Меню на Новий рік і Різдво 2021: неймовірні страви, які збережуть фігуру

Автор рецептів: Євген Клопотенко, шеф-кухар, автор і натхненник проєкту «Нове шкільне харчування». Всі зображення взяті з klopotenko.com

 Знаємо, після тривалого карантину слова «рецепт» і «приготувати» звучать не дуже апетитно. Але смачні страви на новорічному та різдвяному столі — запорука гарного настрою кожного члена сім’ї та елемент, без якого свято — не свято. Зірковий кухар Євген Клопотенко пропонує оригінальні рецепти, від яких смакові рецепти та фігура будуть у захваті.

Олів’є, від якого буде смачно по-мішленівськи 

без майонезу та ковбаси

Ну звісно, на нашому новорічному столі є місце для обожнюваної мільйонами українців олів’єшки. От тільки замість звичайного майонезу та ковбаси в нас інші інгредієнти. Мерщій експериментувати! Цей салат стане вашим святковим фуд-фетишем!

Загальний час підготовки та готування — 45 хвилин.

Для створення смачняшки знадобляться:

  • 250 г Печериці
  • 1 ст. л. Рослинна олія
  • 1 шт. Лавровий лист
  • 3 горошини Духмяний перець
  • 400–500 г Курка (2 курячих філе)
  • 4 шт. Яйця (відварені на круто)
  • 1 банка Зелений горошок (консервований)
  • 4 шт. Солоний огірок
  • 3 шт. Картопля (відварена в мундирі)
  • 2 шт. Морква відварна
  • 3 ст. л. Майонез домашній
  • Сіль та перець (за смаком)

Як готуємо:

Розігрійте духовку до 180 градусів. Печериці промийте і протріть паперовим рушником. Перекладіть у форму для запікання, полийте 1 ст. л. рослинної олії і посоліть за смаком. Запікайте в розігрітій духовці протягом 20 хвилин. Дістаньте з духовки і дайте охолонути до кімнатної температури.

Картоплю (3 шт.) відваріть до готовності в мундирі і очистіть. Наріжте картоплю середніми кубиками.

Дві моркви також відваріть до готовності, очистіть від шкірки і наріжте невеличкими кубиками, приблизно такого ж розміру, як і картопля.

Відваріть куряче філе в підсоленій воді з додаванням лаврового листа і духмяного перцю протягом 25 хвилин після закипання.

Яйця (4 шт.) зваріть на круто, охолодіть у воді, очистіть і наріжте невеликими кубиками.

Запечені печериці наріжте кубиками середнього розміру.*

Солоні огірки (4 шт.) розріжте навпіл, а потім поріжте кубиками.

Поєднайте в мисці всі нарізані інгредієнти і додайте консервований горошок (знадобиться 1 банка).

Робимо суперсоус без майонезу.

Відваріть 2 яйця на круто. Далі треба відділити білки від жовтків — для приготування нам знадобляться останні. Складаємо їх у чашу блендера, заливаємо половиною склянки натурального йогурту без жодних добавок. Додаємо 2 ст. л. лимонного соку, солимо, додаємо духмяний перець, знову збиваємо.

Заправте салат соусом і ретельно перемішайте. Я рекомендую додавати невелику кількість соусу, щоб ви краще змогли відчути смак самого салату. Посоліть і поперчіть за смаком. Спробуйте. Примружте очі. Чи не правда, це найкращий олів’є у світі?

А закусочка буде?

Червона капуста з грейпфрутом

Овочі божественно поєднуються з фруктами. Готові перевірити особисто? Ця проста закуска — як ковток свіжості на вашому застіллі. Не минайте стороною:)

Для створення смачняшки знадобляться:

  • 300 г Червона капуста
  • 1 шт. Грейпфрут
  • 40 г Сир Пармезан
  • 1 гілочка М’яти (або декілька)
  • 1 ст. л. Оливкова олія (або соняшникова олія)
  • 1 ст. л. Винний оцет
  • ½ ч. л. Цукор
  • Сіль та перець (за смаком)

Як робимо:

  • Грейпфрут очистіть і відокремте внутрішні часточки від плівок. Інакше в салаті буде зайва гіркота.
  • Капусту дрібно наріжте, додайте сіль, цукор, перець і стисніть руками, щоб вона пустила сік. Додайте оливкову або соняшникову олію, оцет, часточки грейпфрута і добре перемішайте.
  • Розкладіть по тарілках, додайте пармезан, нарізаний слайсами (я це роблю на тертці) і листочки м’яти. Насолоджуйтеся дивовижним свіжим смаком!
  • Фалафель з кінзою та петрушкою

    Фалафель — це модна близькосхідна страва. В Ізраїлі він настільки популярний, що вважається національною стравою. Якщо вірити історії, то фалафель був основною закускою під час Великого посту. Хай там як, у сучасній кухні він теж дуже актуальний. Раджу вам додати трохи східної тематики до вашого меню і приготувати фалафель з кінзою і петрушкою. Часу для приготування знадобиться 25 хвилин.

    Для створення смачняшки знадобляться:

    • 2 склянки Нут
    • 6 шт. Зубчик часнику
    • 2 шт. Цибуля (невелика)
    • 1 шт. Петрушка пучок
    • 1 шт. Кінза пучок
    • М’ята (кілька гілочок)
    • 1 ч. л. Сіль
    • 2 ч. л. Зіра
    • ½ склянки Борошно

    Як готуємо:

  • Нут відваріть до готовності в підсоленій воді. Він повинен стати досить м’яким. Відкиньте на друшляк і дайте воді стекти. Духовку розігрійте до 180 градусів.
  • Змішайте в чаші блендера всі інші інгредієнти, крім борошна, і перебийте до однорідного стану. У зелені використовуйте тільки верхню частину — стебла необхідно обрізати.
  • Додайте до суміші борошно і замісіть тісто. Сформуйте кульки і запікайте в духовці 20–25 хвилин. Подавайте фалафель із соусом з йогурту або кефіру з додаванням рубаної м’яти або іншої зелені.
  • Ок. Які ще салатики готуємо?

    Салат з червоною рибою та маринованими сливами

    для ЗОЖників-гурманів 

    Незвичайний і смачнезний салат з червоною рибою і маринованими сливами обов’язково потішить ваші смакові рецептори. Вам потрібно тільки запекти й нарізати овочі та рибу, все дуже просто. Сливи відтіняють смак овочів і надають салату приємний кисло-солодкий смак. Загальний час підготовки й приготування — 35 хвилин.

    Для створення смачняшки знадобляться:

    • 2 шт. Буряк
    • 2 шт. Картопля
    • 200 г Слабосолений лосось (або сьомга)
    • 1 шт. Болгарський перець
    • 200 г Слива (маринована або чорнослив)
    • 1 ст. л. Рослинна олія
    • 2–3 гілочки Кріп
    • За смаком сіль та перець

    Як готуємо:

    Буряк (1 шт.) добре помийте, посоліть і поперчіть. Збризніть буряк оливковою олією, оберніть фольгою і запікайте в духовці при 180 градусах приблизно 25 хвилин до м’якості. Готовий буряк остудіть, очистіть від шкірки і наріжте тонкою соломкою.

    Картоплю (1 шт.) запечіть у духовці так само, як і буряк. Потім наріжте такою ж соломкою.

    Червону рибу (200 г) наріжте невеликими смужками.

    Болгарський перець помийте, видаліть серцевину і наріжте тонкими смужками, як і інші овочі.

    Мариновані сливи (200 г) поріжте на невеликі шматочки. Можна використовувати і великий чорнослив. У такому разі попередньо запарте його окропом на 20 хв, потім дістаньте кісточки і наріжте.

    З’єднайте всі інгредієнти в мисці, заправте оливковою олією (1 ст. л.).

    Салат із запеченою грушею

    для вибагливих панів і панянок

    Для створення смачняшки знадобляться:

    • 1 груша
    • 150 г маринованих печериць
    • 250 г філе індички
    • 100 г оливок без кісточок
    • 2 картоплі
    • за смаком сіль та перець

    Для соусу:

    • 100 г журавлини
    • 1 ч. л. солодкої гірчиці
    • 3 жовтки
    • 2 зубчика часнику
    • 100 мл соняшникової олії

    Як готуємо:

    Натріть філе індички сіллю та перцем, а потім збризніть олією. Запікайте її у духовці протягом 25 хвилин при температурі 180 градусів.

    Картоплю вимийте, обсушіть, загорніть у фольгу та відправте в духовку до індички. Запікайте картоплю протягом 25-30 хвилин.

    Соус айолі з журавлиною буде заправкою для салату. У ємності змішайте 3 яєчних жовтки, 2 зубчика часнику та 1 ч. л. гірчиці. Перебийте блендером. В процесі поступово додавайте 100 мл олії і 100 г журавлини. Сіль і перець за смаком. Соус має бути однорідної консистенції.

    Грушу помийте та обсушіть, а потім розріжте навпіл уздовж. Частинки викладіть на поверхню для запікання. Посипте сіллю та запікайте при температурі 180 градусів протягом 10 хвилин. Так груша збереже свою трохи тверду текстуру.

    Філе індички та картоплю наріжте кубиками. Мариновані печериці наріжте навпіл або на четвертинки. Оливки без кісточок наріжте кільцями.

    Зробіть декілька слайсів товщиною 1 см з кожної половинки запеченої груші та відкладіть їх. Це будуть прикраси для салату. Решту груші наріжте кубиком.

    З’єднайте інгредієнти в салатнику та додайте соус айолі з журавлиною, ретельно перемішайте. Сіль та перець по бажанню. Салат прикрасьте слайсами груші, що ви зробили раніше.

    Шуба, щоб жоден оселедець не постраждав

    освіжить смакові рецептори

    Подейкують, новорічний стіл буде неповноцінним без “шубного” елементу. Шеф-кухар Євген Клопотенко вирішив його трохи оновити, щоб страва зазвучала в новому обрамленні. Тож нехай оселедці залишаться для інших закусок: ми запікатимемо скумбрію!

    Для створення смачняшки знадобляться:

    • 2 середніх буряка
    • 4 середніх картоплі
    • 4 середніх моркви
    • 10 ст. л домашнього майонезу
    • 2 скумбрії
    • 1 лимон
    • 2 цибулі
    • 2 ст. л рослинної олії
    • за смаком апельсинова цедра
    • за смаком сіль та перець

    Як готуємо:

    Починаємо з риби. Скумбрію потрібно посолити та поперчити зовні та всередині. Додайте 2 столові ложки рослинної олії. А в саму скумбрію потрібно покласти кілька скибок лимону для кислинки.

    Скумбрію запікайте у духовці при температурі 175 градусів протягом 30 хвилин.

    Буряк, картоплини та моркву можете запекти або зварити, на ваш вибір. Готові овочі потрібно натерти на крупну терку.

    Для форми салату візьміть будь-яку зручну для вас форму. Я, наприклад, роблю це в кільці. Буряк викладіть на дно форми, як перший шар.

    Наступний шар буде домашній майонез. Зготувати його можна за моїм рецептом. Морква буде наступний шаром, а ща нею картопля та дрібно порублена цибуля.

    Охолоджену та готову скумбрію потрібно розібрати на маленькі шматки. Викладіть їх зверху, як останній шар і залиште салат на 1 годину, щоб він просочився. Перед подачею прикрасьте салат апельсиновою цедрою.

    Альтернативна хіпстерська «Мімоза»

    без майонезу

    Для створення смачняшки знадобляться:

    • морква
    • картопля
    • консервований тунець
    • трішки петрушки
    • білі сухарики
    • перепелині яйця
    • маринована цибуля

    Як готуємо:

  • Загорніть моркву і картоплю у фольгу та запікайте в духовці до готовності.
  • Перепелині яйця занурте в киплячу воду та варіть 2 хв.
  • Сухарі змішайте із зеленню та збивайте до однорідної консистенції в блендері.
  • Запечені картоплю та моркву розімніть пальцями (не обов’язково акуратно) та викладіть на тарілку як основу. Посоліть.
  • На картоплю та моркву викладіть кілька перепелиних яєць. Зверху викладіть шар маринованої цибулі.
  • Наступним шаром викладіть маринований тунець. Якщо вам замало рідини, додайте кілька ложок маринаду з тунця чи пару ложок оливкової олії.
  • Засипте крихтами, зробленими з білих сухариків, і прикрасьте на ваш смак. Вуаля, вашій страві заздрять навіть вибагливі ЗОЖникоїди-хіпстери!
  • А що на десерт?

    Різдвяний Штолен

    без дріжджів 

    Один з найпопулярніших варіантів різдвяної випічки — німецький штолен. Це дійсно культова випічка, яку випікають задовго до самого Різдва і дають їй вистоятися кілька місяців. У класичному рецепті тісто готують на дріжджах, але Євген Клопотенко пропонує скористатися спрощеним, та не менш смачним варіантом і приготувати цей смаколик без дріжджів на розпушувачі і просочити його анісовим сиропом. Це буде вау!

    Для створення смачняшки знадобляться:

    • 300 г Борошно
    • 50 г Мигдаль (смажений)
    • 1 ч. л. Розпушувач
    • 1 ч. л. Цукор ванільний
    • 150 г Цукор
    • 1 ст. л. Цукрова пудра (для посипання)
    • 0,5 ч. л. Кардамон (молотий)
    • 150 г Сир (Творог)
    • 50 г Цукати
    • 50 г Родзинки
    • 50 г Вишня (в`ялена)
    • 1 шт. Яйце
    • 1 дрібка Сіль
    • 100 г Вершкове масло
    • 100 мл Коньяк (або ром)
    • 1 шт. Апельсин

    Для сиропу:

    • 150 мл Вода
    • 3 зірочки Бадьян
    • 100 г Цукор

    Як готувати:

    Цукати (50 г), родзинки (50 г) і в’ялену вишню (50 г) замочіть у коньяку або ромі на 20 хвилин. Залишки рідини злийте. Мигдаль (50 г) перебийте на борошно в чаші блендера або в кавомолці. Змішайте в мисці пшеничне борошно, мигдалеве борошно, цукор, сіль, ванільний цукор, розпушувач, мелений кардамон. Перемішайте ложкою до отримання однорідної маси.

    Додайте яйце, сир, розм’якшене вершкове масло, сік половини апельсина. Розігрійте духовку до 180 градусів.

    Додайте до тіста попередньо замочені цукати і добре перемішайте. Має вийти пластичне тісто. Якщо воно вдалося дуже сухим, додайте ще трохи апельсинового соку.

    Натріть до тіста цедру одного апельсина і ще раз добре замісіть, щоб цедра рівномірно розподілилася.

    Сформуйте штолен у формі продовгуватої хлібини і викладіть на деко, застелене пергаментом. Випікайте в розігрітій духовці протягом 40–45 хвилин. Поки штолен випікається, приготуйте сироп. Змішайте в сотейнику 100 г цукрової пудри і 150 мл води, додайте 3 зірочки бадьяну і доведіть практично до кипіння. Проваріть сироп на мінімальному вогні близько 10 хвилин, зніміть з вогню і дайте застигнути.

    Готовий штолен дістаньте з духовки, дайте охолонути, просочіть сиропом (можна полити сиропом з ложки або змастити штолен кілька разів за допомогою кулінарного пензлика). Посипте штолен цукровою пудрою. За бажанням прикрасьте, подаючи на стіл, анісом і апельсиновою цедрою. Це точно шедевр, насолоджуйтесь!

    Що п’ємо замість розрекламованої солодкої води?

    Лимонад з кокосом і лаймом

    Складові:

    • 2 шт. Лимон
    • 4–6 ст. л. Цукор
    • 150 мл Вода
    • 65 мл Кокосові вершки
    • 4 гілочки М’ята
    • 1,5 л Газована столова вода
    • 2 шт. Лайм

    Як готувати:

    Помийте 2 лимони, розріжте навпіл і вичавіть сік у сотейник. Додайте 4–6 ст. л. цукру. Кількість цукру можна змінювати, залежно від вашого смаку.

    Якщо разом із соком лимона до сотейника потрапили кісточки, акуратно витягніть їх ложкою.

    Налийте до сотейника 150 мл води, перемішайте, щоб цукор розчинився, нагрійте на маленькому вогні практично до кипіння.

    Дайте суміші охолонути до кімнатної температури і перелийте у графин для лимонаду або в банку.

    Додайте в графин 65 мл кокосових вершків. Цієї кількості вершків буде достатньо для такого обсягу води, але якщо ви захочете отримати інтенсивніший кокосовий смак, додайте ще один пакетик вершків (65 мл).

    Додайте в графин 1,5 л сильногазованої столової води. Вода ні в якому разі не повинна бути мінеральною, інакше ви просто зіпсуєте смак лимонаду.

    Вичавіть до графина сік одного лайма.

    Покладіть до графина листочки м’яти, попередньо обірвавши їх з гілочок (всього вам може знадобитися близько 4 гілочок м’яти).

    Додайте до графина ще один лайм, порізаний тонкими кружечками. Дайте лимонаду настоятися мінімум 30 хвилин, а потім охолодіть у холодильнику або додайте кубики льоду і подавайте.

    Журавлиновий морс з апельсиновою цедрою

    Складові:

    • 400 г Журавлина (можна використовувати свіжеморожену)
    • 5 ст. л. Цукор
    • 1 шт. Апельсин (сік та цедра)
    • 2 л Вода
    • за бажання Лід

    Як готувати:

    Помийте апельсин і зніміть з нього цедру. Намагайтеся не захопити білу частину шкірки апельсина, вона може надати гіркоти.

    400 г журавлини залийте водою (2 л), додайте цедру апельсина і 5 ст. л. цукру. Вичавіть апельсиновий сік, доведіть до кипіння і повного розчинення цукру.

    Гарячу суміш трохи розімніть товкачем, щоб посилити смак морсу.

    Повністю охолодіть напій і дайте настоятися протягом декількох годин (по можливості). Перед поданням процідіть морс і за потреби додатково охолодіть за допомогою кубиків льоду. Cheers, насолоджуємось!

    Поділитися цією статтею

    Источник: www.osvitoria.media

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *