Хто найбільший забруднювач повітря в Києві? Новини Києва

Найбільшим джерелом забруднення повітря в столиці є автомобілі. Таку інформацію надав голова екологічної комісії Київської міської ради Костянтин Яловий журналістам Delo.ua.

Питання забруднення повітря завжди хвилювало столичних жителів. Це й не дивно – мегаполіс з кількамільйонним населенням, промислові підприємства, зокрема, і в межах міста, котельні, комунальні підприємства, вокзали… Все це генерує шкідливі викиди в повітря в шалених розмірах. Але в жовтні–листопаді 2019–го ситуація із повітрям в Києві стала вже зовсім поганою – тоді столицю накрив густий смог, який протримався тиждень. Кияни навіть запідозрили якусь диверсію чи «страшний промисловий викид, який влада від усіх приховує».

Хочеш новин без цензури? Підписуйся на телеграм-канал t.me/stolychnyiregion

Звісно, при нинішньому рівні розвитку інформаційних технологій приховати щось на кшталт вибуху Чорнобильської АЕС просто неможливо. Тож конспірологічні теорії довго не проіснували. 

Та й найбільшими забруднювачами повітря виявилися зовсім не промислові підприємства. Принаймні, про це заявив Костянтин Яловий.

Мільйон автівок у киян

За словами чиновника Київради, 70-85% усіх викидів, які є у столичному повітрі, – результат експлуатації саме автівок.

«Лише у киян зареєстровано мільйон автомобілів. Але я впевнений, що в день місто відвідує 2–2,5 мільйони авто і вони стоять у заторах. Автомобілі забезпечують не менше 70-85% всіх викидів, всього, що є в повітрі», – сказав Костянтин Яловий.

І це схоже на правду, особливо, коли згадаєш, які затори стояли тим же проспектом Перемоги під час ремонту Шулявського шляхопроводу у сивих хмарах вихлопних газів.

Що пропонує влада? З 1 листопада 2019–го в години пік в столиці діє обмеження на в’їзд вантажівок (з 7:00 до 10:00 та з 17:00 до 20:00). Це дозволило трохи скоротити викиди від транзитного транспорту.

Осінь – час палити листя?

Звичку палити листя у жителів приватного сектору, здається, викорінити неможливо. А між тим це дуже суттєво впливає на рівень забруднення повітря.

«Понад пів року все те, що літає в повітрі, накопичується у листі, потім ми кидаємо їх у вогонь і все знову потрапляє в повітря», – підкреслив Яловий.

І оскільки система штрафів у цьому випадку майже не працює, залишається сподіватися, що колись у людей прокинеться совість (чи включиться розум) – і дихати в столиці стане трохи вільніше.

Підприємства-забруднювачі

Серед підприємств-забруднювачів повітря в столиці Яловий назвав, зокрема, завод «Енергію» та Бортницьку станцію аерації.

За його словами, в місті вже працюють над тим, аби модернізувати обладнання та зменшити викиди. Як саме, чиновник не уточнив. Але висловив здивування щодо того, що Державна екоінспекція, яка й має штрафувати забруднювачів, відтепер підпорядкована Міністерству енергетики та екології.

«Я не розумію, як орган, який контролює викиди енергопідприємств, може підкорятися енергетичному відомству», – сказав голова екологічної комісії.

Що робити?

У нинішньому році місцева влада готова взятися за покращення екологічної ситуації в столиці.

За словами Ялового, одним з перших етапів стане установка газоаналізаторних станцій (стаціонарних і мобільних). Моніторинг повітря покаже, які саме чинники впливають на якість повітря, хто головний забруднювач в той чи інший період часу. Тобто можна буде зібрати «доказову базу» на порушників.

Всього в Києві заплановано встановлення 27 стаціонарних постів і однієї пересувної станції. Кожен житель столиці зможе відстежувати якість повітря в своєму районі онлайн.

«У 2020 році буде проєкт і установка від 4 до 8 станцій, а вже в 2021 повинні бути встановлені інші. Підключати їх до сайту КМДА будуть під час встановлення», – наголосив Яловий.

Справа добра, але це всього лиш аналіз, тож у найближчий час покращення стану повітря в столиці можна не очікувати.

Що робити? Міняти автівку із двигуном внутрішнього згоряння на електромобіль, звісно, ніхто не пропонує. А ось від спалювання листя можна нарешті й відмовитись.

Непогано було б не забувати нагадувати владі про пошук шляхів вирішення проблеми. Те, що наші чиновники краще працюють після гучного «суспільного нагадування» – це факт. 

Ну й купіть собі респіратор. 

Источник: www.stolychno.news

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *