Україна та Данія підписали угоду про гарантії безпеки: чим документ відрізняється від інших

Метте Фредеріксен розповіла про безпекову угоду між Данією та Україною / Колаж 24 Каналу

Вдень 23 лютого стало відомо про підписання безпекових зобов’язань зі ще однією країною. Мовиться, що угоду укладено з Данією.

Раніше прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен заявила, що її країна вирішила передати усю свою артилерію Україні, аби вона могла протистояти ворогу. Вона також закликала країни Європи посилювати військову допомогу, адже інші країни ще мають боєприпаси та системи ППО.

Підписання безпекової угоди

Президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен 23 лютого у Львові підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку. Угоду уклали на такий же термін, як і попередні – на 10 років.

Це найсерйозніша ситуація у сфері політики безпеки з часів закінчення холодної війни. І данський уряд не може підкреслити, наскільки важливо, щоб Україна отримала необхідний їй військовий потенціал. Якщо ми не будемо стояти разом, Україна не встоїть, і тоді потенційно не встоїть і Європа,
– заявила очільниця уряду Данії.

Згідно з угодою, Україна зобов’язується впроваджувати необхідні реформи, спрямовані на розвиток демократії та боротьбу з корупцією, аби “прокласти шлях” до майбутнього членства в Євросоюзі та Північноатлантичному альянсі.

Як зазначив заступник голови ОП Ігор Жовква, крім класичних пунктів угоди, як ось підтримка України в НАТО і ЄС, співробітництво в галузі оборонної промисловості, у сфері розвідки, кібербезпеки, відновлення України, договір містить також потужні військові зобов’язання.

Данія також підтримуватиме зусилля із забезпечення цілісного потенціалу F-16 через авіаційну коаліцію: надання винищувачів, боєприпасів, тренажерів, навчання, обслуговування,
– повідомив Зеленський.

Також йдеться про розбудову морського флоту, розмінування, надання безпілотників, засобів зв’язку, радарів та обладнання для виявлення.

Важливо! Ознайомитися з повною версією безпекового договору з Данією ви можете за посиланням. Данія надасть Україні новий пакет військової допомоги

Водночас Міністерство оборони Данії оголосило про новий пакет військової допомоги Україні на 1,7 мільярда данських крон. Це близько 228 мільйонів євро. Водночас згідно з безпековою угодою, у 2024 році військова підтримка Данії становитиме щонайменше 1,8 мільярда євро. Крім того, Данський Фонд на підтримку України у 2023 – 2028 роках виділив 8,5 мільярда євро.

Новий пакет допомоги передбачає боєприпаси для артилерії та ППО, безпілотники й допомогу в розмінуванні.

Так, у межах нової допомоги Данія у співпраці з Чехією профінансує придбання 15 тисяч 155-мм артилерійських боєприпасів. Їх доставлять в Україну протягом кількох місяців.

Зокрема, Данія передасть боєприпаси для систем протиповітряної оборони, техніку для розмінування та безпілотники. А ще пакет включатиме радари, комунікаційні прилади та обладнання для дронів від данських компаній.

Я щасливий, що так багато данських компаній підтримують оборонну боротьбу України. Я регулярно розмовляю з представниками оборонної промисловості Данії про те, як ми можемо краще використати знання та потенціал ділового світу щодо військових пожертвувань Україні,
– наголосив міністр оборони Трольс Лунд Пульсен.

За його словами, обладнання данського виробництва має великий попит в Україні. Зауважимо, що це вже 15-й пакет військової допомоги Україні від Данії.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *