Російський шпигун Шепелев формував тіньовий бізнес в л/днр, фінансував терористів та допомагав у підготовці до захоплення Криму – Маломуж

Російський шпигун Шепелев формував тіньовий бізнес в л/днр, фінансував терористів та допомагав у підготовці до захоплення Криму – Маломуж

Олександр Шепелєв, колишній народний депутат і звинувачений агент російської розвідки, причетний до створення тіньового бізнесу в дрн і лнд, де він фінансував терористичні угруповання і допомагав у підготовці до захоплення Криму.

Ексдепутат, обвинувачений у серії замовних вбивств, державній зраді, фінансових та інших злочинах, агент російських спецслужб Олександр Шепелев заробляв на терористичних квазі республіках днр та лнр, формуючи там тіньовий бізнес. Водночас частиною заробленого задля власного піару він фінансував терористичні збройні формування. Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН висловив колишній керівник Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж.

 Частково для піару (на території л/днр – ред.)він може дійсно підтримував збройні формуванні і тому подібне. Це також злочинна діяльність, але в основному як правило такі люди, і зокрема Шепелев, я конкретно бачу по ньому, знаючи оперативну інформацію, що він дуже користолюбивий, і, зрозуміло, що основна толіка цих грошей – це збирання на цих територіях під себе, формування тіньових бізнесів. Ну і зрозуміло що виділення якоїсь долі від цього його тіньового бізнесу для оцих збройних формувань, а це підтримка терористичної діяльності російських та проросійських сил

– сказав Маломуж.

Раніше ми розповідали, про те Шепелев виявився агентом російських фсб та гру, про це він власноручно написав у поясненнях директору фсб рф.  

Маломуж розповів, що російські спецслужби, в першу чергу вивчають всіх політиків, депутатів, військових, впливових громадських діячів та бізнесменів, які можуть бути дійсно корисними на тому чи іншому напрямку діяльності.

“Нардепи – особлива категорія, тому що по-перше вони мають допуск до державної, військової таємниці і окремих службових питань по лінії, так сказати, діяльності комітету, або по лінії виконання депутатських обов’язків. Ще один момент – те що він має відповідні контакти, неофіційні, з політиками, наприклад, військовими, з представниками спецслужб, в ході яких може дійсно виясняти закриту інформацію, інформацію для службового користування, таємну або цілком таємну. Тому така фігура вона завжди приваблива для вербовки”, – зазначив колишній глава Служби зовнішньої розвідки України.

За його словами, спецслужби виявляють “претендентів” як тільки вони з’являються на політичному горизонті ще молодими активістами, які працюють в бізнесі, або в держструктурах, або балотуються як громадські діячі в парламент. З цього моменту їх починають вивчати, збирають все досьє. Потім їх схиляють до співпраці, як правило не напряму, а зацікавлюючи, наприклад, бізнес-проєктами, або міжнародними проєктами, які дають можливість отримувати якісь додаткові кошти, як правило неофіційно.

Така співпраця з представниками іноземної держава може кваліфікуватися за українським законодавством мінімум як ухилення від сплати податків, максимум – як злочинна діяльність. Зазвичай російські спецслужби цікавлять настрої в парламенті, позиція Офісу Президента й самого глави держави, окремих урядовців по конкретній ситуації чи по конкретному проєкту.

Маломуж нагадав, що народні депутати мають доступ до великої кількості інформації й можуть контактувати з уповноваженою особою, з секретними носіями і безпосередньо, наприклад, розробниками тієї чи іншої військової техніки, озброєння, в тому числі ракетних систем. Крім того, завербований російськими спецслужбами депутат може допомагати їм в підборі таких же прихильників в політичному секторі, симпатиків росії.

Маломуж зазначив, що президент росії володимир путін планував захопити Україну й замінити владу на російських прихильників – завербованих агентів фсб та гру, як єкс-депутат Шепелев чи тих хто знаходиться під впливом спецслужб.

 Так не вийшло, провалилося. Тож тепер він (Шепелев, – ред) уже контентно використовується спецслужбами по конкретним напрямкам. Ну, наприклад, чи на окупованих територіях, чи наприклад десь використовуючи свої зв’язки намагається на когось впливати неофіційно, тут на території України. Або за межами України, формуючи відповідний блок проти нашої держави, передбачаючи якісь майбутні зміни

– зазначив він.

Крім того, за словами Маломужа, агент фсб та гру Шепелев міг допомагати ворожим спецслужбам у підготовці до захоплення українського Криму.  На той час російській розвідці й контррозвідці було важливо розуміти чи буде потужний опір спробі захоплення Криму, чи все таки всі здадуться, коли прийдуть росіяни.

Ми розповідали, що Шепелев активно виправдовував російську агресію й анексію Криму, яку він висловлював під час спілкування із представниками фсб й активно співпрацював з терористичною днр.

“Тому – такі депутати, (як Шепелев – ред.) для схилення активістів місцевих до проросійських дій і підтримки анексії зрозуміло що він активно використовувався, тому що це один із форматів використання статусу депутата, він має для цього всі необхідні організаційні, політичні та інші можливості. Тому цей формат активно тоді використовувався і зараз”, – зазначив Маломуж.

Він також допомагав у пошуку людей, готових до таких дій – симпатиків росії, тих, хто готовий до дій за гроші або ж втягував у якусь сумнівну операцію, щоб схилити до подальшої співпраці з росією.

Нагадаємо

Судді Верховного суду В’ячеслав Маринич, Володимир Король та Алла Макаровець розглянули касаційну скаргу захисту на вирок по справі обвинуваченого у замовних вбивствах, державній зраді та інших злочинах ексдепутата Олександра Шепелева, змінили йому вирок й намагались відпустити на волю по справі підкупу й втечі з СІЗО. Прокурор оскаржила дії суддів Верховного суду у ВРП.  

За автоматичним розподілом, скаргу по справі Шепелева розглядатиме перша в історії суддя-член ВРП, яка воює на фронті проти рф Олена Ковбій. 

Источник: www.unn.com.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *