В Україні бракує статистики щодо освіти, – омбудсмен

В Україні бракує освітньої статистики щодо кількості навчальних закладів та їх учнів.

Про це повідомив освітній омбудсмен Сергій Горбачов у інтерв’ю «Цензор.НЕТ».

За словами омбудсмена, в Україні неможливо дізнатись, яка кількість дітей навчається у школі взагалі чи в якомусь конкретному класі.

«Узагальнення нема! От я, наприклад, не можу (і ніхто в країні не може) відкрити якийсь ресурс і подивитися: а скільки у нас в Україні зараз є третіх класів загальноосвітньої школи? Немає такої статистики. Ми навіть не знаємо іноді, скільки дітей навчається реально в школі», – зазначив Сергій Горбачов.

На думку освітнього омбудсмена, така ситуація є дуже великою базою для зловживань, адже якщо дітей у школі мало, має бути відповідне фінансування, тому починаються іноді приписки.

«Мертві душі ніхто не перевірить – немає механізму», – підкреслив Сергій Горбачов.

Також освітній омбудсмен розповів, що навіть загальна кількість навчальних закладів дуже відрізняється у різних джерелах.

«От я дивлюсь зараз єдину державну електронну базу освіти (ЄДЕБО) – і бачу там близько 16 тисяч шкіл (включно з тими, що призупинили діяльність). А потім дивлюся зведені дані, які ми отримали від обласних департаментів, – там близько 10 тисяч. А де ще школи? Добре, дві області ще не дали дані. Хай буде 11 тисяч. А де ще кілька тисяч шкіл поділися? Більше того: тільки що з’явилися свіжі дані Мінфіну щодо фінансування загальної середньої освіти. І там кількість шкіл вказано 13458. Як бачимо, дані всюди різні», – розповів Сергій Горбачов.

Источник: osvita.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *