Освітяни в окупації потребують підтримки, – омбудсмен

Патріотично налаштовані педагоги, які перебувають на окупованих територіях та не піддаються на тиск з боку окупаційної влади, потребують термінової та особливої підтримки держави.

У цьому переконаний освітній омбудсмен Сергій Горбачов.

За його словами, Служба освітнього омбудсмена отримує багато звернень від педагогів, які перебувають у надзвичайно складному становищі на територіях, окупованих росією.

«Вже відомо про випадки переслідування і викрадення педагогів за їх проукраїнську позицію, за небажання працювати на окупаційну владу, за відмову розпочати навчальний процес російською мовою, за незрозумілими програмами. Лише одиниці йдуть на співпрацю з ворогом», – зазначив Сергій Горбачов.

Також він наголосив, що освітяни одними з перших відчули на собі «російський мир», бо освіта й, відповідно, педагоги мають вирішальне значення для становлення української держави.

«У доктрині геноциду щодо України, яку оприлюднило державне російське інформаційне агентство, стверджується, що «необхідно перевиховати населення шляхом впровадження цензури, репресій та подавлення проукраїнських державницьких позицій в освіті та культурі, вилучити навчальні матеріали і заборонити усі навчальні програми, які мають українській зміст тощо», – процитував Сергій Горбачов.

Саме через це освітній омбудсмен впевнений, що педагогам життєво важливо знати, що держава не залишила їх напризволяще з усіма надскладними для вирішення проблемами.

«Ми звернулися до центральних органів влади, Верховної Ради з проханням підтримати освітян на окупованих територіях», – поінформував омбудсмен.

Серед основних проблем, які зараз потребують вирішення, це – виплата заробітної плати або механізм оголошення простою, організація безпечного освітнього процесу, механізми компенсації освітніх втрат учнів та звільнення педагогів й записи в трудових книжках, зроблені окупантами або колаборантами.

Також він звернувся до освітян, які залишилися на тимчасово окупованих територіях.

«Ми розуміємо всю складність вашої ситуації на межі життя, розуміємо проблеми, які виникають, але все ж просимо не зраджувати власну державу і не погоджуватися на співпрацю з окупантами», – закликав освітній омбудсмен.

Источник: osvita.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *