Столичні водії більш за всіх пристібуються ременями. Новини Києва

Ремені безпеки в Україні ігнорують три чверті водіїв (76%). Такими є результати дослідження громадської організації Vision Zero і Центру верховенства демократії та права (ЦВДП), яке провели в жовтні-листопаді 2019 року в рамках кампанії «За безпечні дороги».

Всього активісти проекту відстежили 31,5 тисяч водіїв з 22 українських обласних центрів, а також Северодонецьку і Маріуполі – за тим, чи пристебнуті люди за кермом, спостерігали як мінімум на трьох локаціях в кожному з міст.

Хочеш дізнаватися новини Києва першим? Підписуйся на телеграм-канал https://t.me/stolychnyiregion

Найбільш сумлінними в плані безпеки виявилися водії Києва – у столиці пристібаються трохи більше половини (51%) водіїв. Ремені в машинах доволі активно використовують в Черкасах (40%), у Львові (37%). Також до п’ятірки міст-лідерів з використання ременів безпеки увійшли Чернівці (34%) та Чернігів (33%).

У той же час в більшості досліджених міст рівень пристібання вкрай низький і не досягає навіть 30%. Безпечніше всього до цього питання підходять водії Маріуполя (7,5%), Северодонецька (9,1%) та Кропивницького (11,6%). Схожі показники і в Хмельницькому (14,4%) та Івано-Франківську (16,2%).

За словами керівника досліджень Віктора Загреби, причинами ігнорування ременів є необізнаність водіїв про їх важливість та вкрай низький штраф, який є найменшим в Європі. Для громадян він стає сигналом, що пристібуватися зовсім не необов’язково, бо це формальність.

Не всі знають, що є категорії пасажирів та водіїв, яким навіть дозволено не пристібуватися ременем безпеки:

  • викладачеві курсів водіння, якщо за кермом учень;
  • водіям і пасажирам з інвалідністю (яким особливості заважають користуватися ременями);
  • таксистам і їх пасажирам;
  • водіям спеціальних транспортних засобів.

Нагадаємо, сьогодні штраф за не пристебнутий ремінь безпеки становить лише 51 грн. У травні 2019 року в Міністерстві внутрішніх справ запропонували збільшити його в десять разів – до 510 грн. однак відповідний законопроект № 10131 в Раді так і не схвалили.

Раніше «Столичний регіон» писав про значне підвищення штрафів за неправильне паркування.

Цікаві новини з життя столиці та столичного регіону. Підписуйся на телеграм-канал https://t.me/stolychnyiregion

Источник: www.stolychno.news

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *