Київ на виборах обирає між Зеленським та Порошенко, – Портников

 17/07/20

Новини Києва

Відомий публіцист та політолог Віталій Портников вважає, що вибори міського голови Києва восени 2020 року перетворяться у продовження протистояння Володимира Зеленського та Петра Порошенка.

Таку думку він висловив для видання “Вот так”.

Пізно ввечері в четвер, 16 липня партія президента Володимира Зеленського «Слуга народу» визначилася зі своїм кандидатом на виборах мера української столиці. «Праймеріз» – якщо, звісно, ​​це можна так назвати – пройшли по карколомній процедурі.

Один бал покладався претенденту, якого підтримає фракція партії у Верховній Раді (в Київраді депутатів- «слуг» просто немає). Ще один бал повинен був визначитися за результатами соціологічних опитувань киян. Результати цих опитувань, зрозуміло, ніхто ніколи не бачив. Однак у владі запевняють, що проводили їх по телефону. І ще одне очко належало тому, кого підтримає особисто президент Володимир Зеленський. Попросту кажучи, голос президента рівнявся з думкою всіх опитаних киян і всіх депутатів його фракції.

Не найкращий, але найбезпечніший кандидат

Ще більш дивним став вибір «Слуг». У мери Києва буде балотуватися депутат Верховної Ради і колишній мер невеликого міста Рава-Руська на Львівщині Ірина Верещук, яка не має ніякого відношення до столиці, але зате запам’яталася частими появами в телевізійних ефірах. Оскільки велика частина депутатів від правлячої більшості – аноніми, яких ніхто ніколи не бачить і не чує, вміння брати участь в дискусіях, нехай навіть і скандальних – це вже само по собі велика перевага перед колегами. Але ще однією перевагою Верещук стало те, що вона не виглядає в громадській думці так одіозно, як інші претенденти від правлячої партії.

Фаворитом офісу президента довгий час вважався київський ресторатор Микола Тищенко, якого широка громадськість дізналася тільки після того, як він відкрив свій ресторан «Велюр» під час карантину для колег з рідної фракції і інших близьких до влади людей. Ще одним імовірним кандидатом вважався колишній журналіст Олександр Дубінський, відомий виключно завдяки тісним зв’язкам з олігархом Ігорем Коломойським. На цьому тлі Ірина Верещук, можливо, не найкращий, але зате найбезпечніший з репутаційної точки зору кандидат. І це при тому, що перемога на виборах їй аж ніяк не гарантована – навіть якщо її продовжить підтримувати президент.

Кличко доведеться домовлятися

Найпопулярнішим кандидатом на пост мера Києва досі залишається чинний градоначальник Віталій Кличко. Всі інші кандидати далеко відстають від знаменитого в недавньому минулому боксера. Те, що Віталія Кличка переоберуть, мало у кого викликає сумніви. Але при цьому важливо, яким політичним силам вдасться встановити контроль над Київрадою.

Віталій Кличко балотується в мери від власної партії «УДАР», в 2014-2019 році входила в союз з Блоком Петра Порошенка. У 2015 році він балотувався в мери від цієї партії і навіть деякий час був її головою. Після поразки Петра Порошенка на президентських виборах Кличко знову став самостійним гравцем у великій політиці, проте його партія аж ніяк не найпопулярніша в столиці. Найпопулярніша партія в Києві – «Європейська солідарність» Петра Порошенка, «Слуга народу» їй не набагато поступається. «УДАР» – на третій позиції. А це означає, що навіть якщо Кличко виграє з великим відривом мерські вибори, в Київраді йому доведеться домовлятися з іншими партіями – інакше мер виявиться паралізований в своїх рішеннях.

Нескінченний 2019-й

Тому місцеві вибори в Києві будуть перш за все боротьбою за представництво в Київраді, спробою створити таке співвідношення сил, яке змусить мера вважатися або з владою, або з її опонентами. І хоча Ірина Верещук насамперед в присутності Володимира Зеленського викликала Віталія Кличка на дебати, головна боротьба в столиці буде аж ніяк не між маловідомим кандидатом від «Слуг» і популярним мером. Головна боротьба точитиметься між «Європейської солідарністю» і «Слугою народу», по суті – між піднімаючимся в рейтингах Петром Порошенко і опускаючимся в рейтингах Володимиром Зеленським. Тобто ми знову і знову будемо свідками нескінченного 2019 року – але вже в умовах президентства Зеленського і наростаючої економічної і соціальної кризи в країні.

Не здивуюся, якщо після декількох спроб домогтися дебатів або хоча б спілкування з Віталієм Кличком, Ірина Верещук зосередиться на більш звичному для себе амплуа жорсткого критика Петра Порошенка. Можливо, саме воно і стало вирішальним фактором у її перемозі на дивовижних «праймеріз» «Слуг народу».

Раніше “Столичний регіон” писав про те, що на Київщині рибалка-порушник отримав штраф.

Хочеш дізнаватися новини Києва першим? Підписуйся на телеграм-канал t.me/stolychnyiregion

Источник: www.stolychno.news

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *