НМТ з історії мають складати всі вступники, – фракція ЄС

У парламентській фракції Європейська солідарність очікувано наполягають на законодавчому встановленні обов’язковості тесту з історії України при вступі до закладів вищої освіти.

Про це повідомив депутат від фракції ЄС Володимир В’ятрович, зазначивши, що відповідна правка до законопроєкту, який має розблокувати проведення НМТ в 2023 році, подана до ним та 20 депутатами з різних фракцій.

За словами В’ятровича, анонсоване МОН переведення історії України в статус предмета за вибором свідчить про необхідність встановити міністерству певні рамки.

«Законопроєкт дозволяє Міністерству освіти й науки в умовах війни самостійно визначити правила вступу до вишів у 2023 році, без дотримання визначених законом про вищу освіту правил мирного часу. В цілому це виправдано. Але анонсоване МОНом переведення історії України в розряд предмету за вибором і дозвіл вступати навіть на гуманітарні спеціальності без тестування з історії свідчить, шо парламент все ж має встановити міністерству певні рамки. Суть нашої поправки проста: українську мову й історію України мають складати всі», – наголошує В’ятрович.

Водночас він не повідомив, яку модель іспиту має застосувати МОН, реалізуючи вимогу про включення тесту з історії України до переліку обовʼязкових.

За його словами, ці питання вже має вирішувати саме Міністерство освіти і науки.

«Решту умов – тривалість тестування, кількість питань, кількість і перелік обов’язкових предметів і предметів на вибір – залишаємо на розсуд міністерства», – зазначив депутат, зазначивши, що іспити з української мови й історії України є не лише оцінкою шкільних знань, а й свого роду іспити на громадянство, які не можуть бути «факультативними».

Як відомо, Міністерство освіти і науки та освітній комітет Верховної Ради, за підсумками консультацій із вступниками та громадськістю, представили модель НМТ, до якої включено три предмети – обов’язкові українська мова і математика, й один предмет за вибором вступника.

Водночас під час голосування за відповідний проєкт закону у парламенті фракція Європейської солідарності висловила незгоду через невключення до обов’язкового переліку вступних іспитів тесту з історії України. За результатами розгляду законопроєкт був ухвалений за основу.

Очікується, що розгляд законопроєкту у другому читанні відбудеться під час наступного пленарного засідання Верховної Ради.

Для отримання оперативної інформації про проведення НМТ та вступної кампанії приєднуйтесь до каналу Вступ.ОСВІТА.UA в Telegram.

Источник: osvita.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *