МОН не збільшуватиме кількість місць у магістратурі й аспірантурі попри шалений попит

МОН не збільшуватиме кількість місць у магістратурі й аспірантурі попри шалений попит

Змінення ліцензійних умов для збільшення місць в магістратурі та аспірантурі, через велику кількість охочих вступити на ці рівні освіти, не передбачається.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ сказав заступник міністра освіти та науки Андрій Вітренко.

"Що стосується збільшення кількості місць, то цього не буде. Тому що вони лімітовані ліцензійними умовами (провадження освітньої діяльності – ред.), тобто від місткості ліцензії в кожному закладі вищої освіти є певна кількість місць. На ліцензійний обсяг впливає велика кількість чинників, у тому числі та матеріально-технічна база закладів освіти, наявність педагогічних, науково-педагогічних працівників. Перегляду ліцензійних вимог зараз не буде відбуватися, незалежно від попиту, інших обставин. Освітня сфера ніколи не буде допомагати тим людям, які використовують різні способи для того, щоб не виконувати свої конституційні обовʼязки", – сказав Вітренко.

За його словами, в цьому році на Єдиний вступний іспит (ЄВІ) в магістратуру, аспірантуру зареєструвалася рекордна кількість осіб – понад 200 тисяч. Як додав Вітренко, зазвичай ця цифра коливалася на рівні 120-130 тис. осіб.

Як повідомлялося, реєстрація на вступні випробування в магістратуру та аспірантуру тривала з 7 по 29 травня.

За даними УЦОЯО, у 2023 році в основній і додатковій сесіях ЄВІ взяли участь понад 84 тисячі осіб. У межах ЄФВВ (єдине фахове вступне випробування для низки спеціальностей – ред.) було створено умови для складання іспитів для понад 41 тисячі потенційних магістрів, серед яких майже 7 тисяч вибрали для проходження по два тести.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *