Лише в жовтні податкова заблокувала понад 5 млрд обігових коштів шляхом зупинки реєстрації накладних

Лише в жовтні податкова заблокувала понад 5 млрд обігових коштів шляхом зупинки реєстрації накладних

У жовтні 2023 року українські податкові органи заблокували понад 5 мільярдів гривень обігових коштів, зупинивши реєстрацію накладних, що ознаменувало тенденцію до зростання кількості скарг на податкові питання серед бізнесу.

Попри певні позитивні зрушення, зокрема, у системі моніторингу оцінки ризиків, податкові питання залишаються в лідерах серед скарг з боку бізнесу. Про це йдеться у відповіді Ради бізнес – омбудсмена за запит УНН.

Деталі

В Раді відзначають важливість ухвалення Кабміном в червні цього року постанови, що запровадила процедуру оскарження рішень стосовно ризиковості і неврахування таблиць даних. Крім того, в РБО зауважують, що була врахована низка рекомендацій, які подавалися Радою на підставі власного розслідування щодо ситуації з системою моніторингу оцінки ризиків. Зокрема:

  • запровадження адміністративного оскарження рішень про ризиковість платника та відмов у врахуванні таблиць даних;
  • покращення функцій аналізу та прогнозування щодо зміни законодавства; · активної залученості ВРУ для вирішення проблем;
  • обмеження періоду операцій в ПН/РК для розгляду питання ризиковості платника (180 днів);
  • розширення переліку показників позитивної податкової історії (запроваджено з 9 грудня 2023 року); 
  •  доступності даних про ключові показники (запровадження профілю платника) (частково запроваджено). 

Тим не менш, як вказують в РБО, невтішною тенденцією стало те, що лише у жовтні 2023 року держава заблокувала 5,1 млрд грн. обігових коштів компаній шляхом зупинення реєстрації накладних. І тенденція до зростання у цьому питанні зберігається вже третій місяць поспіль. Такі дані Рада наводить виходячи з звітності Державної податкової служби.

“Також на практиці рішення податківців щодо “ризиковості” компаній та блокування накладних часто-густо не мають достатнього підґрунтя. Також Рада все ще спостерігає випадки, коли податкова неодноразово (іноді і по шість разів) подає апеляційні скарги щодо судових рішень, які набули законної сили. Рада уважно спостерігатиме, чи допоможуть запроваджені з 9 грудня 2023 року зміни до Порядку №1165 суттєво полагодити роботу системи СМКОР, оскільки до недавнього часу ситуація все ще була неприйнятною для бізнесу”, – наголосили у РБО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Блокування податкових накладних: в абсолютній більшості випадків податкова програє в судах за позовами бізнесу 

Нагадаємо

Блокування податкових накладних – одна з основних проблем, на яку скаржаться українські підприємці у сфері адміністрування податків. Загалом же, як вказується у статистиці Ради бізнес-омбудсмена, у третьому кварталі 2023 року 57% скарг від представників бізнесу стосувалися податкових питань. Як зазначив бізнес-омбудсмен Роман Ващук у нещодавньому інтерв’ю, проблема в бізнеса навіть не в рівні податків, а в стилі адміністрування. Окрім того, він додав, що податкова і митниця 90-94% справ програють у судах – або у першій інстанції або в апеляції у Верховному Суді.

На думку експертів, така ситуація з судами свідчить про зловживання податківцями своїми повноваженнями, адже суди розбивають ці рішення. Дехто, як от економічний аналітик Павло Себастьянович, прямо називає це “схемами”.

Серед основних таких схем він називає фіктивний експорт, реєстрацію фіктивного ПДВ від фіктивних компаній, експорт товарів за фіктивними документами з фіктивним ПДВ і повернення вже реального ПДВ, скрутки, блокування податкових накладних, надання статусу ризикового підприємству і організація тіньових схем зі зняття цього статусу.

Член Ради Асоціації платників податків Дмитро Олексієнко вважає, що за такою політикою адміністрування стоїть народний депутат, голова податкового комітету ВР Данило Гетманцев, адже без його відома у ДПС не ухвалюються жодні важливі рішення. І він фактично керує податковою через свого колишнього помічник Євгена Сокура. 

Водночас сам Гетманцев назвав свою діяльність щодо податкової – “парламентським контролем”. Він також відкинув звинувачення про те, що перебирає на себе повноваження виконавчої влади, вказавши, що просто допомагає підприємцям.

Источник: www.unn.com.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *