Розблокування кордону з Польщею: на якому етапі перемовини

Перемовини України і Польщі щодо блокади на кордоні / Колаж 24 Каналу, Getty Images

Ситуація на кордоні з Польщею залишається доволі складною. Заступник міністра економіки України Тарас Качка розповів, в якій точці наразі перебуває переговорний процес з польською стороною.

І український і польський уряд ставить перед собою ціль – розблокування кордону. Про це Тарас Качка розповів в ефірі телемарафону, інформує 24 Канал.

Які завдання ставлять сторони

Журналісти поцікавилися в заступника міністра економіки на якому етапі наразі перебуває переговорний процес між Україною та Польщею, про що домовилися, а про що не будуть домовлятися.

За словами Тараса Качки, для того, щоб це зрозуміти необхідно чітко розмежовувати цілі, які ставлять перед собою сторони. Він зазначив, що, як український, так і польський уряд ставлять ціль – розблокувати кордон, тому що він заблокований польськими фермерами, які протестують.

Він зазначив, що у нас є 2 завдання. Тарас Качка наголосив, що спільне завдання українського та польського уряду полягає у тому, аби знайти таке порозуміння, яке б дозволило уряду Польщі переконати фермерів їхньої держави припинити таку блокаду. Він заявив, що ця спільна робота з урядом сусідньої Польщі триває.

Заступник міністра економіки зазначив, що саме перекриття кордону протестувальниками чи за рішенням влади є шкідливим для польської економіки ще більшою мірою, ніж для української. За його словами, в України та Польщі однаково інтенсивний експорт аграрної продукції.

Він зазначив про парадокси торгівлі, коли українські та польські підприємства в аграрній сфері працюють разом.

На жаль, польські фермери цього не розуміють і блокують кордон, думаючи, що ми є проблемою, але і власне це є частиною роботи польського уряду та нашої (української – 24 Канал) взаємодії з ним для того, щоб зняти блокаду, домовитись про контроль чи прозорість торгівлі між Україною та Польщею, тому що вона є взаємовигідною, щоб зняти якусь напругу. І фактично, щоб повернутися до нормального, дорослого розвитку економічної інтеграції,
– зазначив Тарас Качка.

Він заявив, що непорозумінь щодо аграрної торгівлі є дуже багато і власне про це говорили безпосередньо з польським урядом на цьому тижні.

Скільки ще часу необхідно працювати з польською стороною над вирішенням питання

Тарас Качка розповів, що 28 березня анонсоване спільне засідання урядів. Він вважає, що “на той час в нас вже буде цілий комплекс рішень, які повністю знімуть це питання”.

Також він розповів, що завдяки конструктивній роботі України з польським урядом і їхній конструктивній роботі з польськими протестувальниками самі вимоги фермерів стають раціональнішими.

Завдяки роботі української сторони польський уряд зрозумів і зумів переконати фермерів, що в таких продуктах як пшениця польські фермери конкурують не з українською пшеницею, а з російською і не на території Польщі, а в регіоні. За його словами, “зараз дуже активно польський уряд акцентує увагу на тому, що така чи інакша заборона імпорту російської продукції в ЄС – це дуже важливий крок для врахування інтересів фермерів, це вже крок до раціоналізації діалогу з фермерами”.

Нам треба і далі ще кілька тижнів точно інтенсивно працювати з польськими колегами, для того, щоб оці всі упередження польських фермерів, якісь острахи або підтвердились і ми знайшли чітке рішення і ми готові для чітких рішень або спростувалися і тоді, очевидно, претензії до України мають піти,
– заявив заступник міністра економіки.

Тарас Качка зазначив, що в будь-якому разі головна наша мета, щоб розблокувався кордон, тому що “всі розуміють – і польська влада і польське суспільство – що блокування кордону є чимось більшим і набагато неприємнішим, ніж просто протести фермерів і це те, що ми хочемо всі усунути якомога швидше”.

Польська поліція блокувала українських перевізників біля “Корчови”: що відомо

Біля пункту пропуску “Корчова” 1 березня виник конфлікт між українськими водіями та польською поліцією. Коли близько 200 перевізників намагалися поговорити з протестувальниками, їх невеликими групами заблокували правоохоронці Польщі.

Відомо, що наразі конфлікт вдалося вирішити. Генконсул України в Любліні Олег Куць, який був посередником у переговорах між українськими водіями та польською поліцією, повідомив, що вдалося уникнути ескалації ситуації та відшукати формат взаємодії.

Генконсул додав, що українські водії оприлюднили свої вимоги поліції, а дипвідомство передало їх також місцевій адміністрації та воєводам Люблінського й Підкарпатського воєводств. Зокрема, українські перевізники вимагають:

  • збільшити кількість фур, яка може проїжджати щогодини через кордон,
  • забезпечити водою, їжею та мобільними душами водіїв, які стоять у довжелезних чергах на кордоні,
  • у місцях очікування українських перевізників мають чергувати карети швидкої допомоги.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *