ІПСО проти Рєзнікова: дослідження виявило таємну операцію російського впливу

ІПСО проти Рєзнікова: дослідження виявило таємну операцію російського впливу

Спільне розслідування DFRLab та BBC Verify викрило таємну російську операцію в TikTok, спрямовану на компрометування ексміністра оборони України Резнікова через звинувачення в корупції. TikTok виявив і видалив понад 12 800 фейкових акаунтів, які брали участь у цій дезінформаційній кампанії.

росія продовжує застосовувати проти України спектр інформаційного впливу. Нове розслідування виявило таємну операцію російського впливу на базі соцмережі TikTok, яка була спрямована на звинувачення Резнікова та всього українського уряду у корупції, повідомляє “Голос Америки”. Про це йдеться у висновках Лабораторії цифрових криміналістичних досліджень (DFRLab) при Атлантичній раді на основі спільного розслідування із проєктом BBC Verify, передає УНН.

Деталі

Кампанія передбачала публікацію відео принаймні сімома мовами зі звинуваченнями Резнікова у купівлі розкішних особняків і автомобілів, натякаючи, що він і український уряд загалом отримували прибуток від війни. У компанії TikTok вже описують цей випадок, як найбільшу інформаційну операцію, коли-небудь виявлену на платформі, а також вважає її російською таємною операцією.

DFRLab розпочала розслідування з підозрілої активності в іншій соціальній мережі – Х (колишня Twitter). У липні тут одна за одною з’являлися публікації відео з TikTok, націлених на Резнікова.

Облікові записи, які публікували ці відео завантажували лише одне відео на новоствореному обліковому записі і використовували аудіо, створене штучним інтелектом. Згодом BBC Verify виявила сотні облікових записів, які застосовували подібну методику.

Наразі TikTok виявив і видалив понад 12 800 облікових записів, які, за його оцінками, брали участь в операції, залучивши понад 847 000 підписників і, ймовірно, генеруючи сотні мільйонів переглядів.

Вказується, що серед методів фейкових публікацій – поширення відео, озвучених голосом, що згенерованим штучним інтелектом. На одному з таких відео стверджувалося, що дочка Резнікова, виконавча директорка ICTV Анастасія Штейнгауз, “придбала віллу в Мадриді через підставну компанію на Кіпрі”.

Доповнення

Олексій Резніков подав у відставку з посади міністра оборони у вересні 2023 року, на тлі кількох корупційних скандалів у Міноборони щодо закупівлі продуктів для ЗСУ за завищеними цінами. Тоді декілька вищих чиновників міністерства отримали підозри в розкраданні коштів. Однак причетність Резнікова не була доведена. “Моя совість абсолютно чиста”, – заявив Резніков, подаючи у відставку.

Нагадаємо

Звіт TikTok свідчить про те, що понад 12 000 фейкових акаунтів, здебільшого керованих з росії, поширювали прокремлівську дезінформацію про російсько-українську війну, орієнтуючись на мільйони користувачів. TikTok видалив ці акаунти після проведених розслідувань.

Источник: www.unn.com.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *