Blackfest Coffee Show 2019: як це було. Новини Києва

Другий Blackfest Ukrainian Coffee Show 2019: кава як бізнес – подія міжнародного масштабу – стала ще одним підтвердженням, що у сучасному Світі, Київ – європейська столиця кави. 

У рамках фестивалю фахівці кавової індустрії могли послухати лекції на професійні теми, познайомитися з останніми досягненнями  індустрії та взяти участь у капінгу або змаганнях. Тисячі поціновувачів кави насолоджувалися чудовими напоями та атмосферою Конгресно-виставкового центру «Парковий».

«Чим  Blackfest цікавий не лише фахівцям, але й любителям цього напою?» на прохання «Столичного регіону» довідалася Еліна Слободянюк.

• За останні  10 років споживання кави зазнало радикальних змін.

Так склалося, що переломний етап у формуванні кавового ринку Києва співпав з якісним стрибком світового ринку кави . П’ятнадцять років тому бариста Європи просто брали каву з пакету та намагалися приготувати її згідно певної технології.  Ніхто не задумувався про походження кави. 

На нинішньому етапі кавовий ринок нагадує винний. Все має значення: місце походження зерна, його ферментація, чи врожайним був рік. З’явилися так звані «кав’ярні третьої хвилі» – невеликі кафе з трепетним ставленням до якості кави. 

Таких закладів лише у Києві більше півсотні. Насправді й у багатьох вуличних профільних МАФах з напоями To Go  у столиці запропонують дуже пристойний рівень кави.

• Розвиток кавової культури в Україні лише розпочався.

Як це не парадоксально, але якість кави у Києві вища, за рівень споживчої культури навіть столичних жителів. Ситуація нагадує ті зміни, які поступово відбувалися з появою в Україні різноманіття вин. Спочатку з’явилися у продажу достойні вина, а потім поступово у середнього класу розвинувся смак щодо їхнього споживання. 

Blackfest Ukrainian Coffee Show, зокрема, і покликаний розвивати усвідомлену насолоду кавою серед жителів столиці та за її межами.

• Перевага українських обсмажувальників кави у її свіжості.

Серед знакових лекторів Blackfest у Києві був і науковець із Центру кавових компетенцій з Університету прикладних наук Цюріха Само Смрке. У своїй ґрунтовній розповіді про наукові дослідження кавових зерен він повідомив багато цікавих фактів. Зокрема, головне, що необхідно знати кожному кавоману, зерна зберігають свіжість до трьох місяців з моменту обсмаження. Тобто, немає сенсу купувати пакетовану імпортну каву, адже вона має великий термін придатності. Звичайно, і через рік кавові зерна не несуть загрози здоров’ю, але з точки зору органолептики така кава мертва. 

Для того, щоб насолоджуватися справді якісною кавою, варто звертати увагу на свіжість обсмаження. І тут українські  виробники – поза конкуренцією. Адже за останні роки українські компанії навчилися якісно обсмажувати зерна кави, яку закуповують у фермерів на місцях її вирощування.

Не треба бути великим фахівцем для того, щоб усвідомити перевагу свіжої кави. Будь-який навіть поціновувач-початківець за запахом відрізнить свіжу каву від старої. 

• Популярності набуває альтернатива  молоку до кави.

Цьогорічний Blackfest також виявив цікавий тренд: все більшої популярності набувають напої, в яких молоко заміняється рослинними інгредієнтами.

Смак капучино та лате на кокосовому або мигдалевому молоці настільки витончений та насичений, що, легко замінить десерт.

Напої на рослинних замінниках молока можна було скушувати під час barista games, в яких всі бажаючи могли позмагатися у виготовленні та латте-арті капучіно.   

• Екологічний тренд потребує деякої зміни звичок сучасної людини.

 На Blackfest  також піднімалося і надважливе екологічне питання, адже практика споживання кави на бігу, притаманна сучасному темпу життя призводить до появи великої кількості одноразового посуду. На жаль, не тільки пластикові кришки та трубочки засмічують оточуюче середовище. При виготовлення одноразових стаканів, навіть тих, які називають екологічними, картон покривають тонкою плівкою поліетилену, отже вони не підлягають розкладанню.

Адекватну альтернативу може скласти багаторазовий посуд, який також був представлений на другому Blackfest. 

Допомогти змінити споживацькі звички можуть кав’ярні. Якщо кав’ярні будуть готові надавати знижку у кілька гривень ,у разі замовлення у власний стакан, це може прискорити  впровадження екологічного тренду в життя.

«Столичний регіон» раніше повідомляв про те, що київавтодор підготував столицю до осінньо-зимового періоду

Источник: www.stolychno.news

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *