ЗСУ збили три Су-34, вдарили по скупченню окупантів в Оленівці: хронологія 736 дня війни

Хронологія 736 дня війни / Колаж 24 Каналу (фото ілюстративні)

Повномасштабна війна в Україні триває вже третій рік. Російське військо намагається наступати на фронті і продовжує терор цивільного населення.

Що відбувається на полі бою сьогодні, які нові воєнні злочини скоїли окупанти, ситуація на міжнародній арені, головні новини за останній день цієї зими передає 24 Канал.

23:46, 29 лютогоУ Держдепі США пообіцяли “швидку відповідь” у разі продажу Іраном балістичних ракет Росії

Якщо Іран піде далі й продасть Росії балістичні ракети, я можу запевнити вас, що міжнародне співтовариство відповість швидко,
– сказав речник Держдепу США.

23:43, 29 лютогоЗеленський запустив процедуру відбору суддів до Конституційного суду

Зеленський доручив утворити конкурсну комісію для проведення конкурсного відбору кандидатур на посаду судді Конституційного суду України стосовно осіб, яких призначає президент України.

23:37, 29 лютогоЗМІ встановили, де росіяни тримають ще один свій літак А-50

Журналісти проєкту “Схеми” від “Радіо Свобода” наголосили, що один із літаків типу А-50 перебуває у місті Таганрог. А саме в аеропорту “Таганрог-Південний”.

Це летовище розташоване всього у 130 кілометрів від лінії бойових дій у Донецькій області. Про це свідчить свіжий супутниковий знімок за 29 лютого.

Російський А-50 перебуває на летовищі у Таганрозі / Фото “Радіо Свобода”

23:20, 29 лютогоУ США відреагували на погрози Путіна про застосування ядерної зброї

Спікер Державного департаменту Сполучених Штатів Метью Міллер під час брифінгу заявив, що США вже попередили Росію про наслідки застосування ядерної зброї.

За його словами, погрози з боку російського диктатора Володимира Путіна безвідповідальні.

Ми не вперше бачимо безвідповідальну риторику Володимира Путіна,
– наголосив посадовець.

23:06, 29 лютогоУ Зеленського припустили, що криється за зверненням Придністров`я

Радник глави Офісу Президента України Михайло Подоляк розповів, що звернення “депутатів” з Придністров’я не матиме жодних наслідків. Ці події означають, що Росія вкотре вирішила підвищити ставки.

Росія може цим скористатись в межах пропаганди,
– припустив Подоляк.

“Депутати” відправили цю заяву для того, щоб отримати пропагандистський ефект. Але, на його думку, ніхто на це не відреагує. Водночас Росія не має жодної логістичної спроможності зайти в цей анклав.

23:05, 29 лютогоБезпілотники ніколи не замінять людей на полі бою, – Буданов

За словами Буданова,, безпілотники ніколи не зможуть замінити наземні війська. За його словами, дрони – спосіб підтримки бійців.

За допомогою безпілотника можна завдати ворогу втрат. Але поки, як у середньовіччі, не прийде солдат і не встановить прапор – нічого не зміниться,
– наголосив Кирило Буданов.

22:53, 29 лютого”Taurus для України – це неможливо”, – Шольц

Шольц знову заявив, що Німеччина не готова передавати Україні далекобійні ракети Taurus, оскільки за допомогою них можна здійснювати удари по Москві.

Крилата ракета з дальністю польоту 500 кілометрів (Taurus – 24 Канал) – це зброя, яка при неправильному використанні може досягти конкретної цілі десь у Москві,
– сказав він.

Політик вкотре зауважив, що для розгортання в Україні таких ракет буде обов’язковою участь Німеччини. Він сказав, що про це буцімто “не може бути й мови”.

22:32, 29 лютогоРосіяни перекинули в Севастополь черговий ВДК

Відомо, що до Севастополя ворог підвів черговий великий десантний корабель. Про це розповіли у телеграм-каналі “Крымский ветер”.

“Наші очі” все бачать: окупанти навіщось притягнули ВДК проєкту 775 у Графську бухту Севастополя. Інформація оперативно передана ЗСУ,
– йдеться у повідомленні.

Великий десантний корабель перекинули до Графської бухти / Фото “Крымский ветер”

22:23, 29 лютогоРосіяни запускали “Шахеди” на Схід України

Російська армія знову запускала свої безпілотні літальні апарати. Мовиться про ударні дрони-камікадзе типу “Шахед”.

О 21:10 Повітряні сили попереджали про рух БпЛА з Південного Сходу через Запорізьку область, який зайшов на Дніпропетровщину. Вектор руху безпілотника на Дніпро.

Вже о 22:49 пролунав відбій загрози ударних БпЛА. Повітряна тривога лунала лише у Донецькій та Запорізькій областях і є постійною у Луганській області та АР Крим.

22:07, 29 лютогоЄвродепутат різко розкритикував дії Макрона та Шольца

Райнгард Бютікофер розкритикував Макрона за нереалістичні заяви щодо введення військ НАТО в Україну та Олафа Шольца, який не хоче передавати далекобійні ракети Taurus.

Відчуваючи, що корисне лідерство президента Байдена слабшає, вони вчепилися один одному в горлянку, принижуючи, підриваючи й ображаючи один одного. Поки один з них є героєм грандіозних заяв без реального змісту, інший, чия партія все ще частково є партією умиротворення, приховує свою боязкість за грою з альтернативними фактами,
– заявив європейський депутат.

22:05, 29 лютогоТуск не відкидає заборону на ввезення агропродукції з Росії

Глава польського уряду зазначив, що не відкидає заборону на ввезення агропродукції з країни-агресорки.

Латвія вирішила запровадити ембарго на імпорт (сільськогосподарської – 24 Канал) продукції з Росії. Ми проаналізуємо випадок Латвії, і я не відкидаю, що Польща виступить з відповідною ініціативою,
– зазначив Туск.

22:04, 29 лютогоГуменюк розповіла про дії Чорноморського флоту Росії

Кораблі-ракетоносії не спостерігають на бойовому чергуванні з 18 лютого. Тобто вже понад десять діб.

21:45, 29 лютогоТакер Карлсон висміяв слова Путіна про “денацифікацію”

Пропагандист, який брав інтерв’ю з Путіним, тепер розкритикував його.

Я думаю, що це (“денацифікація”, – 24 Канал) одна з найтупіших речей, яку я коли-небудь чув,
– заявив Карлсон.

Він також наголосив, що зараз називати когось “нацистом” є інакшим способом назвати людину “злом”. Адже не існує ніякого нацистського руху у 2024 році.

“Окей, Путін не любить українських націоналістів… Але називати їх нацистами – я думаю, це було дуже по-дитячому…” – заявив пропагандист.

21:15, 29 лютогоОчільник Пентагону висловився про війну

Якщо ви балтійська країна, ви вкрай хвилюєтесь, чи не будете наступними. Вони знають Путіна. Вони знають, на що він здатен. І, відверто кажучи, якщо Україна впаде, я дійсно вірю, що НАТО буде воювати з Росією,
– сказав Ллойд Остін.

20:50, 29 лютогоЗеленський змінив командувача Сил логістики ЗСУ

Ним став Володимир Карпенко. До нього посаду обіймав Олег Гуляк.

У 2021 році Карпенко був командувачем логістики Командування Сухопутних військ Збройних Сил України.

20:30, 29 лютогоСирський розповів, на що звертає увагу під час роботи з командирами бригад

Такими пунктами є:

  • те, як організована робота на пунктах управління щодо вогневого ураження противника;
  • своєчасність та адекватність прийнятих рішень відповідно до обстановки, яка склалася,
  • підтримання постійної взаємодії між частинами і підрозділами.

19:55, 29 лютогоСитуація на лівому березі Дніпра

Росіяни продовжують економити бронетехніку, образно кажучи, в них є командирське ембарго, заборона використовувати броньову техніку у штурмових діях,
– розповіла Наталія Гуменюк.

Тож окупанти йдуть до позицій Сил оборони пішки. Мають проблеми і з авіацією.

“Уроки, які засвоює ворожа авіація на Сході, передаються і на Південь. І там ми бачимо відсутність використання авіації в тому обсязі, в якому ворог раніше собі дозволяв. В тому числі з бомбардуванням позицій у Кринках”, – додала речниця.

19:40, 29 лютогоЗеленський звернувся до українців

За словами президента, 2024 рік має стати часом реальних перемовин щодо вступу України до Євросоюзу. Він додав, що навесні можемо розпочати, зробити перші переговорні кроки. Крім того, цей рік має стати часом максимального прагматизму у відносинах із сусідами.

Відповідно до домовленостей з партнерами Україна матиме більше артилерії та спільного виробництва.

19:30, 29 лютогоМакрон про свою резонансну заяву щодо введення військ НАТО в Україну

Кожне слово, яке я вимовляю на цю тему, є зваженим, продуманим і виваженим,
– наголосив він.

19:10, 29 лютогоСитуація в Часовому Ярі

За словами речника Східного угруповання військ Іллі Євлаша, в районі міста Часів Яр у Донецькій області побудовано кілька рубежів оборони, які допоможуть стримувати окупантів протягом тривалого часу та не дозволять їм швидко просуватися.

Він пояснив, що йдеться про велику кількість інженерних фортифікацій, протитанкових та мінних загороджень різного типу, колючих дротів та про дистанційне мінування, в тому числі у тилу.

Євлаш розповів, що обладнано до двох десятків взводних опорних пунктів. Також обладнано бетонні вогневі споруди для довготривалої оборони, звідки можна вести вогонь.

19:03, 29 лютогоЄвлаш про ситуацію на Сході

Дуже динамічно ворог продовжує застосовувати всі наявні зразки озброєння та застосовує свої резерви поблизу населеного пункту Терни, поблизу річки Чорний Жеребець намагається вийти на бар’єрний рубіж, також у районі населеного пункту Синьківка. Основною метою противника залишається Куп’янськ,
– пояснив він.

На Бахмутському напрямку ворог наступає в районі Іванівського та Богданівки – там уже точаться бойові дії в межах міста. Окупанти стягують туди резерви та важку техніку, б’ють дронами. Проте Сили оборони героїчно тримаються та сточують наступальний потенціал росіян.

На Лимансько-Куп’янському напрямку ворог закумулював 122,5 тисячі особового складу, проте ця кількість зберігається ще з осені минулого року. Наші військові вже навчилися давати цьому раду, але вся ця кількість незмінна, бо ворог постійно поповнює свої раніше втрачені сили,
– сказав Євлаш.

Окупанти відновлюють батальйони протягом 3-7 днів. Тож інтенсивність боїв шалена.

18:30, 29 лютогоУ ракетах з КНДР знайшли західну та китайську електроніку

Мова про електронні компоненти європейських, західних, японських та китайських компаній, серед них німецька Siemens, американські Fairchild Semiconductor International, Inc. та Analog Devices, Inc., японська NSK Ltd. / NSK Automation, китайська ZHONGKEWEI.

Які іноземні компоненти було знайдено:

  • мікроконтролери;
  • флеш-накопичувачі пам’яті;
  • перетворювачі;
  • джерела живлення;
  • підсилювачі;
  • антени для прийому супутникового сигналу.

18:10, 29 лютогоУ ГУР розповіли, як Росія готується втілити спецоперацію “Майдан-3”

За словами Андрія Юсова, ворог планує залучити десятки людей, але не завжди це відбувається напряму. Ба більше, це може бути вихід на посередників через нейтральні теми. Головне – вкраплення тих наративів, які потрібні ворогу. Такі спроби відбуваються як в Україні, так і за кордоном.

Зараз буквально в живому часі продовжується активна “закупівля” різноманітних інструментів – починаючи від телеграм-каналів, сторінок у різноманітних соцмережах і до виходів на лідерів суспільної думки,
– наголосив Юсов.

17:50, 29 лютогоРосія планує відновити виробництво літаків А-50

Про такі наміри заявив голова “Ростеха” Сергєй Чемезов. Окупанти фантазують про експорт цих повітряних суден.

17:30, 29 лютогоВ Азовському морі горіло судно окупантів

Пожежа почалася на одному із катерів берегової охорони прикордонної служби ФСБ Росії. Щонайменше 5 окупантів постраждали, повідомили в ГУР.

17:00, 29 лютогоУ Bloomberg описали ймовірний сценарій війни на пів року

Наша держава, імовірно, намагатиметься до другої половини 2024 року утримувати лінію фронту якомога довше. У той час Києву можуть надати F-16, а також має зрости виробництво боєприпасів із Заходу.

Такий розвиток подій дав би можливість Києву спланувати ще один можливий контрнаступ. Його наша держава мала б здійснити вже у 2025 році.

Україні бракує ресурсів, зокрема боєприпасів, а от Росії буде необхідно більше бійців, важких танків та транспортних засобів.

16:30, 29 лютого А-50 немає в небі вже четвертий день, – Ігнат

І це полегшує українським воїнам завдання зі знищення ворожої авіації.

Ворог отримує менше інформації про наші радіолокаційні станції, засоби протиповітряної оборони, які дають випромінювання. Останні ворог фіксує за допомогою повітряного радара, яким є А-50,
– деталізував Юрій Ігнат.

15:50, 29 лютого

У кількох районах Криму чули вибухи.

15:30, 29 лютогоIT-Армія України атакувала найбільший інтернет-портал Росії МаіІ․ru

Про це повідомили в Мінцифри.

Усі користувачі, які перебувають поза територією Росії, та частина внутрішніх юзерів втратили доступ до своїх акаунтів. Доступ до імейла — це не тільки пошта, а й можливість відновлення паролів, проходження двофакторної верифікації, доступ до девайсів,
– написали в міністерстві.

15:11, 29 лютогоУ Міноборони розповіли про нові розробки для ЗСУ

Це декілька засобів РЕБ, зокрема так звані окопні радіоелектронні засоби, які дозволять ефективно протидіяти ворожим FPV-дронам.

Іще мовиться про 6 зразків автомобільної та спеціальної техніки та 120-міліметровий міномет українського виробництва.

Крім того, у переліку новинок для ЗСУ – технічні засоби розмінування, елементи динамічного захисту для бронетехніки та боєприпаси для БпЛА.

14:20, 29 лютогоСирський назвав головні завдання захисників

Головком поставив перед собою та нашими воїнами такі завдання:

  • завдати максимальних втрат противнику та знищити значну частину його артилерії та бронетехніки;
  • утримати займані позиції;
  • відновити положення там, де ЗСУ відійшли.

Іще Головнокомандувач підкреслив, що для посилення оборони на головних напрямках потрібно грамотно розподіляти наші резерви.

13:50, 29 лютого

Путін у зверненні до федеральних зборів брязкав ядерною зброєю. Окрім того, 2 години говорив про жіночі консультації та репетиторів.

13:46, 29 лютогоУ Росії перекинувся ЗРК “Панцир”

У російському місті Сочі зенітно-ракетний комплекс “Панцир” кудись їхав. Втім, перекинувся прямо на трасі.

13:37, 29 лютогоСитуація на Авдіївському напрямку динамічна і складна

На Авдіївському напрямку окупанти зосереджують найбільші атакувальні зусилля. Ситуація там динамічна і складна. Речник ОСУВ “Таврія” Дмитро Лиховій розповів, що окупанти атакують ротами.

13:37, 29 лютогоПрем’єрка Естонії підтримала ідею про відправлення західних військ в Україну

Прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас переконана, що лідери західних держав повинні розглядати можливість введення сухопутних військ в Україну.

13:29, 29 лютогоУ Росії в кіно безкоштовно транслювали послання Путіна: зали були майже пусті

В кінотеатрах Росії проходила безкоштовна трансляція послання Путіна. Переважно зали були напівпусті та заповнені журналістами і бюджетниками.

13:20, 29 лютого

Під час звернення до федеральних зборів Путін заявив про грандіозний план “знизити рівень бідності серед малозабезпечених і багатодітних громадян” країни-агресорки. Самі росіяни не забарилися з реакцією. Вони викрили Путіна на брехні і назвали казкарем.

12:53, 29 лютогоПутін заявив, що підсилить західне угрупування

Диктатор плани серйозно зміцнити угруповання збройних сил Росії на західному напрямку у зв’язку зі вступом Швеції та Фінляндії до НАТО. А також пригрозив “трагічними наслідками” країнам, які наважаться відправити в Україну своїх військових.

12:27, 29 лютогоОдин з найвідоміших розвідників показав своє обличчя

Один із визначних розвідників країни Володимир Климов вперше показав своє обличчя та розповів про своє поточне місце служби. Раніше він зазнав поранення під час операції з визволення Київщини від окупантів. Цікаво, що за голову цього воїна окупанти давали 100 тисяч.

12:26, 29 лютогоЯк ворог тисне на Бахмутському напрямку

Євлаш розповів, що за минулу бойову добу російська армія здійснила майже 700 обстрілів позицій ЗСУ на Бахмутському напрямку та чотири рази застосувала авіацію.

Переважно на цьому напрямку фронту працювали Су-25 і не звичними нам КАБами, а цього разу окупанти застосовували НАРи – некеровані авіаційні ракети та завдали 56 ударів дронами-камікадзе,
– зазначив начальник пресслужби.

12:14, 29 лютогоЯк весняна погода може вплинути на хід бойових дій

Весняна погода може вплинути на хід бойових дій, сповільнивши рух важкої техніки окупантів. Тож цей час може піти на користь нашим оборонцям, розповів начальник пресслужби Східного угруповання військ Ілля Євлаш.

12:14, 29 лютогоПутін про можливу відправку військ Заходу в Україну

Путін відреагував на розмови про можливу відправку військових НАТО в Україну. За його словами, наслідки “для можливих інтервентів будуть трагічними”.

Вони повинні розуміти, що у нас теж є зброя, яка здатна вражати цілі на їхній території,
– погрожував диктатор.

11:58, 29 лютогоГУР про удар по скупченню російських сил в Оленівці

Представник ГУР зазначив, що удар по окупантах в Оленівці був плановою роботою українських Сил безпеки і оборони. Також Юсов анонсував подібні атаки в майбутньому.

11:46, 29 лютогоПутін заявив про готовність говорити зі США, втім, є нюанс

Під час звернення до федеральних зборів Путін заявив про нібито готовність говорити зі США. Водночас звинуватив у лицемірстві. Диктатор поскаржився, мовляв, панівні кола США ухвалюють проти Росії “відкрито ворожі дії”.

11:40, 29 лютогоПутін пообіцяв показати “Сармат” на бойовому чергуванні

Російський диктатор пообіцяв невдовзі продемонструвати на бойовому чергуванні новітню ракетну систему “Сармат”. Заявив, що ці важкі балістичні ракети вже нібито поставили в окупаційне військо.

11:33, 29 лютогоПутін похвалив армію, яка “береже людей” і нагадав про готовність стратегічних ядерних сил

Владімір Путін заявив, що російська армія “набула колосального бойового досвіду”. Диктатор марив, що “пройшли гартування” командири, які “бережуть людей” та “грамотно виконують задачі”.

Традиційно сказав, що стратегічні ядерні сили нібито перебувають “у стані повної готовності”.

11:31, 29 лютогоРосіяни обстріляли турецький корабель у Херсоні

Росіяни завдали ракетних ударів по порту Херсона, під час яких зазнав пошкоджень турецький суховантаж KURUOGLU-3. Ще до повномасштабного вторгнення судно заходило в порт для евакуації 2800 тонн наливного вантажу карбаміду.

Уже понад 2 роки воно стоїть на мілині через мінну загрозу в Чорному морі. Про це 24 Каналу розповіла журналістка з Херсону Євгенія Вірлич.

11:24, 29 лютогоПовітряні сили збили ще 2 російські Су-34

Командувач Микола Олещук повідомив, що близько 9 години на Авдіївському та Маріупольському напрямках знищено ще два Су-34 окупантів.

11:23, 29 лютогоПутін звертається до Федеральних зборів Росії

Владімір Путін традиційно звернувся з посланням до Федеральних зборів. Диктатор виступив перед парламентарями, дипломатами, суддями та російськими загарбниками, що воюють проти України.

11:18, 29 лютогоРосія пригрозила Швеції через вступ до НАТО: яка реакція Стокгольма

Прем’єр-міністр Швеції відповів на погрози Росії щодо можливості вжиття “заходів військово-технічного характеру” через вступ до НАТО. Ульф Крістерссон наголосив, попри невдоволення Кремля, Швеція має право самостійно визначати свій вибір.

11:12, 29 лютогоУ застосунку “Повітряна тривога” з’явилися оновлення

У застосунку “Повітряна тривога” з’явилися сповіщення про наближення ворожої ракети чи безпілотника до конкретного регіону. Про це повідомила компанія-розробниця застосунку Ajax.

11:01, 29 лютогоЯка ситуація на польському кордоні: найбільш завантажені напрямки

Польські фермери наразі блокують 6 пунктів пропуску з України. Через це кількість пропусків вантажних транспортних засобів знизилася.

Станом на ранок сьогодні сукупно на всіх 6 напрямках в черзі перебуває десь 2 200 вантажівок, найбільше навпроти пунктів пропуску “Краківець”, “Рава-Руська” та “Ягодин”,
– розповів речник ДПСУ.

11:00, 29 лютогоКомітет не підтримав блокування рахунків та електронні повістки у законопроєкті про мобілізацію

Нардепка Ірина Фріз розповіла, що Комітет нацбезпеки, оборони та розвідки не підтримав блокування рахунків та електронні повістки у законопроєкті про мобілізацію. Крім цього, не підтримали ще низку пропозицій.

10:46, 29 лютогоРосійським пілотам, щоб бити далі, треба ризикувати, – Ігнат збиття Су-34

Українським воїнам вдається збивати російські літаки на доволі далеких відстанях. Ворогу дедалі частіше доводиться ризикувати, але попри це, зазнавати втрат. Про це розповів речник командування Повітряних сил.

10:43, 29 лютогоДБР завершило досудове розслідування ДТП за участі нардепа Ніколаєнка

Слідство встановило, що 3 листопада 2023 року нардеп на авто прямував до Львова. Він рухався з перевищенням дозволеної швидкості.

На думку слідчих, водій не вжив достатніх заходів для зменшення швидкості аж до зупинки транспортного засобу та допустив наїзд на потерпілу, внаслідок чого вона отримала травми несумісні з життям.

10:29, 29 лютогоУкраїна готується відбивати потенційні атаки, – Демченко про ситуацію на кордоні з Білоруссю

Речник ДПСУ зазначив, що ситуація на кордоні з Білоруссю залишається без змін. З українського боку продовжується будівництво укріплень для захисту ліній кордону і прикордонних територій.

Демченко наголосив, що створюються можливості, які дозволили б відбити будь-яку атаку у разі повторного наступу з цього напрямку.

10:21, 29 лютогоУкраїнські сили полюють на російських бойовиків по всьому світу, – Politico

Журналісти видання Politico стверджують, що українські сили полюють на російських бойовиків по всьому світу. Активну участь у цих діях беруть наші спецслужби.

Свідченням цього стала успішна операція ГУР МО у Судані. Водночас у виданні зазначили, що у Києві запевнили, що діють винятково у межах міжнародного права.

10:17, 29 лютогоБуданов прокоментував витік інформації про контрнаступ

Начальник ГУР наголосив, що не буде говорити більше, ніж президент про витік розвідданих. За його словами, була інформація та докази, що про наші плани стало відомо Росії.

Це серйозна проблема, і ми вживаємо певних заходів,
– сказав Буданов.

09:43, 29 лютогоЧи пропускають поляки гуманітарні вантажі в Україну

Польська сторона пропускає гуманітарні та військові вантажі в Україну, попри блокування кордону. Про це повідомив речник ДПСУ Андрій Демченко.

09:31, 29 лютого Буданов прокоментував відставку Залужного

Буданова спитали про особисті розбіжності між Зеленським і Залужним. Начальник ГУР відповів, що між ними навряд чи могли бути особисті суперечки у ситуації, коли “один є підлеглим іншого”.

Також зазначив: “Якщо все добре і все чудово, і все робиться правильно, то чому ми опинилися в такій ситуації?”.

09:16, 29 лютогоУкраїна ніколи не дозволить “заморозити” війну, – Буданов

Україна не погодиться на “замороження” війни з Росією, адже це означатиме визнання окупації наших територій, наголосив начальник ГУР МО Кирило Буданов.

09:01, 29 лютогоРосіян вибили з Орлівки, а “прорахунки” на Авдіївському напрямку виправили

Олександр Сирський зазначив, що в окремих командирів виявили певні прорахунки у володінні обстановкою та оцінці ворога, що безпосередньо вплинуло на стійкість оборони на окремих напрямках. Головком вжив заходів для виправлення ситуації на місці, з виділенням додаткового ресурсу боєприпасів та матеріальних засобів, а також необхідних резервів.

Також відзначив мужність, стійкість і героїзм військовослужбовців 3 штурмової та 25 окремої повітряно-десантної бригад.

“Вони сміливими та рішучими діями вибили противника, який прорвався на околицю Орлівки”, – наголосив Сирський.

08:24, 29 лютого Над Курською областю нібито збили дрон

Вночі в Росії знову заявили про атаку БпЛА літакового типу. Черговий дрон нібито “збили” над Курською областю.

08:14, 29 лютогоУдар по скупченню ворога в Оленівці

Речник Генштабу повідомив, що ЗСУ завдали ракетного удару по скупченню російських військ в Оленівці Донецької області. За попередніми даними, втрати ворога внаслідок удару 19 загиблих окупантів. Зокрема, заступник командира російського військового підрозділу.

Окрім того, 12 поранених загарбників. Серед них – командир цього підрозділу.

08:13, 29 лютогоРосіяни майже не використовують тактичну авіацію на Півдні

Російські окупаційні війська наразі фактично відмовилися від застосування авіації на Півдні після ефективного збиття їхніх літаків Силами оборони. Зменшилася й кількість атак дронами. Про це повідомила керівниця пресцентру Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк.

08:04, 29 лютогоВ ISW проаналізували звернення Придністров’я до Росії

Аналітики зауважили, що 28 лютого на з’їзді в Придністров’ї ухвалили рішення, мета яких – надати Кремлю виправдання для широкого спектра можливих ескалаційних дій проти Молдови. Це дії, які Кремль може розпочати як негайно, так і в довгостроковій перспективі.

07:55, 29 лютогоЗСУ знищили ще один Су-34

Командувач Повітряних сил повідомив, що сьогодні наші військові збили ще один російський Су-34 на Східному напрямку.

07:38, 29 лютогоЯкі втрати Росії на ранок 29 лютого

За минулу добу наші захисники та захисниці ліквідували ще 1150 російських загарбників. Також знищили понад 170 одиниць ворожої техніки.

Втрати ворога / Інфографіка Генштабу ЗСУ

07:27, 29 лютогоБуданов назвав умови, на яких завершиться війна Росії проти України

Начальник ГУР наголосив, що класична позиційна фронтова війна поступово відходить в минуле. ХХІ століття створює нові виклики як на полі бою, так і в тилу. Хто перший прийме їх та знайде гідну відповідь, — той і переможе.

Буданов переконаний, ми мусимо змінювати власну стратегію й тактику відповідно до вимог часу, обставин, наших технічних і мобілізаційних можливостей. Саме за таких умов українське військо отримає перевагу на полі бою, а значить матиме більш потужні позиції до початку перемовин про припинення вогню.

Головною та беззаперечною умовою для початку таких переговорів має бути звільнення абсолютно всієї захопленої після березня 2014 року української території,
–підкреслив генерал-лейтенант.

06:54, 29 лютогоКитай пропонує ядерним державам укласти угоду

Китай запропонував найбільшим ядерним державам створити механізм, який допоможе захистити неядерні держави від потенційного застосування ядерної зброї.

06:44, 29 лютогоНімеччина змоделювала сценарій можливого нападу Росії на НАТО

Бундестаг заявив, що напад агресора – гібридний та/або з застосуванням усього арсеналу сучасних збройних сил в усіх вимірах (сухопутний, повітряний/космічний, морський, кібернетичний та інформаційний) на територію НАТО, є вірогідним сценарієм.

02:43, 29 лютогоМакконнелл заявив про відставку: чи збережеться підтримка України у Конгресі

Мітч Макконнелл, відомий своєю підтримкою України, оголосив про завершення кар’єри на чолі Республіканської партії у верхній палаті Конгресу США в листопаді 2024 року.

На це вже відреагували у Білому домі. Вважають, що рішення Макконнелла не матиме впливу на двопартійну підтримку нашої держави в обох палатах Конгресу.

02:05, 29 лютогоЗеленський сказав, скільки оборонних компаній працюють в Україні

Президент зазначив, що наразі в Україні у різних сферах працюють близько 500 оборонних компаній. Водночас додав, що цього задля перемоги у війні, розв’язаній Путіним, недостатньо.

01:07, 29 лютогоУ ССО підтвердили загибель воїнів 73-го морського центру

Під час виконання бойового завдання у зіткненні з окупантами героїчно загинули воїни 73-го морського центру спеціальних операцій.

Забезпечуючи відхід основних сил групи після виконання спеціального завдання, захисники прийняли свій останній бій, навічно залишившись у строю.

00:26, 29 лютогоЧерез смерть Навального 8 країн ЄС закликали запровадити нові санкції проти Росії

Смерть так званого російського опозиціонера Олексія Навального змусила країни ЄС бути стурбованими. За даними Reuters, підписали і відправили лист із закликом запровадити санкції проти судової системи Росії міністри закордонних справ Чехії, Естонії, Фінляндії, Литви, Латвії, Польщі, Швеції та Румунії.

Офіційні особи, яких не називає агентство, розповіли, що відповідний лист також підтримали Нідерланди, Франція, Ірландія та Данія.

00:05, 29 лютогоБпЛА не замінять збитий А-50: Росія вже готує наступний літак

Росія вже готує новий літак А-50 на заміну збитому над Азовським морем. Дрони не можуть повноцінно замінити його у здійсненні розвідувальних дій. Про це заявила Наталія Гуменюк.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *