Їх відправляють у дисциплінарні батальйони, – у ДБР розповіли про вироки щодо голів ТЦК

Перші вироки щодо військкомів вже є / Колаж 24 Каналу

Наразі в Україні зареєстровано понад 300 справ, що стосуються зловживань у системі ТЦК. Військкоми, які незаконно користувалися повноваженнями вже отримують перші суворі вироки.

Про це в ефірі телемарафону розповіла речниця Державного бюро розслідувань Тетяна Сапьян. Вона зазначила, що найчастіше військкомів відправляють у дисциплінарні батальйони.

Покарання для військкомів

Тетяна Сапьян розповіла, що станом на зараз в Україні зафіксовано понад 300 кримінальних справ щодо порушень у системі ТЦК. Всі ці справи перебувають на різних етапах, однак щодо деяких уже з’являються перші вироки. Речниці відомо про декілька вироків щодо справ, відкритих ще у 2022 році – вони доволі суворі.

Ці вироки говорять про те, що суд обирає служіння в дисциплінарних батальйонах. Дисциплінарний батальйон – це армія плюс в’язниця. Це дуже суворий вирок, але такі вироки вже наразі є,
– розповіла вона.

Сапьян розповіла, що найчастіше фіксують порушення у вигляді корупції. У ТЦК за певну суму пропонують громадянам знятися з військового обліку, отримати відстрочку або довідку про непридатність. Уже за цими документами людина намагається виїхати за кордон.

Як зазначила речниця ДБР, на жаль, такі порушення фіксуються. Але відповідальності за зловживання повноваженнями винні не уникнуть. Зокрема, триває й розслідування щодо одеського військкома Євгена Борисова, який перебуває у СІЗО. Вілла в Іспанії зараз під арештом. Також завершено розслідування щодо рівненського військкома, який побив підлеглого.

Порушення у ТЦК

  • Наприкінці січня Міноборони провело незаплановані перевірки ТЦК та СП у регіонах. Там зафіксували багато порушень. Рустем Умєров зазначив, що команда працює над тим, щоб системно виправити всі недоліки.
  • На зловживання у системі відреагував і Володимир Зеленський. Він засудив силові методи мобілізації, зазначивши, що “дуже неправильно”, коли представники ТЦК шукають військовозобов’язаних на вулицях та подекуди затримують. На його думку, новий законопроєкт про мобілізацію має унеможливити такі ситуації.
  • Водночас для мінімізації зловживань працівники ТЦК на Львівщині почали використовувати бодікамери. За їхньою допомогою обласний військкомат хоче аналізувати конфліктні ситуації. Відео потраплятимуть у руки ТЦК лише у разі потреби об’єкти оцінити інцидент.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *