Політологи назвали головні події цього року та основні виклики, які очікують в наступному

Політологи назвали головні події цього року та основні виклики, які очікують в наступному

Головні події цього року та основні виклики, які очікують в 2024 році

Візит Президента Володимира Зеленського до США та рішення Євроради розпочати переговори про вступ України в ЄС – це основні події року, що минає. Вибори в багатьох країнах та довга, розтягнута війна в часі – виклики, які очікують державу у 2024 році. Такі думки та прогнози висловили УНН політологи.

Деталі

“Головний виклик (цього року – ред.) на зовнішній арені – це продовження підтримки України партнерами, як США, так і ЄС. Як ми бачимо, виникли серйозні проблеми у продовженні фінансування допомоги, як в американському Конгресі, так і ЄС. Тому подолання цих протирічь є зараз ключовим викликом, адже Україна занадто залежна від західної допомоги щодо підтримки економіки, військового озброєння, амуніції, ракет тощо”, – вважає Максим Ялі.

За його словами, буде важливою кількість та якість отриманих F-16, адже без переваги у повітрі здійснювати вдалі наступальні операції вкрай проблематично.

“Так само буде важливою кількість та якість отриманих F-16, якщо ми говоримо про ситуацію на фронті, адже, як продемонстрував контрнаступ ЗСУ у 2023 році, без переваги у повітрі здійснювати вдалі наступальні операції є вкрай проблематично. Це і є головні події 2023 року – нереалізованість очікувань, як всередині країни, так і ззовні щодо контрнаступальних заходів України влітку, що, звичайно, впливає на рівень підтримки західних партнерів”, – зазначив Ялі.

На його думку, ключові події 2023 року – це зіткнення українського суспільства з реальністю.

“Я б сказав, що ключові події 2023 року і їх підсумок – це зіткнення українського суспільства з реальністю, такою, як вона є. росія підготувалася до нашого контрнаступу, зробила серйозні укріплення й була готова до нього, особливо, використовуючи власну перевагу у повітрі”, – сказав Ялі.

За його словами, для українського суспільства зараз вкрай необхідно переосмислити ці події й те, що 2024 рік, як зазначає військове керівництво, буде принаймні не легшим, ніж 2023 рік.

“Тобто осмислення того, що ця війна буде продовжуватися й потребує акумуляції усіх зусиль, усього суспільства, а не лише керівництва”, – зазначив політолог.

Наступний рік на фронті може бути ще важчим – Тарнавський27 грудень 2023, 09:02 • 27571 перегляд

Окрім того, Ялі прокоментував євроінтеграційний процес України у 2024 році.

“У принципі, у 2023 році ми отримали максимум, який могли досягнути на даний момент, а саме – статус кандидата на членство в ЄС, але попереду ще тривалий шлях по адаптації законодавства, проведенні реформ, боротьбі з корупцією, що є вкрай важливим. Тому, у принципі, почнуться перемовини щодо членства з ЄС, напевне, будуть висунуті певні вимоги до України на цьому шляху проведення реформ, але досягнути вагомих успіхів за рік та в умовах війни буде вкрай важко, але головне, що ми стали на цей шлях. Надалі багато чого залежить лише від нашої власної спроможності досягти необхідних критеріїв кандидата для вступу в ЄС”, – розповів Ялі.

У Мінфін прозвітували як йде підготовка до переговорів про вступ до ЄС26 грудень 2023, 17:39 • 48106 переглядiв

На думку політолога Олесі Яхно, ключові виклики, які чекають Україну в 2024 році, пов’язані з довгою, розтягнутою в часі війною, виборами в багатьох важливих країнах та конфліктами у світі.

“Перший виклик – це довга, розтягнута війна в часі. Ми вже бачимо, що військову та фінансову допомогу отримувати стає складніше, й у цьому сенсі довга окопна війна має багато ризиків, зокрема, підхід росії пересидіти Захід. Коли росія розраховує на втому західного суспільства, на виборчі процеси, коли увага буде сконцентрована на внутрішній проблематиці. росія кількісно переважає Україну й розраховує, що таким чином довга, розтягнута в часі війна допоможе росії пересидіти Захід і дочекатися втому Заходу та України”, – сказала Яхно.

За її словами, викликом є перебудова стратегії України, тактики, й не лише військової, а економічної та політичної.

“Дискусія в межах політичного процесу про необхідність продовження реформ в умовах довгої війни є великим викликом для України, тому що окрім фронту має значення і тил, має значення те, наскільки ми є невразливими та сильними зсередини. Наскільки ми можемо довгу війну витримати, й не просто витримати, а ще й розвиватися. Я маю на увазі наш рух до Європейського Союзу”, – зазначила Яхно.

“Ми не зупинимося”: Данілов визнав, що контрнаступ України не виправдав очікувань12 грудень 2023, 07:36 • 85229 переглядiв

Яхно зауважила, що другий виклик напряму пов’язаний з розтягнутою війною у часі.

“Це вибори в багатьох країнах, які фокусують увагу влад на внутрішні проблеми. Залежно від результатів, вибори можуть вплинути на зменшення, збільшення або втримання колективної солідарності Заходу. У наступному році буде декілька виборів, на які загалом піде близько чверті населення світу. Це будуть вибори на Тайвані, від чого залежить подальша тактика Китаю, відповідно, Захід теж буде сконцентровувати свою увагу на темі Китаю та Тайваню”, – розповіла Яхно.

Далі, за її словами, будуть вибори в Індії, які важливі з точки зору протистояння авторитарних та тоталітарних режимів.

лавров заявив, що росія та Індія наближаються до спільного виробництва військової техніки27 грудень 2023, 19:35 • 33418 переглядiв

“Дуже важливі для нас вибори в США, які відбудуться в листопаді, від яких дуже багато що залежить. Наразі, коли ще де-юре не має старту передвиборчої кампанії між двома кандидатами, але вже бачимо, які ведуться дискусії, як це впливає на затримку надання допомоги Україні. Ми не знаємо, хто буде від республіканців кандидатом. Навіть якщо це буде не Трамп, то все одно є ризики, що буде кандидат, який дотримується ізоляціоністської лінії”, – зазначила Яхно.

Також вона нагадала про парламентські вибори у Британії та вибори до Європейського парламенту влітку.

“Ще є третій виклик – це конфлікти по всьому світу. Ми бачимо, яку вигоду отримують країни, які зацікавлені у війнах, або у скороченні єдності Заходу, зокрема Іран та росія. Війна на Близькому Сході розфокусовує увагу. На сьогодні у світі є ще декілька потенційних гарячих точок. Тобто, де потенційно конфліктна ситуація може перерости у гарячу. Це Західні Балкани, Африка, Арктика”, – сказала Яхно.

Політолог зауважила, що на сьогодні в світі є 183 конфлікти різної інтенсивності – гарячої, холодної, але тенденція така, що вони не скорочуються, а зростають.

“Тому ризик збільшення конфліктів є для нас загрозливим не лише з точки зору можливого ускладнення надання допомоги або переключення уваги, але й ризикованим через те, що можуть ламатися коаліції”, – сказала Яхно.

Підсумовуючи, вона зазначила, що для України важливо в цей період демонструвати єдність всередині країни.

“Тому навіть в умовах, коли є затримка з наданням військової допомоги, або коли може відтермінуватися те чи інше питання, Україні дуже важливо демонструвати єдність всередині, і не просто єдність, коли всі дотримуються однієї позиції, не повинно бути дискусій, ні, дискусії повинні бути. Це нормально, що є різні погляди на якісь питання у влади та опозиції. Але об’єднувати повинно прагнення дійсно структурних змін, й об’єднання навколо процесів й важливих тем, де б всі хотіли досягнути результату”, – наголосила Яхно.

Політолог Володимир Воля серед головних подій 2023 року назвав припинення дії Чорноморської зернової ініціативи та запуск нового чорноморського коридору без росії.

“З міжнародних подій – це Формула миру. Обговорення українського варіанту завершення війни, за участю декількох десятків держав, це також важливий момент”, – сказав Воля.

На його думку, найбільш важливими подіями все ж є візит Президента Володимира Зеленського до США та зустріч з американським керівництвом.

Також важливою подією цього року є рішення Євроради розпочати переговори про вступ України.

“По суті, це рішення про початок переговорів є жорсткою та виразною заявою ЄС, що путін не дочекається, і Євросоюз й надалі підтримуватиме Україну”, – сказав Воля.

Источник: www.unn.com.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *