Удар по нафтовому терміналу в Туапсе, атака “Шахедів” на Одесу: хронологія 701 дня війни

Головні події 701 дня великої війни / Колаж 24 Каналу (фото Генштабу)

Українські захисники героїчно продовжують чинити опір російським загарбникам. Окупанти не припиняють спроб атак, попри шалені втрати. Також порушують закони та звичаї ведення війни.

Середа, 25 січня, це уже 701 день великої російсько-української війни. Про найголовніше за цю добу читайте в матеріалі 24 Каналу.

11:06, 25 січняУ СБУ відреагували на збиття Іл-76

СБУ відкрила кримінальне провадження за фактом падіння літака російської армії Іл-76 у Бєлгородській області. Зазначається, що розслідування здійснюється за статтею 438 Кримінального кодексу України. Мовиться про порушення законів та звичаїв війни.

Наразі структура проводить комплекс заходів для з’ясування усіх обставин падіння російського літака. Досудове розслідування триває.

10:58, 25 січняНАТО недооцінило здатність Росії виробляти снаряди й поповнювати армію, – Сили оборони Естонії

Командувач Сил оборони Естонії Мартін Херем розповів. що у Північноатлантичному Альянсі недооцінили спроможності країни-агресора виробляти боєприпаси й набирати людей у військо. Нові розвіддані спонукали союзників по НАТО до переоцінки й низки попереджень про необхідність підготовки до довготривалого конфлікту.

Він зазначив, що попередні прогнози про те, що російські війська досягнуть межі своїх ресурсів, не справдилися.

10:41, 25 січняАтака безпілотників на нафтопереробний завод у Туапсе була операцією СБУ

За інформацією джерел, нафтопереробний завод у російському Туапсе став черговою ціллю СБУ. Згідно з поясненням джерел, саме безпілотники Служби безпеки атакували цей ворожий об’єкт.

10:25, 25 січняРосія робить акцент на ядерній загрозі через величезні втрати на фронті, – IISS

У Міжнародному інституті стратегічних досліджень розповіли, що наразі Росія робить акцент на наявності великих запасів нестратегічного ядерного озброєння. Зокрема, це відбувається на тлі великих втрат країни-агресорки у воєнній кампанії проти України.

На думку експертів війна в Україні також підвищила готовність Росії використати своє ядерне озброєння. Це для країни-агресорки є способом “стримати перемогу НАТО у майбутньому конфлікті”.

10:00, 25 січняКількість постраждалих внаслідок удару по Одесі збільшилася

У МВС розповіли, що внаслідок ворожої атаки по місту пошкоджено декілька житлових будинків, складське приміщення, а також соціальна інфраструктура.

Попередньо, 6 людей постраждали унаслідок масованої атаки Росії із застосуванням БпЛА,
– йдеться в повідомленні правоохоронців.

09:47, 25 січняКНДР заявила про випробування крилатої ракети нового типу

Північна Корея 24 січня провела випробування нової стратегічної крилатої ракети. Це перший пуск “Пульхвасал-3-31”.

Ракетне управління КНДР заявило, що випробування є процесом постійного оновлення системи озброєння та регулярною та обов’язковою діяльністю агентства та його афілійованих оборонних наукових інститутів.

09:40, 25 січняКомітет Сенату США підтримав законопроєкт щодо створення позитивних умов для конфіскації російських активів

Стало відомо, що 20 членів комітету підтримали “Акт з відновлення економічного процвітання та можливостей (REPO) для українців”.

Якщо законопроєкт успішно пройде всі етапи голосування в Сенаті та Палаті представників, та отримає підпис президента Джо Байдена – це відзначиться як історичний момент. Відтак, це стане першим захопленням активів ЦБ країни, з якою США не перебуває у стані війни.

09:16, 25 січняУдар по НПЗ у Туапсе

Оприлюднили нові деталі атаки на російський нафтовий термінал в Туапсе. Власне, його атакував один безпілотник, після чого на місці спалахнула пожежа.

Було пошкоджено нафтопереробну установку, в якій на момент атаки було близько 100 тонн бензину та 200 тонн мазуту. З території ураженого підприємства евакуювали 38 співробітників.

09:15, 25 січня

Російські окупанти перекинули в Севастополь великий десантний корабель.

“Щодо його можливої участі в заходах з охорони та оборони акваторії або інших навчально-бойових заходах, то це він навряд чи може зробити”, – прокоментував речник ВМС Дмитро Плетенчук.

09:01, 25 січняПожежа в Росії

У Красноярському краї Росії спалахнув виробничий цех на одному з підприємств. Власне, зайнялася пожежа у селі Єлове. На місце події виїхали рятувальники. Ворожі ЗМІ пишуть, що полум’я локалізували на площі 1 725 квадратних метрів.

08:58, 25 січня

Президент Чехії Петр Павел заявив, що на повномасштабну війну Росії проти України потрібно дивитися реалістично. За його словами, Кремль – не слабкий противник.

“Росія поводиться агресивно, неосвічено. Треба намагатися, щоб Україна зіграла якомога кращий результат і за можливості зберегти підтримку демократичного світу”, – наголосив він.

08:44, 25 січня

У Силах оборони Півдня розповіли про нічну атаку “Шахедів”. Там зазначили, що окупанти вдавалися до тактичних хитрощів.

“Ворог застосовував вже випробувані тактичні хитрощі – заходив з акваторії моря на низьких висотах, вдавався до складних маневрувань”, – йдеться у повідомленні.

Крім того, за оновленою інформацією, в Одесі постраждало 6 людей внаслідок атаки дронів-камікадзе.

08:27, 25 січня

Президент США Джозеф Байден закликає Конгрес схвалити продаж Туреччині американських винищувачів, про що пише Reuters. Раніше цього вимагав турецький лідер Ердоган.

Байден направив листа лідерам ключових комітетів Конгресу, у ньому озвучив намір офіційно розпочати процес продажу літаків F-16 Туреччині, як тільки Анкара остаточно затвердить заявку Швеції на вступ до НАТО.

08:15, 25 січня

Стало відомо, що внаслідок нічної атаки “Шахедів” постраждала також Дніпропетровщина. Ворог скерував два безпілотники на Глеюватську громаду в районі Кривого Рогу. Там спалахнула пожежа на підприємстві, є руйнування, однак обійшлось без жертв і постраждалих.

07:59, 25 січняВтрати ворога

У Генштабі інформують, що тільки за останню добу окупанти втратили 950 солдатів на полі бою. Загалом від початку повномасштабного вторгнення ЗСУ ліквідували 379 610 загарбників.

07:40, 25 січня

За інформацією Handelsblatt, Британія запропонувала Берліну вирішення дилеми з ракетами Taurus. План передбачає, що Німеччина передасть свої ракети до Британії, а та, своєю чергою, надасть Україні далекобійні ракети Storm Shadow.

06:59, 25 січня

Аналітики з ISW пишуть, що російська пропаганда намагається посіяти розбрат в українському суспільстві, звинувачуючи Україну в збитті Іл-76 з військовополоненими. Крім того, підірвати міжнародну підтримку.

“Російські актори інформаційного простору хапаються за катастрофу Іл-76, щоб посіяти внутрішнє невдоволення в Україні та підірвати волю Заходу щодо надання допомоги”, – констатують експерти.

06:46, 25 січняАтака на Одесу

Українська влада повідомляла, що в Одесі окупанти пошкодили житлові будинки та влучили в промисловий об’єкт під час атаки “Шахедами”. Цивільна інфраструктура постраждала в Приморському районі. Також, за попередньою інформацією, відомо про двох постраждалих.

06:39, 25 січняРобота ППО вночі

У Повітряних силах констатували, що вночі окупанти запустили “Шахеди” та ракети С-300. Наші оборонці неба ліквідували 11 з 14 ударних дронів. Водночас ворог випустив 4 ракети С-300 по Харкову з Бєлгородської області та одну – з окупованого Донецька.

У російському місті Туапсе ще ввечері 24 січня спалахнула пожежа на нафтопереробному заводі. Не виключено, що сталося загорання внаслідок повітряної атаки.

01:00, 25 січня”Україна має право на захист”

Командувач Повітряних сил Микола Олещук відреагував на сплеск активності російської пропаганди. За його словами, Сили оборони захищатимуть громадян України.

“Протягом дня 24 січня 2024 року несамовита російська пропаганда спрямовує фейковий потік інформації на зовнішню аудиторію – намагається дискредитувати Україну в очах світової спільноти. Мета очевидна – вони хочуть зменшити міжнародну підтримку нашої держави. Не вийде! Україна має право на захист і право на знищення засобів повітряного нападу агресора”, – зазначив Олещук.

Місцеві ЗМІ близько 23:30, 24 січня повідомляли, що після вибухів в Одесі спалахнула пожежа. Повітряні сили попереджали про “Шахеди”, які летять на регіон. Згодом у поліції констатували, що пошкоджено багатоповерховий будинок та складське приміщення.

00:23, 25 січня

Росіяни намагаються вивернути історію з Іл-76 на свою користь і звинуватити Україну. Міністр закордонних справ Сєргєй Лавров на брифінгу у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку запросив про скликання негайного засідання Радбезу у зв’язку із падінням літака.

Франція, яка головує в ООН, відмовила державі-агресорці. Як пишуть росЗМІ, Париж запропонував перенести засідання щодо катастрофи на 25 січня, 17:00 – 26 січня, 00:00 за київським часом.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *