися прорвати оборону наших військ.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби здійснено 14 спроб штурму позицій наших військ.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 4 районах зосередження особового складу противника.
Також на східному напрямку підрозділами Повітряних Сил Збройних Сил України знищено винищувач-бомбардувальник Су-34.
Підрозділами ракетних військ завдано ударів по 3 пунктах управління та 1 складу боєприпасів противника.

18:53, 18 лютогоГлава Донецької ОВА озвучив остаточні наслідки обстрілу Краматорська

Повідомляється, що 3 людини загинули й 2 поранені.

Вчора вночі росіяни випустили по місту 3 ракети Х-22 — загинули 2 жінки 45 і 74 років та чоловік 23 років.

Відомо, що 2 будинки повністю зруйновано, пошкоджено 137.

Окрім приватного сектору, пошкоджено також промислові будівлі.

18:31, 18 лютогоСили оборони завершили вихід з Авдіївки

В ОСУВ “Таврія” підтвердили, що Сили оборони вийшли з Авдіївки. Дмитро Лиховій дав зрозуміти, що вихід українських захисників з Авдіївки завершився ще у суботу, 17 лютого.

Так, завершення відбулося ще вчора,
– сказав Лиховій.

18:28, 18 лютогоРосіяни вдарили по Нікополю 6 дронами-камікадзе

Окупанти двічі били з важкої артилерії. Застосували й “Град”. Поцілили по районному центру, Марганецькій та Мирівській громадах.

В останній постраждала людина. Пошкоджені інфраструктурний об’єкт, пекарня і приватний будинок.

У самому Нікополі снарядами понівечені 4 оселі та 3 господарські споруди. Зачепило й парник, гаражі, авто і лінію електропередач.

18:00, 18 лютогоТриває з’ясування, – ОСУВ “Таврія” щодо ймовірного розстрілу українських полонених в Авдіївці

Мережею ширилися кадри з розстрілом українських полонених в Авдіївці. Наразі наші військові з’ясовують, що саме відбулося, щоб підтвердити чи спростувати інформацію про черговий воєнний злочин окупантів.

Немає спростування або підтвердження. Триває з’ясування, і ще немає можливості це підтвердити або ж спростувати, крім того, що росіяни вже не вперше вчиняють воєнні злочини. Вони понесуть за це відповідальність,
– розповів Дмитро Лиховій.

17:41, 18 лютогоПоліція показала перші хвилини після обстрілу Краматорська

Правоохоронці зафільмували місце атаки Росії на Краматорськ. Поліцейські та інші люди намагалися знайти живих людей.

Перші хвилини у Краматорську після ворожого обстрілу: відео Патрульної поліції

17:38, 18 лютогоБоррель: найголовніше зобов’язання ЄС перед Україною – членство в блоці

Під час виступу на Мюнхенській конференції Боррель заявив, що найважливіші геополітичні питання, які стоять сьогодні перед ЄС, пов’язані з Україною, Сектором Газа, Глобальним Півднем й обороною.

17:30, 18 лютогоУкраїна і США можуть підписати угоду про гарантії безпеки до липневого саміту НАТО у Вашингтоні, – Ольга Стефанішина

За її словами, ми маємо спочатку вижити, а далі вже думати, як гарантувати свою безпеку.

Нам потрібно захистити українські міста, нам потрібно, щоб у Patriot були снаряди. І це питання життя і смерті. Тому концентруємося на цьому. А гарантії безпеки точно будуть підписані, – додала вона.

17:15, 18 лютогоOSINT-аналітики порахували втрати ворога в Авдіївці

Росія втратила 224 танки. Це понад 7 танкових батальйонів (якщо брати по 31), в районі 3 танкових полків. ЗСУ спалили за декілька місяців під Авдіївкою російську танкову дивізію.

Під Авдіївкою знищили різні модифікації, але загалом дуже багато нової техніки:

  • T-90 (7)
  • T-80 (77)
  • T-72 (82)
  • T-64 (12)
  • T-62 (5)
  • ще по 41-му танку не вдалось визначити тип

Ці танки супроводжували перевезення піхоти. Також Росія втратила 359 броньованих машин, з них 121 МТЛБ. Саме БТРів 60+, 165 БМП-1/2/3. Основний “БТР” росіян у цій битві був МТЛБ.

17:13, 18 лютогоРосія атакувала Слов’янськ та Краматорськ ракетами щонайменше двох типів

За інформацією поліції Донецької області, вибухотехніки змогли встановити тип ракет, які було використано проти мирного населення.

Наразі вибухотехніки встановили тип двох ракет – Х-22 та “Іскандер М”,
– йдеться у повідомленні поліції Донецької області.

17:12, 18 лютогоУкраїна отримає новітні дрони-камікадзе від Франції

Міністр збройних сил Франції Себастьян Лекорню анонсував нову військову допомогу Україні. Наша держава отримає новітні французькі дрони-камікадзе для потреб фронту.

Лекорню зазначив, що Франція ще розробляє новітні дрони камікадзе. За словами міністра, це розроблення наразі перебуває в експериментальній фазі.

Найближчими тижнями Україна однією з перших отримає ці безпілотники. Це також представляє можливість для бойових випробувань цього обладнання нового покоління,
– підкреслив він.

16:51, 18 лютогоРосіяни залучають школярів до збирання дронів, – ЦНС

Центр національного спротиву повідомляє, що Росія вирішила залучити дітей до збирання дронів. Безпілотники будуть збирати в школі на уроках праці.

За інформацією від наших достовірних джерел, російські школи отримають кошти на закупівлю обладнання для уроків з розробки, виробництва та експлуатації безпілотних авіаційних систем,
– розповіли в ЦНС.

16:50, 18 лютогоВорог завдав удару по Дніпропетровській області

Уранці артилерія ворога завдала з десяток ударів по селу Мирівської громади.

Відомо, що 56-річний місцевий мешканець отримав поранення. Наразі чоловік перебуває під наглядом лікарів.

Правоохоронці документують наслідки обстрілу.

16:36, 18 лютогоВідбулося закріплення на нових позиціях, – ЗСУ про становище військових після виходу з Авдіївки

Українські військові, за наказом головнокомандувача ЗСУ, відійшли від позицій у місті Авдіївка, щоб вберегти життя особового складу. Водночас нашим захисникам уже вдалося закріпитися на нових позиціях.

Лиховій зазначив, що наші війська наразі додатково обладнують та фортифікують наступні рубежі оборони. За словами капітана, Збройні Сили та інші складові Сил оборони готові до можливих інших наступних наступальних дій противника.

Вони (наступальні дії Росії – 24 Канал), на жаль, вже відбуваються. Наприклад, за минулу добу було відбито 14 атак російських окупантів біля села Ласточкине, яке на захід від Авдіївки. І ця цифра показує, що ворог активно намагається розвинути наступ,
– пояснив речник.

16:25, 18 лютогоПерші F-16 з’являться в українському небі орієнтовно у червні цього року, – Foreign Policy

Перші літаки винищувачі F-16 американського виробництва опиняться в українському небі вже влітку. Повідомляється, що це відбудеться орієнтовно у червні 2024 року.

Я думаю, що в червні ми побачимо їх (літаки-винищувачі F-16 – 24 Канал) в Україні,
– заявив глава литовського оборонного відомства Арвідас Анушаускас.

16:02, 18 лютогоУсі підрозділи Сил оборони, які були під загрозою оточення, виведені з міста

Речник ОСУВ “Таврія” Дмитро Лиховій зазначив, що всі підрозділи Сил оборони, які опинились під загрозою оточення в Авдіївці, виведені на нові позиції. Про це він повідомив в ефірі телемарафону.

Біля Авдіївки всі підрозділи Сили оборони, які перебували під загрозою блокування, виведені на нові більш вигідні позиції. Продовжують виконувати бойові завдання, вони стоять на заваді подальшого просування ворога. Позиції були підготовлені, здійснена фортифікація,
— наголосив речник.

Лиховій повідомив, що наразі не може назвати кількість українських військових, які потрапили в полон під час виходу з міста.

16:00, 18 лютогоРосіяни обстріляли селище Борова на Харківщині

Пошкоджень зазнали житлові будинки, лікарня й дитячі садки.

15:59, 18 лютогоМіноборони започатковує угруповання протимінних сил у Чорному морі

Уряд ухвалив Постанову, яка дозволить залучити кошти, необхідні для реалізації проєкту щодо постачання й обслуговування двох протимінних британських кораблів класу “Sandown” – “Черкаси” та “Чернігів”.

За оцінками експертів України та НАТО, операція з усунення мінної небезпеки у Чорному морі триватиме від 3 до 5 років, а рекомендованих морських шляхів та місць стоянки суден до 6 місяців, але без таких кораблів це може тривати довше,
– прокоментував Командувач ВМС ЗСУ Олексій Неїжпапа.

Поки що кораблі не можуть прибути у води України – це суперечить Конвенції Монтре 1936 року, яка забороняє проходження протоками Босфор і Дарданелли кораблів воюючих країн.

15:30, 18 лютогоСирський вшанував своїх побратимів та посестер, з якими воював в Дебальцево

Головнокомандувач ЗСУ разом з міністром оборони України Рустемом Умєровим та начальником Генерального штабу Збройних сил України генерал-майором Анатолієм Баргилевичем вшанував своїх загиблих побратимів і посестер, з якими взимку 2015 року воював в районі Дебальцево.

На Аскольдовій могилі у Києві є пам’ятник, зведений в пам’ять боротьби на Дебальцевському напрямку.

Бої за Дебальцеве – це для мене не лише термін з історії нашої десятилітньої війни за Незалежність проти російської агресії,
– сказав Сирський.

15:15, 18 лютогоНа Тернопільщині стався землетрус

У Тернопільській області 18 лютого стався землетрус. Мовиться, що поштовхи зафіксували близько 11:07. За даними експертів, глибина сягала 5 кілометрів. Магнітуда сягала 2,6 (за шкалою Ріхтера – 24 Канал).

За розрахунками землетрус не несе загрози для населення, за класифікацією землетрусів відноситься до “ледве відчутних”. Коливання відчуваються тільки окремими людьми, які знаходяться в спокійному стані всередині приміщення, особливо на верхніх поверхах,
– йдеться у повідомленні ГЦСК.

15:13, 18 лютогоПошукову операцію внаслідок удару по Слов’янську та Краматорську завершили

Кількість жертв внаслідок російських ударів зросла до чотирьох. Уламками засобів ураження та вибуховими хвилями пошкоджено більш ніж 20 домогосподарств і автомобіль.

15:07, 18 лютогоУ ЗСУ припустили, що ворог хоче захопити село Ласточкіне на Авдіївському напрямку

Речник Об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку Дмитро Лиховій розповів, що росіяни намагаються досягти якихось успіхів на Мар’їнському напрямку, однак успіху не має. Крім цього, ворожа армія хоче просуватись в на Авдіївському напрямку.

На Авдіївському напрямку є спроби наступати на село Ласточкіне,
– зауважив він.

Речник розповів, що за добу там відбили 14 атак.

14:53, 18 лютогоРосіяни розстріляли двох українських полонених на Донеччині

Поблизу села Веселе, що у Донецькій області, росіяни розстріляли двох полонених. Про це повідомили у пресслужбі ОСУВ “Хортиця”.

https://t.me/channel24_ua/121854 14:40, 18 лютогоНімеччина зібрала понад 500 свідчень про воєнні злочини РФ в Україні

Про це повідомив міністр юстиції Німеччини Марко Бушман.

Міністр вважає, що ордер МКС на арешт російського диктатора Володимира Путіна означає для Німеччини необхідність продовжувати збирати докази. Також він висловив надію, що Путін врешті постане перед судом.

14:22, 18 лютогоОкупанти блокують трансляцію українських медіа на тимчасово окупованих територіях

ГУР МО повідомило, що російські загарбники посилюють заходи інформаційно-психологічного впливу на українців в окупації.

Аби перекрити канали доступу до інформації про реальну ситуацію на фронті, в Україні та світі, мешканців окупованих громад Херсонщини масово під’єднують до російського супутникового телебачення під назвою “русскій мір”.

Наразі росіяни встановили вже понад 18 тисяч відповідних пристроїв.

14:17, 18 лютогоПартизанський рух “АТЕШ” зафіксував російську техніку для перекиду біля залізниці в Азовську

Агентами було знайдено військову техніку окупантів у селищі міського типу Азовське, для подальшого перекидання її на фронт. Також було знайдено місце для систематичного скупчення різної техніки для того ж перекидання за допомогою залізниці.

13:42, 18 лютогоСили спецоперацій показали унікальні кадри оборони Авдіївки

Командування Сил спеціальних операцій ЗС України оприлюднило відео, як військові обороняли Авдіївку від ворога до останнього. Ці кадри – унікальний матеріал, який зняли в місті разом з воїнами 3-го полку ССО.

Оборона Авдіївки: дивіться відео

13:25, 18 лютогоВідставка командувача ЧФ Росії Соколова: чи вплине це на ворожий флот

Очільника Чорноморського флоту Росії Віктора Соколова днями відправили у відставку. Однак, це навряд якось поміняє ситуацію, зауважив речник ВМС.

Дмитро Плетенчук пояснив, що зміна командувача нічого не змінить, адже це замкнута акваторія. І вибору росіяни особливого не мають.

13:16, 18 лютогоРосіяни висвітлювали події в Авдіївці не так, як зазвичай: аналіз ISW

Аналітики зауважили, що більшість російських пропагандистів характеризували український відхід як нібито “неорганізований”, “хаотичний”. Також заявляли, що буцімто “захопили великі групи полонених”, які опинилися в оточенні.

Однак, в ISW не знайшли жодних доказів, які б підтверджували ці гучні російські заяви.

12:51, 18 лютогоЧому зараз некоректно називати кількість воїнів, що потрапили у полон в Авдіївці

Ми не можемо говорити про конкретні цифри, тому що відбувається верифікація, відбувається з’ясування і потрібно перевірити. В таких випадках частина людей ще виходить до своїх підрозділів, пізніше приходять в ппд, виходять на зв’язок, тому цифри будуть некоректними,
– заявив речник ОСУВ “Таврія”.

12:28, 18 лютогоПартизани у Волгограді здійснили диверсію на важливому логістичному вузлі

Агенти “Атеш” здійснили диверсію на важливому логістичному вузлі у Волгоградській області. Партизани спалили релейну шафу, що тимчасово призупинить перекидання військової техніки.

Цей об’єкт дуже важливий для путінського режиму з погляду логістики. Ця станція – важливий вузол, через який військові склади йдуть до Криму та Ростова. Тепер в окупантів будуть з цим проблеми. Це помста за Авдіївку!
– підкреслили в “Атеш”.

11:56, 18 лютогоПонад 4 місяці активних боїв за Авдіївку: у ЗСУ розкрили втрати Росії

Командувач ОСУВ “Таврія” повідомив, що за 4 місяці активної фази Авдіївської оборонної операції (з 10 жовтня 2023 року до 17 лютого 2024-го) на Авдіївському напрямку загальні втрати російських військ склали:

  • особового складу – 47 186,
  • танків – 364,
  • артилерійських систем – 248,
  • бойових бронемашин – 748,
  • літаків – 5.

Втрати Росії в боях за Авдіївку / Інфографіка Сил оборони

11:45, 18 лютогоУ Львівській міськраді розповіли про нічний вибух

У Львівській міськраді підтвердили, що пролунав вибух в Залізничному районі поблизу вулиці Антоновича. На місці працювали пожежники.

Площа загоряння становила приблизно 400 квадратних метрів. Загоряння ліквідували, постраждалих немає.

Будівля промислового характеру. Причини вибуху та загорання ще встановлюють відповідні спеціалісти,
– зазначили в міській раді.

11:34, 18 лютогоЗамкомандувача 18-ї армії Росії помер від поранень у Севастополі

У лікарні тимчасово окупованого Севастополя помер заступник командувача 18-ї армії Росії. Йдеться про полковника Магомедалі Магомеджанова.

11:03, 18 лютогоУ спортшколі в Мелітополі “випадково” вистрілив ручний гранатомет

В окупованому Мелітополі 17 лютого раптово пролунали потужні вибухи. Виявилося, що в одну зі спортшкіл міста чоловік приніс ручний гранатомет.

У мережі показали відео інциденту. На ньому можна побачити, що постріл здійснили прямо у приміщенні, де займалися діти.

Постріл гранатомета у дитячій спортивній школі: дивіться відео

10:43, 18 лютогоУ Куп’янську завершили рятувальні роботи: кількість загиблих зросла

Вдень 17 лютого Росія атакувала Куп’янськ авіабомбами. Аварійно-рятувальні роботи завершили. На жаль, унаслідок обстрілу загинуло 2 людини.

10:41, 18 лютогоУ Краматорську й Слов’янську зросла кількість загиблих внаслідок обстрілу

Ввечері 17 лютого окупанти обстріляли Слов’янськ і Краматорськ ракетами. На жаль, кількість жертв внаслідок російських ударів зросла до чотирьох.

Вранці 18 лютого серед завалів у Слов’янську виявили ще одне тіло, ймовірно, сторожа. У Краматорську знайдено рештки тіла, ймовірно, бабусі загиблого юнака.

10:40, 18 лютогоЩо потрібно Європі, аби повністю замінити допомогу США для України

У Кільському інституті світової економіки (IFW) зазначили, що країнам Європи, аби повністю замінити допомогу США для України, доведеться подвоїти ту, що існує зараз.

10:18, 18 лютогоУ Львові вночі стався потужний вибух

На вулиці Антоновича близько о 04:00 пролунав потужний вибух, після чого спалахнула пожежа.

У коментарі 24 Каналу речниця СБУ у Львівській області повідомила, що причину вибуху згодом повідомлять спеціалісти. Також наголосила, що причиною не були ракети або якась інша атака.

10:09, 18 лютогоРосіяни спробували наступати на Запорізькому напрямку

Росіяни 17 лютого вкотре спробували піти в наступ на позиції ЗСУ на Запорізькому напрямку. Однак, Силам оборони вдалося ліквідувати загрозу.

Знищення ворога на Запорізькому напрямку: дивіться відео

09:56, 18 лютогоУ боях за Авдіївку загинув Назар Янкевич

Україна втратила ще одного захисника – 19-річного Назара Янкевича. Юний Герой загинув 12 лютого в районі Авдіївки під час виконання бойового завдання.

09:52, 18 лютогоЗСУ довелося піти з Авдіївки через брак снарядів: Білий дім звинуватив Конгрес у бездіяльності

Сили оборони були змушені покинути Авдіївку через брак боєприпасів, що виник внаслідок бездіяльності Конгресу США. Про це заявили в Білому домі з посиланням на телефонну розмову Джо Байдена та Володимира Зеленського.

Президент США наголосив на необхідності для Конгресу терміново ухвалити законопроєкт про додаткове фінансування.

09:24, 18 лютогоУ Європі немає країни, яка була б готовою до війни, – Зеленський

Володимир Зеленський переконаний, що жодна європейська держава наразі не готова до війни з Росією. Населення не готували до цього.

09:19, 18 лютогоВелика частина екіпажу корабля “Цезар Куніков”, ймовірно, загинула, – ВМС

Росія намагається приховати свої втрати, тож достеменно не відомо, скільки окупантів загинуло під час знищення “Цезаря Кунікова”. Дмитро Плетенчук наголосив, що корабель – це така одиниця, яка в море сама не ходить.

Відповідно, екіпаж, скоріш за все, нехай і в неповному обсязі, але, скоріш за все, в повному, був присутній на борту. Враховуючи погодні умови, час доби – все ж таки було темно, звісно, висока ймовірність, що досить велика частина екіпажа загинула. Швидкі забирали їх з берега, в якому стані – важко сказати,
– пояснив речник ВМС.

09:06, 18 лютогоРосія готова йти на великі ризики й загрожує Заходу, – міністр оборони Швеції

Держава-агресор загрожує і західним країнам. Необхідно взяти до уваги той факт, що Росія готова йти на великі політичні та військові ризики.

Про це в інтерв’ю 24 Каналу заявив міністр оборони Швеції. Поль Джонсон наголосив, що Україна є щитом проти подальшої російської експансії, однак, Путін не зупиниться, поки його хтось не зупинить.

08:02, 18 лютогоВночі Росія атакувала “Шахедами” й ракетою: скільки збили

Цієї ночі збили 12 “Шахедів” і авіаційну ракету Х-59.

08:02, 18 лютогоВранці збили ще один ворожий Су-34

Командувач Повітряних сил повідомив, що сьогодні близько 06:00 ще один російський Су-34 “успішно повернувся” на базу.

07:36, 18 лютогоСили оборони знищили 3 літаки й майже 1100 окупантів

За минулу добу Сили оборони ліквідували ще 1 080 російських загарбників. Окрім того, знищили 3 ворожі літаки та десятки іншої техніки.

Втрати Росії / Інфографіка Генштабу ЗСУ

07:32, 18 лютогоРосіяни вдарили по інфраструктурному об’єкту Полтавщини

Окупанти атакували Полтавщину дронами. Росіяни завдали удару о інфраструктурному об’єкту. Спалахнула пожежа. На щастя, без жертв і постраждалих.

07:27, 18 лютогоПісля захоплення Авдіївки росіяни завдали удару по власних позиціях

Агент “Атеш”, який є військовослужбовцем збройних сил Росії, розповів, що під час запеклих боїв за Авдіївку авіація окупантів відкрила дружній вогонь й завдала удару по позиціях загарбників.

07:16, 18 лютогоПеревага Росії в повітрі стає загрозливою, – ISW

Аналітики американського Інституту вивчення війни заявили, що перевага Росії в повітрі стає загрозливою. Україні необхідні сучасні системи протиповітряної оборони.

“Поширена перервана перевага в повітрі дозволила б окупантам проводити звичайні широкомасштабні авіаційні операції та бомбити українські міста за лінією фронту з руйнівним ефектом”, – зазначили в ISW.

06:42, 18 лютогоУ Данії закликали Європу посилити допомогу

Прем’єр-міністрка Данії Метте Фредеріксен заявила, що її країна вирішила передати усю свою артилерію Україні, аби вона могла протистояти ворогу.

Вона також закликала країни Європи посилювати військову допомогу, адже інші країни ще мають боєприпаси та системи ППО.

03:04, 18 лютогоЗеленський поговорить з Байденом онлайн

Лідери держав поговорять в онлайн-режимі найближчим часом у рамках зустрічі G7.

Для нас ця підтримка дуже важлива. Говорив з Джо Байденом, він запевнив: стовідсотково буде підтримувати Україну, зробить усе, щоб був позитивний результат. У мене немає сумнівів, що США залишаться нашим стратегічним партнером,
– сказав Зеленський.

Президент додав, що деякі деталі не буде говорити, але думає, що в рамках зустрічі G7 найближчим часом зустрінеться з Байденом онлайн.

01:07, 18 лютогоУ мережі шириться відео можливого збиття Су в Луганській області

Відео з літаком поширився в інтернеті ввечері 17 лютого. Імовірно, на ньому зафіксовано падіння одного зі збитих Су в Луганській області.

Момент імовірного збиття російського літака Су в Луганській області: дивіться відео (обережно, нецензурна лексика 18+)

00:55, 18 лютогоВибухи на Полтавщині

У Полтавському районі чули вибух. Перед цим Повітряні сили попереджали, що до міста наближаються ворожі БпЛА.

00:16, 18 лютогоКритичний момент минув, – 3 ОШБр про вихід з Авдіївки

Пресофіцер Третьої штурмової бригади сказав, що критичний момент уже виконаний, втім, ця операція досить велика.

Не тільки моя бригада. Думаю не мені казати про її завершення. Поки вона у процесі. Але найкритичніший момент, він пройдений,
– заявив Олександр Бородін.

00:11, 18 лютого

У Харкові чути вибухи.

00:11, 18 лютогоКулеба зустрівся з Ван Ї

Напередодні очільник МЗС зустрівся з китайським колегою. Темами розмови стали торгівля, двосторонні відносини та необхідність відновлення справедливого і тривалого миру в Україні.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *