Андрій Новак: в Україні 135 видів податкових стягнень, це спонукає підприємців переходити “в тінь”

Шукаєш правду?

Долучайся до нашого Telegram-каналу!

Андрій Новак: в Україні 135 видів податкових стягнень, це спонукає підприємців переходити "в тінь"

Надмірна кількість 135 різних податкових стягнень в Україні спонукає підприємців працювати в тіньовій економіці, яка, за словами голови Комітету економістів України Андрія Новака, становить близько 50% української економіки.

Надмірна кількість податків і їх адміністрування є ключовими проблемами чинної податкової системи в Україні, що може надалі сприяти ще більшій тінізації економіки.  Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН висловив голова Комітету економістів України Андрій Новак. 

Зараз основна проблема української податкової системи – це надмірна нагромадженість податкових платежів. У нас на сьогодні 135 видів різних податкових стягнень, і це дуже демотивує підприємницьку діяльність, стимулює тінізацію, що у нас і відбувається

– зазначив Новак.

За його словами, близько 50% української економіки знаходиться “в тіні”, і це – прямий наслідок такої надто нагромадженої стягненнями податкової системи України. “Тому ключове завдання в податковій реформі, якби вона здійснювалася, це різке зменшення кількості податкових стягнень. Їх надмірна кількість – це ключова проблема нашої податкової системи”, – вважає Новак.

Водночас експерт додав, що порівняно невеликі податкові ставки податку на прибуток і податку на доходи фізосіб, єдиного податку, акцизів можна вважати перевагою чинної податкової системи. Але їхня кількість і адміністрування – це великі її недоліки.

“Біле братство Гетманцева”: Комітет рекомендуватиме Раді ухвалити законопроєкт з преференціями для обраного бізнесу4 квітня 2024, 12:13 • 101121 перегляд

Новак вважає що основними викликами через таку податкову політику є подальша тінізація української економіки, практика якихось обмежень економічної діяльності, заборон на певні види діяльності, в тому числі пов’язаних з воєнним станом.

“Тобто є речі якісь об’єктивні, а є суб’єктивні, скажімо так, нашарування неефективної податкової політики. Знову повернулася практика хабарів у податковій службі податківцям. Тобто цифровізація нашого життя чомусь ще не дійшла до підприємницької діяльності, і зокрема до податкової системи”, – уточнив він.

Нагадаємо

В ексклюзивному інтервʼю УНН волонтерка, засновниця креативної агенції ARENA CS, членкиня Борду Young Business Club Яна Матвійчук заявила, що податкова політика, яку здійснює Гетманцев сильно гальмує українську економіку і, якщо, його не зупинити, у майбутньому призведе до її занепаду. 

Источник: www.unn.com.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *