Не F-16: Сирський назвав, яких літаків потребує Україна

Штурмовий літак A-10 Thunderbolt II / Getty Images

Командувач Сухопутних військ Олександр Сирський в інтерв’ю Reuters розповів, яка авіація могла би допомогти Україні. Втім, F-16 не увійшли в цей перелік.

За словами Сирського, Україні потрібно більше штурмової авіації. Про які конкретно літаки говорив командувач Сухопутних військ – читайте на 24 Каналі.

Сирський розповів, які літаки потрібні ЗСУ

Я б говорив про А-10 як про варіант, якщо нам їх дадуть… Це не нова машина, але надійна, яка зарекомендувала себе в багатьох війнах і яка має широкий спектр озброєння для знищення наземних цілей, щоб допомогти піхоті,
– сказав він.

На переконання командувача, літаки А-10 зможуть надати вирішальну підтримку сухопутним військам, адже вони призначені для знищення наземних цілей, як-от танків чи артилерії. І загалом можуть знищити “все, що протистоїть піхоті”.

Про яку авіацію від Заходу говорив Сирський:

  • дозвуковий штурмовий одномісний літак A-10 Thunderbolt;
  • ударні вертольоти, такі як AH-64 Apache та AH-1 Super Cobra;
  • багатоцільовий гелікоптер UH-60 Black Hawk (один купили для ГУР, на інші збирають чехи та словаки).

Командувач Сухопутних сил підсумував, що Україні треба більше військових літаків для ведення бойових дій, таких як американські штурмовики А-10 для підтримки піхоти, та літаки, які можуть запускати крилаті ракети великої дальності.

Що відомо про літак A-10 Thunderbolt

Його створили у 1970-х роках у США як недорогий броньований штурмовик. Вимогами до розробників були висока маневреність на малій висоті, можливість базуватися на ґрунтових аеродромах, потужне гарматне озброєння і багато вузлів зовнішньої підвіски. Спеціально для А-10 створили авіагармату – одну з найпотужніших артилерійських систем на літаках США.

Судно отримало назву на честь літака Другої світової P-47 “Тандерболт” (“Блискавка”) – тому часом у назві А-10 можна побачити приписку Thunderbolt II. Серійне виробництво завершили 1984 року.

Цей літак має серйозні переваги: може злітати зі значно пошкоджених аеродромів, при цьому несучи багато зброї. А ще багато частин літака є взаємозамінними між лівим та правим боком – навіть двигун і головне шасі!

Тим не менш, А-10 довгий час вважали гидким каченям і дали йому прізвисько “бородавочник”. Утім, він добре показав себе під час війни в Перській затоці. США не продавали його на експорт, літак буде на озброєнні як мінімум до 2028 року.

Штурмовик A-10 Thunderbolt II / Фото SRA Greg L. Davis, USAF

Як Сирський характеризує ситуацію на фронті

  • 11 січня він повідомив, що росіяни збираються наступати на Сіверському напрямку, зокрема формують штурмові роти.
  • Утім, командувач говорить, що зимовий наступ росіян зазнає невдачі.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *