ВР пропонує визнавати освіту на окупованих територіях

Народні депутати пропонують відновити механізм проходження атестації для визнання результатів навчання на тимчасово окупованих територіях незалежно від дати початку здобуття освіти.

Відповідні положення містяться в прийнятому за основу проєкті закону щодо визнання результатів навчання осіб, які проживають на тимчасово окупованій території України.

Зокрема, законом після його ухвалення запроваджується механізм, що визначає процедуру проходження атестації та продовження навчання в українських закладах освіти.

Згідно з проєктом закону, громадяни, які потребують цього, зможуть пройти атестацію для визнання результатів навчання та кредитів ЄКТС (періодів навчання) в порядку, визначеному урядом України.

Особам, які проходять атестацію для здобуття вищої освіти, можуть бути зараховані результати навчання та кредити ЄКТС в обсязі не більше 75 % загального обсягу освітньої програми.

Проте таку атестацію не планують проводити зі спеціальностей (професій), перелік яких затверджується Кабінетом Міністрів України.

Також документ не дозволяє проводити атестацію для визнання результатів навчання та кредитів ЄКТС на магістерському (крім освітніх програм підготовки магістрів медичного, фармацевтичного та ветеринарного спрямування на основі повної загальної середньої освіти або фахової передвищої освіти) й освітньо-науковому або освітньо-творчому рівні вищої освіти.

Очікується, що прийняття закону дозволить досягти реалізації права на навчання особам, які проживають на тимчасово окупованих територіях, достатньою мірою для забезпечення подальшої їх професійної реалізації та залучення до відбудови.

Донбас і Крим

Источник: osvita.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *