Не допомагатиме навіть Китай: чому Росія не здатна масово виробляти сучасні літаки

Сполучені Штати повідомили, що їхній ВПК зміг виготовити 1000-й винищувач 5 покоління F-35. Така цифра різко контрастує з тим, наскільки обмеженими є можливості Росії у виробництві його конкурента Су-57.

Про це 24 Каналу розповів авіаційний експерт Богдан Долінце. Він наголосив, що Росія не здатна масово виготовляти найсучасніші винищувачі через санкції.

У Росії проблеми з виробництвом Су-57

У 2019 році країна-агресорка після трирічної затримки оголосила про початок серійного виробництва своїх винищувачів 5 покоління Су-57. Втім, Станом на 2024 рік ВПК агресора не виготовив більше, ніж 15 літаків цього типу.

“Су-57 суттєво залежить від західних комплектуючих. Що більш сучасним є літак і технологія, яку він використовує, то частіше, як правило, він залежить від інших країн. Частка іноземних комплектуючих в Су-57 не відома, але ми розуміємо, що, як і в більшості цивільної російської авіації, може становити 50% і навіть більше”, – зазначив авіаційний експерт.

Це суттєво відрізняє Су-57 від більш старих російських винищувачів на зразок Су-35 та Су-30, які є фактично модернізованими версіями радянського винищувача Су-27 з покращеними характеристиками та оновленою електронікою.

Натомість Су-57 проєктувався, як новий літак, через що Росія в умовах санкцій не може їх збирати у великій кількості. Це також створює проблеми для підтримки експлуатації вже виготовлених Су-57.

“Сучасними компонентами для Су-57 не завжди готові ділитися з Росією не лише країни Заходу. Навіть той самий Китай: хоч до якихось компонентів та ресурсів Росія має доступ, але Китаю також не потрібен сильний сусід, що матиме сучасне озброєння. Тому навіть Китай не допомагатиме Росії будувати якісь суперсучасні літаки”, – припустив Долінце.

Скільки зброї виготовляє російський ВПК для окупантів

  • Протягом останніх років Росія виготовляла не більше 20 винищувачів на рік. Але у 2022 році, за єдиною доступною інформацією, агресор виготовив 27 винищувачів, з яких 6 – Су-57. Водночас за два роки повномасштабної війни ворог втратив понад своїх 300 бортів.
  • Що стосується танків, то точну кількість їхнього виготовлення важко назвати, тому що значна частина “нових” російських танків є насправді модернізованими старими. Втім, за повідомленням латвійського чиновника, а місяць Москва може відновлювати та виготовляти від 100 до 150 машин. Однак її запаси старої техніки не безмежні.
  • Також із повідомлення ГУР стало відомо, що за жовтень 2023 року Росія змогла виготовити 115 крилатих та балістичних ракет. Цього могло б вистачити принаймні на один масований обстріл України. Всього ж станом на листопад Росія мала близько 870 ракет, але тепер ця кількість може зрости через отримання агресором північнокорейських копій “Іскандерів”.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *