Продаж майна банка, що ліквідується, після розрахунків з усіма кредиторами, не потрібен, це обтяжує ФГВФО – нардеп

Продаж майна банка, що ліквідується, після розрахунків з усіма кредиторами, не потрібен, це обтяжує ФГВФО – нардеп

Ніна Южаніна, український законодавець, вказує, що продаж майна банка, що ліквідується, після розрахунків з усіма кредиторами, не потрібен, це обтяжує ФГВФО

Реалізація майна банку, що ліквідується, у разі виплати ним всіх заборгованостей перед кредиторами, не потрібна. Така функція обтяжує Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО), а тому законодавство у цій частині потрібно змінювати. Про це в ексклюзивному коментарі УНН заявила член комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Ніна Южаніна.

“Ну, з цим треба точно розбиратися. Я не уявляю, навіщо ФГВФО залишати обов’язок в подальшому реалізовувати майно, після того, як відбулися всі розрахунки по заборгованості банку. Тобто, навіщо? Як на мене, це зайва функція, яка обтяжує ФГВФО, і тут точно треба вичитати законодавство і вносити зміни, звісно. Це було б правильно”, – сказала Южаніна.

Відповідаючи на запитання про те, чи буде політична воля на такі зміни й чи підтримає їх парламент, вона зазначила, що все залежатиме від того, наскільки достатнім буде обґрунтування цієї норми, тобто приклад і що відбувається далі з майном – як негативний приклад, так і позитивний.

“Тобто треба просто знайти здоровий глузд, і питання вирішиться”, – додала Южаніна.

Раніше адвокат адвокатського об’єднання “Касьяненко і партнери” Дмитро Касьяненко заявив, що акціонери повинні мати право розпоряджатися майном банку, що ліквідовується, після задоволення всіх вимог кредиторів. За його словами, у цій частині українське законодавство необхідно привести у відповідність до європейських стандартів.

Нагадаємо

Попри війну в Україні процес виведення банків з ринку не зупинився. Так, з 24 лютого 2022 року процес ліквідації був розпочатий щодо 8 банків. Цього року вперше в Україні під ліквідацію і позбавлення ліцензії потрапили не лише банки-банкрути, а й прибуткові установи – ідеться про банк “Конкорд”. Процес позбавлення банківської установи ліцензії відбувається без суду. Звісно, власники, акціонери банків можуть оскаржувати рішення регулятора – НБУ, уже після ухвалення ним рішення про ліквідацію банку, однак, загалом процес виведення банківської установи з ринку, якщо він запущений, є безповоротним. Окрім того, в Україні не урегульовано питання проведення ліквідації прибуткового банку. Як заявляла співвласниця банку “Конкорд” Олена Сосєдка, на момент оголошення регулятором рішення про ліквідацію банку високоліквідних активів у фінустанові вистачало, аби провести всі необхідні виплати за 2-3 тижні. Але процес ліквідації банку жорстко зарегульовано законодавчо і загалом може тривати до трьох років.

Источник: www.unn.com.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *