У Києві закликали долучитися до акції «Стоп фосфати». Новини Києва

У Києві розпочалася всеукраїнська тижнева акція «Стоп фосфати». Про це повідомляється на сторінці ПрАТ «АК «Київводоканал» в Facebook.

Акція ініційована «Київводоканалом» заради скорочення фосфатних викидів у навколишнє середовище.

Фосфати містяться майже в усій побутовій хімії в оселі кожного українця. Ці сполуки дуже небезпечні для здоров’я людини. Вони можуть стати причиною алергії, дерматиту, захворювання нирок, навіть отруєння. Позбутися фосфатів дуже складно. Не допомагає навіть багаторазове полоскання білизни чи посуду під проточною водою.

Саме фосфатні сполуки є причиною позеленіння водойм. Зокрема, Дніпра, куди вони потрапляють зі стічними водами. 1 грам фосфатів може стати поживною середою для 5-10 кг водоростей.

Найбільші забрудники акваторії Дніпра цими речовинами – це Київ, Дніпро і Запоріжжя (25%). 

У багатьох країнах світу використання фосфатів у побутовій хімії заборонено або суттєво скорочено на законодавчому рівні. Але Україна до них не входить. Зовсім недавно Верховна Рада вкотре відмовилася підтримати відповідний законопроєкт.

Тож «Київводоканал» запропонував споживачам самим знизити відсоток фосфатів у навколишньому середовищі. Тим більше, що звичній побутовій хімії є альтернатива – безфосфатні засоби для прання чи миття посуду.

«Приєднуйтесь! Якщо ви вже користуєтесь безфосфатними мийними і пральними засобами – вдягайте нашу рамку собі на аватарку, покажіть усім, що ви екосвідомі! Також діліться своїми історіями переходу на безфосфатні засоби, використовуючи хештег #стопфосфати», – закликає «Київводоканал».

Источник: www.stolychno.news

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *