В Україні розпочнуть архітектурне оновлення шкіл

В Україні планують запустити пілотний проєкт з реконструкції типових шкіл відповідно до потреб та вимог НУШ.

Проєкт стане наслідком підписання меморандуму про створення концепції архітектурної трансформації шкіл між Міністерством освіти і науки, ГО «Mariupol Reborn» та компанією Big City Lab.

За словами віцепрем’єр-міністра з інновацій, розвитку освіти науки та технологій Михайла Федорова, сірі конструкції радянських шкіл планується перетворювати в центри життя громади.

«Разом з профільним міністерством ми працюємо над трансформацією сфери освіти в Україні. У межах нової стратегії важливим є питанням простору, у якому навчаються діти, його безпечність та безбар’єрність, наявність укриттів. Ми хочемо показати, як кардинально можуть бути трансформовані радянські приміщення. Як вони із сірих конструкцій, позбавлених розуміння потреб сучасної особистості, перетворюються в центри життя громади», – зазначив Михайло Федоров.

Також він повідомив, що наразі розроблено п’ять проєктів трансформації для п’яти типових «радянських» шкіл.

Планується, що над проєктами працюватиме Big City Lab, компанія, яка вже має аналогічний досвід. При розробці концепцій враховуватимуть потреби МОН, а також вивчатимуть міжнародний досвід.

За словами директорки Big City Lab Вікторії Тітової, потім ці проєкти можна буде використати для подальшої реконструкції багатьох шкіл.

«Державі достатньо 5 проєктів трансформації, щоб якісно реконструювати тисячі шкіл. Ми дослідили цю типологію та розробляємо проєкти трансформації, які базуються на принципах безпеки, безбар’єрності, доступності для громади, стійкості, людиноцентричності та багатофункціональності. Цей підхід дозволяє здійснити архітектурні інтервенції так, щоб оновлені школи відповідали потребам НУШ, а головне – самих дітей, вчителів та громади», – переконана директорка Big City Lab.

Источник: osvita.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *