Спроб втручання в українські інформаційні та комунікаційні системи багато, але більшість з них, на щастя, невдалі – КНДІСЕ

Спроб втручання в українські інформаційні та комунікаційні системи багато, але більшість з них, на щастя, невдалі – КНДІСЕ

За словами експертів, на сьогодні хакерських атак і спроб спричинити негативні наслідки дійсно багато, але якщо вони невдалі, то інциденти більшою мірою залишаються нерозголошеними в безпекових цілях.

За час повномасштабного російського вторгнення було здійснено чимало хакерських атак на різноманітні українські інформаційні та комунікаційні системи. Більшість з них, на щастя, були невдалі. Хоча інколи хакерам вдається досягнути результату. Зокрема, минулого тижня була здійснена потужна хакерська атака на українську мобільну мережу “Київстар”. Про кібербезпеку в Україні та роботу експертів у сфері інформаційно-комунікаційних технологій розповіли у Київському науково-дослідному інституті судових експертиз в ексклюзивному коментарі УНН.

Деталі

“На сьогодні маємо наступну ситуацію – хакерських атак і спроб спричинити негативні наслідки дійсно багато, але якщо вони невдалі, то інциденти більшою мірою залишаються нерозголошеними в безпекових цілях. Водночас, якщо є факти суттєвих і відчутних наслідків для суспільства, впливу на цивільну інфраструктуру чи будь-яку сферу діяльності з життя людей, то є низка певних установ, які включаються у процеси мінімізації наслідків. Наприклад, коли ми говоримо про мобільний зв’язок, який використовують мільйони людей. Це досить серйозний випадок. Особливо підвищені ризики в умовах війни. Навіть під час окупації навесні 2022 року Київської області, представники українських операторів зв’язку намагалися всіма доступними способами забезпечити роботу систем та підтримувати доступними для громадян всі можливі канали комунікації, мобільний та мережевий інтернет, стільниковий зв’язок тощо. Тому стабільність у цій сфері має для нас велике значення”, – повідомили експерти.

Зазначається, що в Україні існують компетентні органи, які забезпечують реалізацію державної політики в сфері протидії кіберзлочинності. Всі ці структури тісно співпрацюють, координують свою діяльність та спілкуються з іноземними колегами.

Як відрізнити культурні цінності від антикваріату – у КНІДСЕ розповіли про особливості експертизи вилучених приватних колекцій14 грудень 2023, 11:39 • 240239 переглядiв

 “Судові експерти залучаються у тій частині, де потрібно зафіксувати певні обставини, задокументувати в межах експертних досліджень певні факти й обставини для подальших судових розглядів, дослідити, встановити чи підтвердити причинно-наслідкові зв’язки. Наприклад, ми аналізуємо, чи був злам у системі та яким чином це відбулося. Якщо наявний факт втручання в інформаційні системи та їх дестабілізація, то що стало причиною цього”, – розповідають фахівці КНДІСЕ про особливості експертиз.

Експерти додають, що будь-який захист має свої зони ураження. Ми з вами бачили атаки на, здавалося б, найзахищеніші системи, наприклад США. Ступінь захисту будь-якої системи вимірюється найслабкішим її елементом. Потрібно дбати про стійкість і баланс.

“Щодо нашого сьогодення, у стані війни ми весь час знаходимось під різними загрозами і хочемо того чи ні – маємо реагувати них, упереджувати та мінімізувати негативні наслідки. Багато виникає нових викликів, яких не було раніше, але вони особливо важливі. Ворог не став би використовувати зброю, якби міг знищити нашу інфраструктуру та життя таким способом. Це говорить про те, що ми справляємося з кібервикликами”, – підсумували експерти КНДІСЕ.

Нагадаємо

СБУ розслідує можливу причетність росії до кібератаки на “Київстар”.

Источник: www.unn.com.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *