Перший випадок: росіяни вдарили по Харкову модернізованими авіабомбами УМПБ Д-30

Атака на Харків 27 березня 2024 року / Колаж 24 Каналу

00:00

Вдень 27 березня ворог завдав удару по Харкову. Вперше з 2022 року для атаки по місту ворог використав керовані боєприпаси великого калібру. Також це перший випадок удару УМПБ Д-30 по місту.

Повітряні Сили о 15:46 попередили про пуски керованих авіаційних бомб тактичною авіацією на Донеччині та Харківщині. Вже за кілька хвилин у Харкові чули потужний вибух.

Деталі удару по Харкову

Для атаки на Харків 27 березня ворог вперше за довгий час використав авіабомби. Начальник Слідчого управління ГУНП в Харківській області Сергій Болвінов розповів, що востаннє такий інцидент було зафіксовано у 2022 році.

Ворог застосував дешевий аналог крилатої ракети. Це УМПБ Д-30 СН, що виготовлений на базі ФАБ-250. Маємо два прильоти – перше влучання по загальноосвітній школі, друге прямо посеред житлових будинків,
– розповів Болвінов.

Він додав, що авіацію для удару по житловим кварталам Харкова росіяни не використовували вже два роки. Окрім цього, це перший випадок застосування УМПБ Д-30 по місту.

Болвінов закликав харків’ян не ігнорувати повітряну тривогу, адже нині росіяни застосовують важче озброєння по місту. Начальник ГУНП закликав також зважати на загрози повторних ударів.

УМПБ Д-30 СН – специфічний боєприпас, адже авіабомба у ньому інтегрована в корпус модуля планування та корекції, також наявні інерціальна та супутникова системи навігації, а систему елеронів та рулів розміщено у хвостовій частині. Також окупанти оснащують такі боєприпаси підвісним турбореактивним двигуном та паливним баком.

Тобто формально, як було вказано вище, це дешевший аналог крилатої ракети. Росіяни повідомляли, що модернізація збільшила дальність ураження звичайного ФАБ-250 до 95 кілометрів.

Що відомо про атаку

Цього разу ворог вдарив по житловому мікрорайону Харкова у багатоквартирні будинки – йдеться про Шевченківський район. Станом на 16:58 відомо про 16 постраждалих, а також одного загиблого. У момент удару він перебував на вулиці, біля будинку. На місці працюють рятувальники, інформація про постраждалих може оновлюватися.

Керівник поліції Харківщини Володимир Тимошко навів “Суспільному” деталі про вік дітей. Пораненим дітям 3 місяці, 1,8 року, 10 та 13 років.

Так, також у місті постраждав Інститут невідкладної хірургії та дитячий майданчик. Вибуховою хвилею обірвало фасади та балкони щонайменше у двох будинках. Зазначається, що ворог завдав удару з Бєлгородської області.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *