Україна звинуватила Перемишль у порушенні домовленостей щодо місць пам’яті

Спільну заяву опублікувало Міністерство культури та інформаційної політики та Український інститут національної пам’яті. Польська сторона навіть не поінформувала про початок розкопок.

Цікаво Унікальна святиня Львова: як реставрують Гарнізонний храм Петра і Павла – відео

Про розкопки у Перемишлі дізналися зі ЗМІ

У Мінкульті повідомили, що розкопки розпочали на ділянці №974, яка межує з Українським військовим цвинтарем у Перемишлі. На ній, за угодою про збереження пам’яті жертв війни та репресій, передбачено спільне проведення досліджень Україною та Польщею.

Місцева влада вирішила проводити ці розкопки для пошуку місць поховання жертв Першої світової війни. Про це Мінкульт та УІНП дізналися зі ЗМІ уже після початку робіт. Ця новина викликала в української сторони розчарування, адже жертвами Першої світової війни були не лише поляки, а й українці, які воювали у складі іноземних армій.

Відсутність запрошення від польської сторони викликає гірке розчарування, адже в період Першої світової війни українці служили як в Російській імператорській армії, так і в Збройних силах Австро-Угорщини. Відтак складно уявити масштабне поховання періоду Першої світової війни, а тим більше окремий цвинтар у Перемишлі, на якому б не було поховано жодного вояка-українця,
– йдеться у заяві Мінкульту.

Окрім того, у Міністерстві та УІНП констатували, що через дії польської сторони у них немає можливості спостерігати за ходом розкопок та результатами досліджень.

Коротко про угоду між Україною та Польщею

  • Угода про збереження місць пам’яті та поховання жертв війни та політичних репресій підписали представники урядів України та Польщі ще 21 березня 1994 року.
  • Згідно з договором, країни зобов’язалися обмінюватися інформацією про загиблих та закатованих у ході світових воєн та політичних репресій.
  • Також сторони погодили облаштування меморіалів на місцях поховання. Тобто, Україна може облаштовувати місця пам’яті на території Польщі й навпаки. Для цього можна використовувати релігійні та національні символи.
  • Договір передбачає спільні дослідження на територіях, де можуть бути поховані українці та поляки. Кошти на це має виділяти країна, на чиїй території їх проводитимуть. Саме цей пункт, за словами представників Мінкульту та УІНП, порушила Польща.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *