У МОН оприлюднили проєкт умов прийому до вишів у 2022 році

Міністерство освіти оприлюднило для громадського обговорення проєкт Умов прийому на навчання для здобуття вищої освіти на 2022 рік.

За словами міністра освіти Сергія Шкарлета, враховуючи попередній досвід організації вступної кампанії, МОН створило нові можливості задля спрощення процедури подачі заяв для вступу, використовуючи сучасні цифрові підходи.

«Усі зміни передбачені для розвитку системи вищої освіти загалом та становлення конкурентоздатності університетів країни», – підкреслив Сергій Шкарлет.

Так, у 2022 році планується розширити можливості для додаткового набору на контракт бакалаврів за денною формою здобуття освіти та удосконалити розподіл обсягу державного замовлення за галузями знань, міжгалузевими, підгалузевими групами.

Також скорочено перелік паперових копій документів, що їх мають подавати вступники, які подають заяви в паперовій формі (зокрема, тепер не потрібно буде подавати копії сертифікатів ЗНО та копію документа про раніше здобуту освіту, якщо ця інформація є в ЄДЕБО).

Окрім того, змінено перелік обов’язкових предметів для деяких спеціальностей, а саме посилено роль математики під час вступу до закладів вищої освіти.

У 2022 році для вступу прийматимуться сертифікати ЗНО 2019, 2020, 2021 та 2022 років.

Вступники зможуть подавати до п’яти заяв на місця державного та регіонального замовлення та до тридцяти заяв на небюджетні конкурсні пропозиції.

Планується, що реєстрація електронних кабінетів вступників для вступу на перший курс розпочнеться 01 липня, а їх робота закінчиться 30 вересня.

Прийом документів має розпочатись 14 липня і закінчитись 16 липня для осіб, які вступають на основі співбесіди, вступних іспитів, творчих конкурсів, і 22 липня – для осіб, які вступають за результатами зовнішнього незалежного оцінювання, а також вступних іспитів та творчих конкурсів, які були складені з 01 по 13 липня.

Вступні іспити, творчі конкурси проводитимуться в кілька потоків з 01 по 13 липня включно. У період з 14 по 22 липня можуть проводитись додаткові сесії іспитів, творчих конкурсів для вступників, які вступають на місця за кошти фізичних та/або юридичних осіб. Співбесіди проводяться з 17 до 19 липня включно.

Формування рейтингових списків вступників, які вступають на основі результатів ЗНО, творчих конкурсів та вступних іспитів, надання рекомендацій до зарахування та оприлюднення списку рекомендованих здобувати вищу освіту за кошти державного або місцевого бюджету здійснюватиметься не пізніше 27 липня.

Вступники, які отримали рекомендації, мають виконати вимоги до зарахування на місця державного або регіонального замовлення до 18:00 01 серпня.

Планується, що зарахування вступників за кошти державного або місцевого бюджету (за державним або регіональним замовленням) буде проведене 05 серпня.

Зарахування за рахунок цільових пільгових державних кредитів, за кошти фізичних та / або юридичних осіб має відбутись не пізніше ніж 30 вересня.

Щодо ЗНО для вступу до магістратури, то єдине фахове вступне випробування з використанням технологій зовнішнього незалежного оцінювання заплановано для спеціальностей галузей знань 05 «Соціальні та поведінкові науки», 06 «Журналістика», 07 «Управління та адміністрування», 08 «Право», 28 «Публічне управління та адміністрування», 29 «Міжнародні відносини».

Для вступників на спеціальності галузі знань 22 «Охорона здоров’я» замість фахового випробування будуть використовуватись результати інтегрованого іспиту КРОК-М, якщо вони його складали.

Зауваження та пропозиції до проєкту необхідно надсилати у формі порівняльної таблиці до 11 жовтня 2021 року на e-mail [email protected].

ОЗНАЙОМИТИСЬ З ПРОЄКТОМ

вступ на бакалавра
умови вступу
вузи України

Источник: osvita.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *