МОН планує провести вимірювання освітніх розривів

Міністерство освіти планує протягом року провести вимірювання освітніх розривів у навчальних результатах школярів.

Про це в коментарі Укрінформу сказав перший заступник міністра освіти та науки Андрій Вітренко.

За його словами, наразі у МОН готуються до проведення загальнонаціонального дослідження щодо невідповідності знань учнів заявленим компетенціям.

«Зараз відбувається конференція освітян, на якій розглядається питання освітніх розривів, тобто формулювання, як вони визначаються, як вимірюються. Ми готуємося до загальнонаціонального вимірювання. У нас є освітній розрив між компетенцією, яку має опанувати учень, і між тим, що насправді знає та вміє. Це не освітні втрати, а саме освітні розриви. На нашу думку, освітня втрата, це, в першу чергу, на жаль, втрата життя, здоров’я дітей або учасників освітнього процесу, і друге – це втрата освітньої інфраструктури. Невідповідність знань – це освітній розрив, який можна подолати», – зазначив посадовець.

Також він пояснив, що вимірюванням планують охопити три попередні роки.

«Це буде велике комплексне дослідження: які теми треба підсилити, поглибити, на що звернути увагу, які зміни внести до програми для того, щоб ці освітні розриви скоротити. Ми плануємо виміряти два роки ковіду і перший рік повномасштабного вторгнення», – наголосив Андрій Вітренко.

Окрім того, він нагадав, що Київ уже має досвід вимірювання освітніх розривів, яке було проведене Департаментом освіти КМДА у грудні минулого року.

Щодо фінансуванні проєкту заступник міністра повідомив, що наразі тривають перемовини між Міносвіти та Світовим банком про фінансове забезпечення такого дослідження в масштабах країни.

«Плануємо провести його по всій країні протягом цього року. Це величезний проєкт – як методологічно великий, так і вартісний. Ми працюємо зі Світовим банком, щоб знайти фінансування на цей проєкт. Але ми його в будь-якому разі реалізуємо», – підкреслив заступник міністра.

Источник: osvita.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *