У нас теж є кордон з Росією, – Дуда відповів, чи буде Польща надалі давати Україні зброю

Дуда наголосив, що політика Польщі щодо України не змінилася / Колаж 24 Каналу

Україна переживає критичний момент у війні з Росією. Нещодавно президент Зеленський заявляв про надзвичайно важку ситуацію на кількох ділянках фронту, пов’язану, зокрема з нестачею боєприпасів, фронтової ППО та далекобійної зброї. Тому для нашої держави є життєво необхідним й надалі отримувати від союзників пакети військової допомоги.

Ще минулого року колишній прем’єр Польщі Матеуш Моравецький заявляв, що його країна більше не передаватиме Києву озброєння, оскільки сама його потребує. Чи справді Варшава не передаватиме Україні військову допомогу, журналісти спитали у президента Анджея Дуди, передає 24 Канал.

“Польща – прифронтова держава”

Дуда зазначив, що Польща у певному сенсі є прифронтовою державою. Ба більше, існує Калінінградська область, де проходить польсько-російський кордон. Тому, за словами президента, його країна теж потенційно перебуває у небезпеці. І найперший обов’язок польської влади – дбати про безпеку своїх громадян. Саме тому Польща останнім часом робить величезні витрати на модернізацію та переозброєння своєї армії. Ці витрати вже становлять понад 4 відсотки польського ВВП. Йдеться про майже 159 мільярдів злотих. Як зазначив Дуда, це дуже велика сума для польських можливостей.

Чи даватиме Варшава військову допомогу Києву

Водночас Дуда наголосив, що великі витрати на власну нацбезпеку зовсім не означають, що допомога з боку польської влади Україні, навіть військова, закінчилася. Є інша допомога, окрім військової.

Загалом, якщо підсумувати усю допомогу, яку ми надали Україні на сьогоднішній день, це майже 20 мільярдів євро. Для нас це величезна сума. Взагалі, якщо подивитися на співвідношення цієї суми до нашого ВВП – це найбільша сума допомоги такого масштабу у світі. Ми тут на першому місці,
– пояснив президент.

Дуда визнав, що інші країни надають більше. Втім, Варшава вже виділила на безпосередню допомогу Україні понад 4 мільярди євро у вигляді військової техніки, гуманітарної допомоги або просто фінансових траншів. Понад 15 мільярдів євро пішло для біженців з України.

Для нас це дуже важкий тягар. Але ми виходимо з того, що допомагати – це наш обов’язок,
– заявив політик.

Крім того, він запевнив, що політика щодо України не змінилася. Польща продовжує стовідсотково підтримувати її у цій війні.

Ми зробимо усе можливе, аби Україна отримала якомога більше підтримки як з боку Польщі, так і з-за кордону. Ми будемо проводити політичну кампанію за межами Польщі,
– пообіцяв Дуда.

Військова допомога від Польщі: що відомо

  • Восени експрем’єр Матеуш Моравецький заявив, що Варшава припинила постачання Києву зброї, оскільки займається модернізацією власної армії.
  • Тоді Анджей Дуда пояснив слова колишнього очільника уряду, які ЗМІ, на думку президента, передали у “найжахливіший спосіб”. За словами Дуди, Моравецький хотів сказати, що Варшава не буде передавати Україні нову зброю, якою зараз оснащує своє військо.
  • Опісля Моравецький заявляв, що Польща продовжує передавати Україні зброю за минулими контрактами. Водночас вона заохочує підтримувати Київ інші країни.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *